Couture-a-porter sau luxul bun de purtat

15 iunie 2011 | Autor: Gina Butiuc, fashion designer

Couture-a-porter sau luxul bun de purtat

Stim deja cu totii semnificatia notiunilor haute couture si pret-a-porter iar daca mai e cineva care nu stie voi spune pe scurt ca romanii asimileaza pret-a-porter- ului orice kitsch pe care-l cred “bun de purtat” - si, din pacate, pentru multi chiar e “bun de purtat”. Iar cand oroarea respectiva mai are si ceva sclipici pe piept se incadreaza automat in zona “haute couture”.

Pentru cei care nu au patruns inca misterul cuvintelor utilizate in moda, haute couture se traduce prin “inalta croitorie” iar atributele ce i se asociaza in mod firesc sunt cele de exclusivism, unic, inaccesibil. In lume exista doar 12 case de moda care sunt recunoscute in moda legal ca avand creatii haute couture, si alte 4 cu statut de membri corespondenti. Desigur, nici una dintre acestea nu se afla in Romania. Pentru a accede la acest statut sunt de indeplinit o serie de conditii deosebit de drastice in ceea ce priveste actul creatiei, modul de executie – 100% manual!, numarul de tinute intr-o colectie, structura atelierului, implicarea designerului.

La polul opus se situeaza pret-a-porter-ul, adica moda accesibila, destinata maselor. Intre acesti poli graviteaza luxul zilelor noastre, contruit pentru un segment de clienti cu gusturi exclusiviste...continuare

sursa: beautycenter.ro

taguri: moda, pret a porter, haute couture

Galerie foto

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!