Sindromul lui Samson

28 mai 2007

Sindromul lui Samson

     Inca din timpurile biblice barbatii au fost complexati de pierderea parului. Motiv pentru care sunt dispusi sa cheltuiasca pentru a nu-si pierde nepretuitul par cam cat dau femeile pe parfumuri si machiaj.

     Pare de necrezut, dar atentia pe care o acorda barbatii parului atrage cu sine cheltuieli de mai bine de 600 de euro pe an pentru lotiuni tonifiante si suplimente alimentare....Cam la fel de mult cat cheltuieste o femei pentru parfumuri si make-up. Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat pe un esantion de barbati Intre 18 si 45 de ani In Franta, Italia, Spania si Regatul Unit. Pentru 62% dintre acestia calvitia era vazuta ca o amenintare a existentei cotidiene iar pentru 53% cauza reducerii Increderii In sine prin urmare dificultatea de a interrelationa. Un disconfort pe care Il cunosc multi daca luam numai cazul Italiei, acolo unde mai mult de jumatate dintre barbati au probleme de acest gen. Chiar si caderea parului In fiecare zi , procedeu natural de reInnoire a firului de par, circa 50-60 de fire un numar ce creste semnificativ primavara si toamna, e privit cu Ingrijore. si asta pentru ca aceasta pierdere nu este Insotita si de aparitia firelor de par nou. Cauza? Alimentatie neadecvata, stres, medicatie.

     Depinde si de ADN

Exista un tip de calvitie legata de o predispozitie genetica sau hormonala: alopecia androgenetica! Un fenomen Ii Ingrijoreaza pe circa 50% dintre barbati si care Incepe sa se manifeste foarte repede, In general la 20 de ani. Aceasta patologie e cauzata de diverse gene, multe dintre ele Inca necunoscute, si de actiunea unor hormoni masculini, androgenii. Foliculii piliferi au receptori hormonali iar In cazul barbatilor mai sensibili din punct de vedere genetic la androgeni se modifica activitatea foliculilor ajungandu-se la caderea parului. Alopecia androgenetica provoaca pierderea parului In regiunea frontala si superioara a capului, adica exact zona vizata de actiunile hormonilor androgeni. Desi caderea parului este lenta, odata ce a Inceput fenomenul devine ireversibil.

     BOX

     Adevarat sau fals? Spalatul prea des al parului Il slabeste? E bine sau nu sa utilizam balsam? Exista multe zvonuri privitoare la igiena parului. Unele sunt adevarate , altele false. A venit momentul sa facem lumina!!

     Utilizarea gelului de par duce la pierderea acestuia?

     NU. Pentru ca nu penetreaza foliculul de par ci se depoziteaza la suprafata parului. Acelasi raspuns este valabil si pentru sampon, balsam, fixativ si alte produse cosmetice pentru par.

     Spalatul parului In fiecare zi dauneaza?

     NU. Dimpotriva trebuie sa spalam parul pentru a evita Ingrasarea sa sau aparitia matretii.

     Matreata provoaca pierderea parului?

     DA. Matreata e o boala a pielii capului, dermatita seboreica, patologie care poate accelera caderea parului. Purtarea castii sau a palariei provoaca pierderea parului? NU. Dimpotriva este indicata purtarea palariei pentru a proteja parul de efectele negative ale soarelui.

     Intarim firul de par daca Il taiem periodic?

     Lungimea firelor de par nu afecteaza radacina acestora. Firele par mai groase doar pentru ca varfurile erau mult mai subtiri decat baza parului.

     De ce parul gras se pierde mai usor?

     Asta pentru ca atat parul gras cat si calvitia sunt cauzate de probleme hormonale.

     Stresul poate favoriza calvitia?

     DA. Pentru ca accelereaza caderea parului.

     Decolorarea si permanentul reprezinta factori de risc?

     NU, daca sunt realizate corect. Totusi daca pielea capului e alergica la componentele chimice ale tratamentului poate dezvolta alopecia, chiar In formele sale grave.

sursa: Les Nouvelles Esthetiques

taguri: par, chelie

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!