Asa-zisa operatie de slabit poate ucide

06 decembrie 2009 | Autor: Madalina Stama

Asa-zisa operatie de slabit poate ucide

Aparent ai fi tentat sa crezi ca cineva face o gluma proasta atunci cand lanseaza un asemenea zvon. Pana acum oamenii plinuti si-au incredintat viata doctorilor, pentru a-i scapa de povara caratului dupa sine a multor kilograme in plus. Si nimeni nu s-a impotrivit. Doctorii pe de-o parte erau fericiti ca isi ajuta pacientii in suferinta psihica si fizica, iar pe de alta parte suferinzii asteptau intrarea in operatie ca pe un miracol care s-a lasat asteptat mult timp.

Toata lumea a fost fericita pana acum. Cand  am fost informati ca operatia de slabit (bariatrica) nu este atat de sigura. Nu, nu incercam sa ne razbunam pe medici pentru nemultumirle noastre. Sa creionam un tablou in culori reci. Nicidecum. Ci sa privim prin ochii realitatii, chiar daca am fi tentati la un moment dat sa facem cativa pasi inapoi.

Si atunci, de ce atata panica? Persoanele obeze prezinta riscul sa moara la un an dupa ce si-au facut operatie. Rezultatele studiului au fost publicate in Arhivele Operatiei. In studiu au fost inscrise 856 de persoane. 1,3% dintre acestia au murit la 30 de zile dupa operatie, la 90 de zile 2,1% si dupa un an de zile 3,4%.

Oare toti acesti pacienti au incaput pe mana unor medici care au facut facultatea la FF? Cel putin la asta ne-am gandit noi in prima faza. Dar, nu. Medicii nu au nicio vina pentru asemenea rezultate. De vina pentru obtinerea unor asemenea rezultate sunt afectiunile asociate cu obezitatea. Bolile de inima si diabetul. Multi dintre subiecti, deopotriva femei si barbati, cu varsta de 54 de ani, aveau indicele masei corporale de 48,7 (in conditiile in care indicele masei corporale de 40 indica o obezitate morbida). 

Oamenii de stiinta incearca sa justifice rezultatele ingrijoratoare si ne informeaza ca si talia foarte mare a pacientilor ar putea fi o cauza in plus. Grasimea din zona taliei si surplusul de piele, complica mult situatia crescand riscul cheagurilor de sange, dar si a ranilor. Iata de ce expertii ii sfatuiesc pe doctori sa-si consulte bine pacientii obezi inainte de a-i programa pentru operatia bariatrica (mai ales pe aceia cu boli cronice). Iar alte riscuri ale operatiei bariatrice sunt: balonarea, diareea, infectii, hernia si pneumonia. Si-atunci, merita oare riscul?

sursa: Dietetik.ro

taguri: slabire, obezitate, operatie bariatrica

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!