Beneficiile exercitiilor fizice in dietele hipocalorice

25 octombrie 2010

Beneficiile exercitiilor fizice in dietele hipocalorice

Paradoxal dieta hipocalorica poate fi primul pas catre obezitate. Scaderea aportului caloric (al carui scop era scaderea in greutate) are deseori ca efect secundar modificarea compozitiei corporale cu rezultate negative asupra metabolismului bazal si deci a cheltuielilor energetice viitoare ale organismului. Neobisnuit cu restrictia calorica, organismul reactioneaza prin “scaderea consumatorilor energetici”, dintre acestia cel mai important fiind masa musculara. Altfel spus, atunci cand exista un deficit intre aportul si consumul caloric (cheltuielile energetice ale organismului depasesc cantitatea de energie livrata prin alimentatie) apare un proces de “autofagocitoza”, organismul “topind” nu numai grasimea in exces dar si masa musculara. 

 Cu cat pierdem mai multa masa musculara, cu atat metabolismul nostru devine mai “lenes” si odata cu el si necesarul caloric zilnic scade. Un exemplu in acest sens il reprezinta necesarul caloric zilnic al barbatilor care il depaseste pe cel al femeilor cu aceeasi greutate datorita procentului crescut de masa musculara pe care il au barbatii comparativ cu femeile.
 

Procesul de pierdere de masa musculara pe durata programelor dietetice hipocalorice este usor de observat pe cantar: daca la inceputul curei de slabire, scaderea in greutate este relativ accelerata, pe masura ce se avanseaza in timp, ea devine din ce in ce mai lenta, desi deficitul aportului caloric este acelasi. Kilogramele pierdute pe cantar nu reprezinta din pacate doar pierderea de tesut adipos dar si de masa musculara iar fiecare kilogram in minus de masa activa inseamna incetinirea metabolismului bazal. Cu alte cuvinte, organismul aflat in dieta restrictiva are nevoie de calorii din ce in ce mai putine.

Mai grav inca este efectul de “yo-yo” prin care intelegem tendinta organismului de a reveni la greutatea initiala si chiar depasirea sa odata cu incetarea programului dietetic. Organismul iese dintr-o dieta hipocalorica cu un metabolism bazal mai scazut decat cel cu care a intrat, deci cu necesitati energetice mai mici. Revenirea la o alimentatie asemanatoare celei initiale produce o revenire rapida la greutatea initiala si mai mult decat atat, la o compozitie corporala favorabila depunerii de tesut adipos. O noua dieta hipocalorica va accentua acest proces.

Solutia optima este de aceea asocierea efortului fizic pe durata dietei hipocalorice, pentru a bloca pierderea de masa musculara si continuarea lui dupa incetarea restrictiei calorice.  Efectele benefice ale antrenamentului fizic au fost demonstrate si cu ajutorul studiului efectuat pe un lot de 20 persoane practicante constante ale conceptului de fitnes CARDIO MIX. Studiul a fost realizat in doua etape succesive, subiectii fiind suspusi initial doar unui program dietetic caruia i s-a asociat, in cea de-a doua etapa, programul de exercitii fizice denumit CARDIO MIX. 
Masuratorile efectuate pentru indicatorii starii de nutritie au aratat ca antrenamentele fizice adaugate regimului alimentar au imbunatatit compozitia corporala si au dus la scaderea in greutate mai accentuata pentru fiecare subiect in parte comparativ cu prima luna a studiulu, in care singura modificare in regimul de viata al subiectilor a fost dieta. In concluzie asocierea dietei hipocalorice cu programul CARDIO MIX a dus schimbarea aspectului fizic cat si a starii de sanatate a persoanelor respective.
 

sursa: Cardiomix

taguri: dieta hipocalorica, masa musculara, efect yo-yo

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!