Talasoterapia, remediul durerilor de spate

25 februarie 2008

Talasoterapia, remediul durerilor de spate

     O adevarata maladie a secolului, durerea de spate este astazi atat de obisnuita incat a ajuns sa fie considerata o suferinta aproape fireasca. Majoritatea celor care se plang din cauza durerilor de spate invoca stresul drept factor declansator al acestei suferinte. Pare foarte reconfortant sa te folosesti de stres pentru a gasi motivul unor dureri adesea greu de definit. Si totusi, stresul exista, iar o mana de specialist plasata la baza cefei sau pe umar, poate indica imediat aceste zone ale spatelui drept tinte preferate ale actiunii lui.

     ARCUL REFLEX – CHEIA SINERGIEI

     Muschii nu se contracta niciodata singuri. O miscare simpla precum indoirea bratului (luata ca model pentru a reda ce se intampla la nivelul coloanei vertebrale) necesita contractia simultana a mai multor grupe de muschi ai bratului, umarului si gatului - un adevarat „lant muscular” cum se spune in limbaj medical. Tehnicile de „reeducare” corporala, in special metoda Meziére, insista foarte mult asupra acestui proces.

     Bineinteles, durerile rahidiene existente sau cele iminente nu trebuie acceptate cu resemnare sub pretextul ca ele sunt provocate de stres. Prevenirea sau cel putin amanarea aparitiei acestora este posibila prin crearea unei bune sinergii musculare. Astfel, contractia muschilor flexori ai bratului antreneaza una simultana a muschilor extensori pregatiti sa realizeze miscarea inversa. In aceasta consta intregul secret al sinergiei muschilor.

     O astfel de actiune simultana si totusi contradictorie sugereaza existenta capacitatii creierului de a transmite, in acelasi timp, comanda de indoire si de tragere, de intindere si de retragere. Trebuie insa luata in considerare si contributia arcului reflex. Acesta este un sistem elaborat ce permite evitarea manevrelor gresite. In timp ce creierul comanda muschii flexori, arcul reflex se ocupa de cei extensori. Arcul reflex este compus din mici „palpatori” (receptori) dispusi la mijlocul unui muschi, dintr-un tendon sau o legatura intre os si tendon.

     Receptorii apreciaza intensitatea, viteza si durata elongatiei muschiului extensor solicitat de contractia muschiului flexor. O data ce sunt primite aceste informatii, ele se retrimit creierului, scurt-circuitandu-se, de fapt, la nivelul maduvei spinarii, la diverse inaltimi. Informatiile sunt apoi adunate din aceste puncte diferite si reintegrate intr-un nou influx nervos ce coboara, iar pentru a declansa contractia muschiului supus elongatiei. Asadar, are loc un veritabil circuit dus-intors ce scuteste creierul de interpretarea tuturor informatiilor. Arcul reflex permite astfel realizarea unei spectaculoase economii de timp sI generarea instantanee a unei miscari ce nu va fi impiedicata de nimic, calitatea acesteia depinzand, in mare masura, de cea a muschilor ce au sarcina de a se opune.

     STRES ZILNIC + TINUTA GRESITA = MISCARI INCORECTE + DURERE

     Viata trepidanta si stresanta de azi determina pierderea progresiva a corectitudinii contractiilor musculare reflexe, deci a capacitatii de a face miscarile asa cum trebuie. Neantrenarea tuturor lanturilor musculare, slaba stimulare a receptorilor avand drept consecinta transmiterea defectuoasa a informatiilor sunt factori ce vor declansa o contractie musculara gresita.

     Dispunem de un angrenaj complex ce se pune in miscare chiar si atunci cand este utilizata doar cate o grupa de muschi. Acest lucru inseamna, desigur, o economie in plus, care insa nu mai permite pastrarea unei bune functionari la nivelul spatelui, iar consecintele sunt inevitabile: oboseala, tendinta de contractare a muschilor si de intepenire a membrelor, iritare, uzura. Coloana vertebrala este solicitata prea mult si nu poate reactiona decat trimitand un semnal de alarma sub forma unei dureri.

     TALASOTERAPIA – UN REMEDIU EFICACE IMPOTRIVA DURERILOR DE SPATE

     Atunci cand corpul este cufundat in apa de mare, greutatea lui se diminueaza, iar miscarile devin mai usor de efectuat. Este atuul de care se folosesc specialistii pentru a trata persoanele care sufera din cauza durerilor de spate. Receptorii cutanati si cei ai arcului reflex sunt stimulati prin masaje, jeturi, dusuri, stropiri cu apa ale corpului in timp ce acesta este cufundat in apa, astfel incat informatia transmisa de ei sa poata da nastere unei miscari corecte si nedureroase. Datorita diferitelor tehnici de stimulare propuse in cadrul unei cure de talasoterapie, pacientii isi pot recapata in mare parte supletea spatelui, bucurandu-se de binefacerile tratamentului de refacere practicat in apa de mare. Efectele lui pozitive ii vor scuti de dezagreabilele „miscari de dezmortire” pe care au fost nevoiti sa le faca pana acum, la fiecare noua schimbare de pozitie.

sursa: Les Nouvelles Esthetiques

taguri: talasoterapie, durere de spate, metoda Meziére, muschi

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!