Parul, o celula moarta

28 octombrie 2010 | Autor: Simona Prisacariu

Parul, o celula moarta

Parul contine in mare parte keratina, o proteina insolubila, uleiuri naturale (lipide) si apa. Mai toata lumea stie asta dar ce este important de retinut este faptul ca parul pe lungimea lui este o celula moarta. De aceea, de multe ori, tratamentele care promit repararea parului nu functioneaza. Este oarecum logic, indiferent cate vitamine ai aplica pe lungimea parului, ele nu pot fi absorbite si nu pot ajuta la repararea firului de par pentru ca firul de par este o celula moarta. Stiu ca suna radical dar singura modalitate de a scapa de firele despicate este sa te tunzi. Explicatia este aceea ca o celula moarta nu se poate regenera si de aceea in cazul parului este mai bine sa previi decat sa tratezi.

Cea mai importanta regula este hidratarea! Un par hidratat este un par frumos si sanatos. Pare foarte simplu dar nu este asa. In primul rand trebuie sa te asiguri ca bei cel putin doi litrii de apa pe zi, pentru ca apa si alimentatia joaca un rol important, mai ales atunci cand vine vorba de par. Desigur, lucrurile de baza sunt esentiale. Sa stii ce tip de par ai si sa folosesti produse corespunzatoare. Pe langa acestea mai exista si alte informatii utile care nu sunt atat de cunoscute. Eu am facut cercetari si iata ce am aflat:

- Cat trebuie lasat sa actioneze balsamul? Specialistii recomanda un interval de 3 pana la 10 minute. In realitate este suficient 1 minut. Dupa cum am explicat mai sus, balsamul nu patrunde in firul de par ci creeaza un strat protector si impiedica factorii  agresivi sa deterioreze parul. Nu este important cat timp lasi balsamul sa actioneze ci cum il aplici. Daca ai parul des trebuie sa te  asiguri ca ai aplicat balsamul uniform, de aceea este bine sa folosesti o perie din par natural sau din lemn si sa distribui uniform balsamul. Nu este gresit sa lasi balsamul sa actioneze mai mult timp, dar aceasta recomandare este mai mult o strategie de marketing fiindca te face sa te gandesti ca daca actioneaza mai mult timp reface mai bine structura firului de par. Nu ma intelegeti gresit, balsamul este bun si nu trebuie sa-ti lipseasca daca vrei sa-ti protejezi parul, fiindca este mai bine sa previi decat   sa tratezi.
- PH  samponului conteaza...o afirmatie care tine iarasi de  o strategie de marketing. De ce? Pentru ca un sampon poate avea un PH de 5.5 dar este la fel de important si ce PH are apa menajera, fiindca odata amestecat cu apa, PH  samponului  se schimba si va fi asemanator cu cel al apei.
- Cu cat iti speli parul mai des cu atat se ingrasa mai repede. Nici aceasta afirmatie nu este adevarata fiindca  samponul sau spalatul des  pe cap nu au nici o treaba cu cantitatea de sebum produsa. De fapt iata ce se intampla. Atunci cand te speli pe cap elimi orice  urma de sebum, glandele sebacee primesc acest mesaj si incep sa secrete sebum pana la o anumita cantitate. In momentul in care este atinsa cantitatea optima glandele emit un semnal si productia se opreste. Desigur, atunci cand exista un dezechilibru cantitatea depaseste limita normala insa acest lucru nu este cauzat de sampon sau de spalatul prea des pe cap ci este mai degraba un dezechilibru hormonal.
- Specialistii au  testat  uleiul de avocado, de jojoba, de cocos, de masline, si de floarea soarelui si au descoperit ca  cel de cocos si cel de masline patrund in firul de par, il protejeaza si-l fac mai matasos.
- Samponul uscat chiar functioneaza – daca ai parul gras si spalatul in fiecare zi a devenit  un chin foloseste cu incredere samponul uscat. Este adevarat ca nu-ti curata parul la fel de bine dar cel putin asa scapi de spalatul pe cap in fiecare zi.
- In mare, parul nu are nevoie de tratamente speciale fiindca  nu are capacitatea de a absorbi acele substante. In schimb tratamentele aplicate la nivelul scalpului sunt asimilate. Foliculii de par au nevoie de vitamine si minerale de aceea este esential sa aveti o dieta echilibrata.
- Stiai ca parul mai drept este mai stralucitor? De fapt nu este, ci doar arata  mai stralucitor fiindca nu are onduleuri  si reflecta mai bine lumina.
- Ce ne rezerva viitorul? Specialistii spun ca lucreaza la un tratament care va rezolva definitiv problema firelor albe. Acestia au descoperit ca parul isi pierde din culoare din cauza unor celule producatoare de pigment (melanocite) care nu mai functioneaza corect. Responsabila de depigmentare este o enzima (TRP-2) iar specialistii  cauta noi metode de a o reactiva.
- Stii deja ca uscatorul, placa de  par, ondulatorul etc. sunt nocive pentru par si cu toate astea nu te poti lipsi  de ele. Pentru a-ti proteja parul foloseste produse care contin glicerina si propilen glicol (propylene glyco), doua ingrediente care impiedica evaporarea apei din firul de par. Cauta pe eticheta produselor si hidrolizat din proteine de grau (hydrolyzed wheat protein polysiloxane copolymer) fiindca in urma unui studiu s-a descoperit ca si acest ingredient protejeaza parul.
- Exista si un efect pozitiv totusi : foloseste produse care contin clorura de cetrimonium (cetrimonium chloride) deoarece s-a demonstrat ca expunerea parului la caldura atunci cand este folosit acest ingredient face ca parul sa fie mai rezistent.
 

sursa: beautycenter.ro

taguri: par, sampon, ph, tratament capilar, balsam

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!