Ingrijirea parului in sezonul rece

09 decembrie 2009 | Autor: Ema Macovei

Ingrijirea parului in sezonul rece

Combinatia dintre elementele dure din mediu precum poluarea, praful, vantul, soarele si elemente artificiale ca samponul prea dur, balsamul, vopseaua de par si decolorantul afecteaza firul de par si poate duce la caderea acestuia. intinderea firelor de par cu placa sau uscarea la aerul fierbinte al foehnului agraveaza situatia.
Pentru evitarea caderii parului, incearca sa nu folosesti mai multe produse de styling in acelasi timp, astfel incat sa lasi parul sa se comporte natural. Cred ca este importanta si calitatea acestor produse.

Cauzele caderii parului
Cauzele pentru caderea parului pot fi atat genetice, cat si non-genetice. Din ultima categorie fac parte factorii hormonali, varsta si sexul persoanei in cauza, dar si anumite stari patologice locale sau generale. Exemplificand, caderea parului poate aparea: dupa nastere si in perioada de alaptare, dupa anumite medicamente, ca de exemplu produsele care scad valoarea colesterolului sau dupa cele de slabire, in cadrul deficientelor nutritionale, in infectii, anemie, boli endocrine sau traume psihice. Exista si caderi de par cauzate de ingrijiri cosmetice nepotrivite a podoabei capilare.

Combaterea caderii parului
in medie, atat barbatii cat si femeile pierd intre 100 si 200 de fire de par pe zi. Peste aceasta limita caderea devine un simptom al unei suferinte a parului. Pierderea parului cauzata de factori externi, non-genetici, este reversibila in majoritatea cazurilor. De exemplu, caderea parului cauzata de deficienta nutritionala dispare atunci cand nivelul elementelor necesare organismului ajunge iar la normal. Combaterea acestei probleme tine foarte mult de o diagnosticare corecta din partea unui medic, care va prescrie tratamentul potrivit. De obicei in caderile de par de cauza medicala sunt necesare si masuri terapeutice medicamentoase.


Tratamente diferentiate pe sexe

Unele medicamente sunt indicate doar femeii - ca de exemplu pilulele contraceptive antiandrogenice, iar alte tratamente sunt recomandate doar barbatului - ca de exemplu, tabletele pe baza de finasterida care sunt complet interzise femeii care doreste o sarcina. Exista si tratamente locale cu concentratii diferite de medicament in functie de sex, asa incat este bine ca tratamentul sa fie recomandat de medic.


80% dintre barbati se confrunta cu caderea parului

Barbatii sunt genetic predispusi la caderea parului de tip androgenetic. Chelia debuteaza in jurul varstei de 20 de ani, fiind definitivata spre 50 de ani.

Secretul unui par sanatos

Parul sanatos este semnul ca te bucuri de un trup sanatos. La fel ca si corpul tau, parul are nevoie sa fie hranit echilibrat.

Apa insemna un sfert din greutatea firului de par si umiditatea optima il face mai suplu. Important este sa nu astepti sa ti se faca sete pentru a bea un pahar cu apa. Setea ne spune ca organismul nostru deja sufera. Este adevarat ca apa nu poate hidrata parul fara ajutorul altor elemente, dar ea ramane un element esential.

Proteinele sunt cele care construiesc firul de par, iar o dieta dedicata sanatatii parului trebuie sa le aiba in atentie. Ele vor da stralucire si mai multa rezistenta firului reducand posibilitatea ca el sa se despice. Proteinele le poti gasi in peste, carne de vaca, lapte, branza si cereale.

Minerale
Fierul ajuta la hranirea parului cu oxigen. Fara fier suficient, foliculii nu vor mai da nastere la noi fire de par. Capacitatea de regenerare scade si se observa pe zi ce trece cum parul se rareste. Fierul necesar  se gaseste in carne rosie sau suplimentele alimentare din farmacii. Fara zinc nu se pot construi moleculele proteice si lipsa lui va duce la pierderea de par. Consuma alimente de origine marina (scoici, pestii etc) si carne pentru a asigura cantitatea necesara de zinc. Cuprul contribuie la pigmentarea parului. O dieta bine aleasa poate face din vopseaua de par un accesoriu inutil! Ficatul, scoicile, legumele proaspete, nucile, semintele si carnea, toate sunt bogate in cupru.

Vitamine
Vitamina A iti garanteaza sanatatea pielii capului, iar un aport crescut te poate scapa de matreata. Poti face rost de ea din morcovi si ardei. Vitaminele B si C sunt importante pentru circulatia sangelui, cresterea si pigmentarea parului. Ia aceste vitamine din fructe, legume, cereale, lapte si paine integrala. Incearca sa adopti aceasta dieta si primele semne ale insanatosirii parului nu vor intarzia sa apara.

Caderea parului se agraveaza in sezonul rece? De ce?
Exista intr-adevar o cadere sezoniera a parului mai evidenta in sezonul rece cauzata de alimentatia mai saraca in vitamine si minerale de sursa naturala. Iarna, din cauza temperaturilor scazute suntem nevoiti sa purtam caciula sau palarie care freaca podoaba capilara si genereaza o accentuare a caderii. Pe de alta parte, din cauza frigului, secretia seboreica se accentueaza si apare alopecia seboreica. La fel se intampla si in cazul temperaturilor prea ridicate.

SPECIALIST: Dr. Mihaela Leventer
Specialist Dermastyle
021 310 65 07

sursa: Tonica

taguri: par, ingrijire, iarna

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!