O epiderma sanatoasa garanteaza o piele frumoasa

22 decembrie 2007

O epiderma sanatoasa garanteaza o piele frumoasa

     Pielea are capacitatea de a reveni la un stadiu acid dupa expunerea lui la un produs alcalin. Totusi cu cât mai batrâna si mai stresata este pielea, cu atât ii va fi necesar un timp mai indelungat pentru a reveni la echilibru. Sapunurile si unele demachiante sunt foarte alcaline si creeaza o conditie alcalina pielii, pe lânga faptul ca dezvelesc bariera epidermei, lasând pielea vulnerabila infectiilor.

     Tonicul este foarte benefic, ajutând pielea sa ajunga la un PH acid ideal. Cautati produse care echilibreaza PH-ul pielii fara a o usca sau jupui. Toate tonicele sunt destinate obtinerii unui PH acid, dar unele dintre ele au si beneficii aditionale precum exfolierea si hidratarea. Tonicele pot fi folosite de mai multe ori in timpul tratamentelor faciale.

     Bacteriile prospera in mediile alcaline. PH-ul ideal al pielii este un pic acid, iar mentinerea aciditatii tine bacteriile la distanta si poate chiar reduce posibilitatea unor noi izbucniri la persoanele cu tendinte acneice.

     Atentie sporita la stratul cornos ! Chiar daca stratul cornos, stratul de suprafata al epidermei, este alcatuit din celule moarte, plate si zimtate, este important sa ajutam aceste celule, asigurându-le un mediu optim. Pentru a ajuta acest proces este necesar sa fortificam lipidele ce compun “cimentul” (legaturile) intercelular. Noi cercetari au aratat cum lipidele si structura lor afecteaza functia de bariera a pielii. Orice tulburare a pielii, ca uscaciunea sau iritarea, poate fi atribuita unui concentratii slabe de asemenea fosfolipide.

     Folosirea unor produse ce contin aceleasi substante precum cimentul intercelular ajuta la intretinerea optima a stratului cornos. Cautati produse bogate in ingrediente ca: aminoacizii, glicoproteinele si acizii grasi esentiali.

     Factorul de hidratare naturala

     Stim ca stratul cornos contine o anumita cantitate de apa si ca pielea are capacitatea de a-si mentine hidratarea. Aceasta capacitate se numeste factorul de hidratare naturala.

     Acest factor depinde de interactiunea complexa a mai multor substante printre care umectantii care atrag celule de apa din mediu. Cercetarile au aratat ca aceasta cantitate de apa din stratul cornos creste odata cu umiditatea. Factorul de hidratare naturala are tendinta de a amplifica cantitatea de apa din acest strat ori de câte ori umiditatea relativa este depasita cu 40-50%.
     Conceptul de factor de hidratare naturala este, de fapt, un model nou actualizat pentru a explica exfolierea naturala a epidermei. Cu câtiva ani in urma o echipa de cercetatori a descoperit ca exfolierea si concentratia factorului de hidratare naturala sunt corelate. In masura in care imbatrânim concentratia factorului de hidratare naturala scade pe masura incetinirii procesului de exfoliere. Este recomandat sa folositi produse ce contin umectanti pentru ca pielea dvs sa se hidrateze in mod natural. Produsele de ingrijire a pielii ce contin lipide si proteine pot fortifica epiderma pentru a proteja straturile vitale inferioare.

     Vesti bune pentru cei care traiesc in climate umede: cantitatea de apa a stratului cornos creste odata cu umiditatea. Cantitatea crescuta de apa din piele ajuta apoi la intarirea stratului cornos.

     Rolul exfolierii

     Exfolierea este cheia catre o ingrijire foarte buna a pielii. La sfârsitul anilor ’80 si inceputul anilor ’90, AHA erau larg raspânditi printre profesionistii si formulatorii in ingrijirea frumusetii (AHA au inceput sa fie folositi de medici in concentratii mari in anii ’50). Industria a inteles rapid importanta exfolierii pentru a avea o piele frumoasa si sanatoasa.

     Este recomandat sa folositi un exfoliator chimic, blând de doua ori pe zi pentru a ajuta la schimbarea constanta a celulelor pielii, opus unei exfolieri mai rare, dar mult mai traumatice. Exfolierea zilnica poate fi facuta cu produse ce contin acizi din fructe. Prin folosirea unor concentratii mici de acizi putem dizolva legaturile ce unesc celulele exterioare, descoperind noi celule pregatite sa isi asume rolul protectiv.

     Majoritatea tipurilor de peeling-uri profunde ar trebui privite ca proceduri medicale cu limite si restrictii stricte. Conceptul din spatele exfolierii puternice este ranirea pielii astfel incât sa produca rapid noi celule si fibre. In mod ideal aceste celule trebuie sa fie de o calitate superioara celor indepartate. Dar exista riscul real ca atunci când efectuam un peeling agresiv sau o microdermabraziune sa compromitem prea mult epiderma. Hiperpigmentarea si ridarea crescuta sunt rezultate posibile ale unor tratamente excesiv de agresive care nu protejeaza si nu ajuta pielea. In timp ce peeling-urile si microdermabraziunea au un rol precis in anumite tratamente, nu trebuie sa le aplicam in mod constant pe pielea noastra.

     O piele frumoasa

     Odata ce am obtinut o epiderma echilibrata, sustinuta, pielea frumoasa si sanatoasa va incepe sa iasa la iveala. Uneori veti continua sa suferiti din cauza unor conditii specifice pe care esteticiana sau un medic trebuie sa le tratateze, dar acest proces va avea mult mai mult succes ca rezultat al unei epiderme ce functioneaza la parametri optimi. Alegeti produse specifice conditiilor respective care sa fie atente la epiderma si sa nu o streseze. Daca va ganditi sa va supuneti unor tratamente estetice agresive sau unor tratamente faciale medicale puteti fi ajutata sa obtineti cele mai bune rezultate, pregâtindu-va epiderma anterior aplicarii acestora. Responsabilitatea multora dintre esteticienele de astazi este de a oferi ingrjire eficienta pre si post-proceduri.

     Esteticienele, ca profesionisti ai pielii nu trebuie sa isi concentreze prea mult atentia pe peeling, frecare, razuire si agresare. Trebuie sa respecte epiderma si sa ii inteleaga mecanismele de functionare pentru a o sprijini astfel incât pacientele sa aiba o piele stralucitor de sanatoasa.

<12

sursa: Les Nouvelles Esthetiques

taguri: piele, estetica, epiderma

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!