Ce nu stiti despre cosmeticele bio

10 august 2010 | Autor: Mariana Mara Grigorescu

Ce nu stiti despre cosmeticele bio

Dorinţa oamenilor de a se prezenta în faţa celorlalţi frumoşi şi curaţi îşi are originile in Antichitate. Iar secol de secol, aspiraţia spre frumuseţe a devenit o adevarată artă. Fiecare fază a civilizaţiei umane a dat naştere unor concepţii proprii despre frumuseţe, care trebuiau atinse cu ajutorul COSMETICELOR. Primele mărturii sunt minele de coloranţi din epoca glaciară şi obiectele paleolitice care fac dovada că oamenii preistorici aveau reţete proprii de preparare a cosmeticelor.
 
Astăzi trăim cu teama că tot ce alegem să mâncăm si tot ce aplicăm pe piele sunt preparate care poate ne fac mai mult rău decât bine: atât alimente pline de E-uri sintetice, fără valoare nutritivă, fără elementele preţioase necesare unei sănătăţi de fier, cât şi cosmetice pline de substanţe sintetice sau extracte naturale, dar obţinute din plante cultivate cu îngrăşăminte şi pesticide. Aplicarea repetată pe piele a compuşilor sintetici şi absorbţia lor pe cale cutanată pot crea mari probleme întregului organism, nu numai pielii.

În Franţa, la începutul noului mileniu, şapte producători au hotărât să se unească şi să creeze carta COSMEBIO. Aceşti pionieri au pus bazele cosmeticii BIO şi graţie lor putem spune că ne respectăm şi pe noi, dar respectăm şi natura. În cazul cosmeticelor clasice, o mare parte dintre ingrediente sunt sintetice şi nu sunt prezente decât pentru a colora, a parfuma sau a constitui textura. Ce amăgire! Dar în cazul cosmeticelor organice aproape toate ingredientele utilizate au acţiune benefică pentru piele.

Fără să fie trend, ci chiar o necesitate, femeile din Franţa, exigente ca întotdeauna când vine vorba de cosmetice, acum vor să aibă parte de tratamente BIO la salon. Nu mai vrea nimeni cosmetice colorate, parfumate şi frumos ambalate, ci lumea vrea acum dermocosmetice organice profesionale care să aibă efect de durată, să menţină pe cât posibil aspectul tânăr (fără marketing exagerat sau înşelător) şi să fie lipsite de reacţii adverse în timp.
 
La urma urmei, ne întoarcem la cosmeticele care, de fapt, aşa ar fi trebuit să fie dintotdeauna. Si avem multe motive întemeiate:
- nu sunt conservate cu parabeni sau fenoxietanol,
- nu conţin OMG (organisme modificate genetic),
- nu conţin PEG (polietilenglicoli),
- nu conţin silicon (blochează respiraţia pielii),
- nu conţin coloranţi artificiali (toxici, cancerigeni),
- nu conţin parfum de sinteză (toxici etc.),
- Nu au ambalaje inutile (respectă pădurile)
- gestionarea materialelor şi a deşeurilor din producţie respectă regulile ecologice
Mai mult:
Majoritatea ambalajelor sunt airless (flacoane vidate, fără contact cu aerul).
Toleranţă optimă - pentru toate tipurile de ten, chiar şi cele mai delicate sau sensibile.
Eficienţă amplificată - dermocosmetice cu procent mult mai mare de ingrediente active.
 

Un produs cosmetic BIO nu conţine conservanţi?
Conservanţii sunt compuşi importanţi. Ei permit garantarea unei bune conservări în timp şi, deci, o utilizare sigură pentru consumator. Revendicările “fără conservanţi” sunt uneori abuzive. Unele produse se pot fabrica fără conservanţi, cum ar fi unidozele sau compoziţiile 100% uleioase. Un produs cosmetic BIO poate conţine în cantitate mică unii conservanţi aflaţi pe lista de reglementări ale cosmeticelor BIO şi ECO. Ecocert autorizează 5 conservanţi: alcoolul benzilic, acidul salicilic, acidul benzoic şi sarea sa de sodiu, acidul sorbic şi sarea sa de potasiu, acidul dehidroacetic. Sunt interzişi conservanţii toxici şi nonbiodegradabili: parabenii şi fenoxietanolul.

Un produs certificat BIO nu conţine nici parfum de sinteză?  
Pentru a fi certificat BIO, un produs cosmetic trebuie să respecte un anumit număr de criterii la nivel de compoziţie. Astfel coloranţii şi parfumul trebuie să fie cu toţii naturali. Şi alte ingrediente sunt excluse: siliconii, parafinele, alte derivate de petrol.  

Cultura materiilor prime certificate BIO nu utilizează deloc îngrăşăminte de sinteză, pesticide?
Materiile prime utilizate în produsele BIO nu trebuie să conţină nicio urmă de pesticide şi trebuie cultivate doar cu îngrăşăminte naturale care figurează pe lista oficială autorizată.

 Produsele cosmetice BIO garantează respectul faţă de mediu?
Produsele BIO garantează nu numai calitatea şi că nu sunt periculoase pentru sănătate, dar garantează şi contribuţia la protejarea mediului. Astfel, ambalajele şi materiile prime  sunt biodegradabile, produsele de curăţenie utilizate sunt reglementate pentu limitarea poluării, deşeurile sunt triate... Marca BcomBIO aleasă de mine merge şi mai mult în direcţia protejării mediului prin suprimarea ambalajelor externe, etui-urilor., limitându-se consumul de hârtie, de cerneluri, colectarea gunoaielor.

Produsele BIO nu sunt testate pe animale?
Produsele finale sunt testate pe culturi celulare, apoi pe voluntari, bărbaţi şi femei. Şi nici nu se folosesc ingrediente de origine animală în cosmeticele BIO, cu excepţia eventuală a mierii, lanolinei, laptelui care sunt materii prime produse de animale.

Diferenţa dintre un cosmetic BIO şi unul natural vine din procentul de ingrediente naturale?
Un cosmetic natural şi un cosmetic BIO pot să conţină ambele aceeaşi cantitate de ingrediente naturale. Un cosmetic Bio trebuie să conţină cel puţin 95% ingrediente naturale, procent nereglementat de cosmetica naturală. Adevărata diferenţă este că la un produs BIO cel puţin 95% din ingredientele vegetale trebuie să fie certificate BIO.
Un cosmetic  denumit abuziv “natural” poate să nu conţină niciun ingredient certificat BIO.
 

Recomand tuturor, dar mai ales cosmeticienelor şi maseuzelor, să încerce să introducă bio-tratamente în portofoliul lor de servicii de înfrumuseţare. Mai mult, pot să le dea cele mai bune recomandări şi să devină cei mai buni sfătuitori BIO ai clientelor lor. Un salon din România nu trebuie să fie mai prejos decât unul din Franţa. Iar clientele saloanelor noastre  la fel de frumoase ca orice femeie europeană, cu atât mai mult cu cât româncele au fost mereu recunoscute pentru frumuseţea lor şi pentru aspectul lor îngrijit la orice oră a zilei.

Mariana Mara Grigorescu,
farmacist primar şi cosmeticiană,
reprezentantă BcomBIO Organic, Franţa
 

sursa: bio-cosmetice.ro

taguri: cosmetice bio, natura, eco

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!