Un pranz rapid si energizant

05 februarie 2008

Un pranz rapid si energizant

     Intr-o zi incarcata este, desigur, foarte dificil sa mai gasiti timp si pentru masa de pranz. Si totusi, nu trebuie sa uitati ca ea este foarte importanta pentru refacerea energiei si mentinerea in forma. Alimentele care nu contin vitamine si saruri minerale sunt numite „calorii vide”. In aceasta categorie intra alimentele rafinate: painea alba, zaharul alb, uleiurile obtinute prin presare la cald. Aceste alimente si-au pierdut, prin rafinare, o mare parte din nutrimente.

     1. MAI BINE MAI PUTIN, DAR... EFICIENT

     Mestecati foarte bine alimentele pe care le consumati. Faptul ca nu aveti prea mult timp la dispozitie pentru masa, nu este un motiv pentru a inghiti mancarea pe nerasuflate. Chiar daca este vorba doar despre o gustare, ea trebuie mestecata pe indelete. In felul acesta, substantele nutritive vor fi asimilate de organism si va vor procura energia necesara. In schimb, un pranz luat in graba risca sa „cada greu” si sa solicite o energie mult prea mare pentru a fi digerat.

     2. CUM ALEGETI HRANA POTRIVITA?

     Pentru a absorbi nutrimente „bune”, consumati uleiuri obtinute prin presare la rece, branzeturi albe, cruditati, fructe de mare crude etc. Acestea si-au pastrat vitaminele, in special vitamina E, esentiala pentru sanatatea pielii si a tuturor tesuturilor. Evitati alimentele cu multe calorii si foarte putine nutrimente: bauturile gazoase, acidulate, dulciurile etc. Ele nu aduc nimic bun nici in privinta greutatii, nici in cea a energiei.

     3. RASFATATI-VA GUSTUL

     Pentru a va obisnui sa mancati incet, alternati textura, gustul si culoarea alimentelor. Lasati jos furculita sau sandvisul dupa fiecare inghititura. Degustand fara graba, „analizand” compozitia si savoarea bucatelor, veti reusi sa mancati mai lent. In 30 de secunde va puteti aranja o farfurie colorata: linte oranj bio (boabele sunt nostime si savuroase, se fierb in 5 minute si se consuma reci sau calde, cu vinegreta si un varf de curry, fire de soia, frunze de busuioc, feliute de carne de pui si felii de portocala. Daca mancati un sandvis, preparati-l din paine buna, sunca de calitate, branza de capra sau oaie si adaugati cat mai multe ierburi proaspete (busuiocul este recomandat).

     4. MIZATI PE PROTEINE

     Alimentele bogate in proteine sunt foarte bune pentru mentinerea tonusului muscular. Consumati-le dimineata, la micul dejun (iaurt, branza alba) si la pranz. In afara de carne si peste, o sursa foarte importanta de proteine este branza de capra care poate fi consumata cu salata verde, castravete si menta. Un astfel de fel de mancare este bogat in vitamine si oligo-elemente.

     5. 10 FRUCTE SI LEGUME PE ZI PENTRU A FI IN FORMA MAXIMA

     Fructele si legumele contin vitamine si minerale anti-oxidante si procura fibre esentiale pentru un tranzit corect si o buna asimilare a nutrimentelor. Consumate zilnic, in numar mare, ele protejeaza impotriva imbatrinirii si a cancerului. Va este greu sa mancati atat de multe? Impartiti-le astfel: un fruct intreg la micul dejun (mai degraba decat sub forma de suc, pentru a profita de binefacerile fibrelor), un fruct si doua legume la pranz (fierte sau coapte), un fruct la ora 17 (banana, de exemplu, care contine glucide lente) si doua legume seara. Ca sa ajungeti la un numar de 10 fructe si legume zilnic, completati mesele cu ierburi si fructe uscate: prune si caise (sunt delicioase), struguri uscati, migdale, alune.

     6. „ABUZATI” DE IERBURILE AROMATICE

     Pline de minerale si de Vitamina C, aceste plante pot fi consumate la orice fel de mancare. Alegeti patrunjel, busuioc, tarhon, coriandru, menta, marar si amestecati-le intr-o salata gustoasa, taindu-le proaspete. In cazul in care cumparati mai multe manunchiuri de ierburi deodata, pastrati-le in folie de aluminiu, bine infasurate.

     7. PRINDETI PUTERI CONSUMAND BAUTURI LACTO-FERMENTATE

     Foarte mult practicata inainte, lacto-fermentatia (lacto – pentru a desemna eliberarea acidului lactic, a fermentilor si a vitaminelor) si produsele specifice cum este kefirul, permite o mai buna asimilare a nutrimentelor si, in special, a vitaminei D. Ea favorizeaza echilibrarea florei intestinale si a sistemului imunitar.

     8. SAVURATI SI ALTE BAUTURI TONICE

     Laptele de migdale, cel de castane sau cel de alune sunt foarte bine asimilate de organism.

     9. TRAIASCA SEMINTELE GERMINATE!

     Semintele acestea constituie un extraordinar cocktail de vitamine si minerale, germinarea fiind perioada in timpul careia planta ajunge la un maximum de vitalitate. Micutele seminte de hrisca, lucerna, mustar, mei, sunt foarte economice si intra in alcatuirea meniurilor multor restaurante. Cel mai bun gust il are hrisca decorticata, numita si „orezul incasilor”. Inainte de a o consuma lasati-o la inmuiat timp de 8 ore (seara). A doua zi dimineata, clatiti-o abundent, puneti-o intr-un castron si acoperiti-o cu apa. Fierbeti-o timp de 5 minute, nu mai mult si apoi, adaugati putina sare. Germenii vor aparea atunci cand hrisca se umfla (apa este absorbita). Asezonati-o atunci cu ulei de masline si ulei de rapita. Adaugati, dupa gust, feliute de carne de pui sau de pasare, ou fiert tare, ton, rosii, avocado, castravete, masline verzi sau negre etc. Meiul decorticat se potriveste foarte bine cu hrisca. In Evul Mediu, el inlocuia carnea in timpul celor 40 de zile ale postului Pastelui, datorita considerabilei sale valori energetice. Se prepara la fel ca hrisca. Puteti pune la germinat, timp de cateva zile, linte oranj nedecorticata sau lucerna si sa le consumati apoi fara a le fierbe, impreuna cu frunze de salata.

     Sunt foarte bune, de asemenea, semintele decorticate de bostan si de floarea-soarelui. Inmuiati-le timp de 4-6 ore, avand grija sa le clatiti bine inainte de a le consuma. Sunt delicioase dupa 6 ore de inmuiere, dar puteti sa asteptati sa germineze sI lasandu-le rasfirate pe un platou pana cand apar micile puncte albe ale germenilor. Se pastreaza doua zile si se consuma ca gustari sau ca aperitiv. Semintele de dovleac sunt excelente in cazul afectiunilor vezicai si ale prostatei. Fiecare samanta necesita un anumit timp de inmuiere, in functie de soi. Toate trebuie insa clatite foarte bine inainte de a fi consumate. Scopul acestei clatiri abundente cu apa este acela de a indeparta mirosurile dezagreabile si, de asemenea, de a stimula germinarea. Semintele pot fi consumate chiar la inceputul germinarii sau, mai tarziu, cand apar mladitele.

     10. ALUNGATI OBOSEALA CU MIRACULOSUL GRAU KAMUT

     Acest grau de origine faraonica nu a cunoscut niciodata hibridarea. Bogat in magneziu, zinc si seleniu, el este un antioxidant puternic, cu o inalta valoare energetica. Se lasa la inmuiat o noapte intreaga si trebuie clatit a doua zi dimineata. Puteti continua germinarea inca 24 de ore, clatind insa foarte bine graul inainte de a-l consuma. Luati cate o lingura din acest fortifiant natural si mestecati-l ca pe guma de mestecat. Cantitatea ramasa se pastreaza timp de o saptamana la frigider, intr-un vas acoperit cu capac. Nu este necesar sa inghititi graul mestecat pentru ca toate nutrimentele sale pretioase trec in saliva. Graul kamut este excelent in curele de primavara si toamna daca suferiti de decalcifiere. Il puteti mesteca in timp ce lucrati pentru ca implica o miscare a maxilarelor foarte discreta.

     Un truc pentru a savura legumele fara a le fierbe: Taiati in cuburi mici o patlagea vinata, doua cepe, doi dovlecei, trei ardei (verde, rosu, galben), patru catei de usturoi. Adaugati sare, piper, ierburi si una sau doua linguri de ulei de masline. Puneti totul la cuptor si consumati apoi rece sau cald.

sursa: Les Nouvelles Esthetiques

taguri: alimentatie, calorii, pranz, hrana

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!