Depresia, boala sufletului si a mintii

15 noiembrie 2005 | Autor: Mihaela Preda

Depresia, boala sufletului si a mintii

     Depresia. O boala des intilnita, rareori constientizata. Apare ca o teama si treptat pune stapinire pe tine, te face sa te simti singura, nedorita, neinteleasa, ajungindu-se la izolare, iritare, sentiment de inutilitate si, in ultima instanta, chiar la ginduri sinucigase. Iti suna cunoscut? Atunci poate ar fi momentul sa accepti ca ceea ce ai tu este o boala in adevaratul sens al cuvintului, dar vestea buna este ca se trateaza. Aproximativ 9 din 10 pacienti diagnosticati cu depresie si-au revenit, ca urmare a unui tratament sustinut.

     Din ce cauze apare depresia?

     Factorul cel mai important in aparitia depresiei este cel ereditar. Poate nu iti vine sa crezi, dar aceasta boala poate fi transmisa de-a lungul multor generatii. Odata ce exista predispozitia, poti insa sa previi declansarea bolii.

     Traumele emotionale sunt pe locul doi in topul cauzelor. Destramarea relatiilor, moartea cuiva drag, dar si unele evenimente care pot fi considerate fericite, cum ar fi terminarea scolii sau casatoria, pot induce un sentiment de inutilitate, iar de aici pina la depresie mai e doar un pas.

     Pesimismul si lipsa increderii in sine pot cauza si ele depresia, dar la un nivel incipient. Ceea ce multi numim "o zi proasta" poate fi inceputul unei saptamani proaste, a unei luni si chiar an proaste.

     In fine, aparitia unei boli sau o stare de sanatate precara pot duce la instalarea depresiei severe, situatie mult mai grava, deoarece un mental slab nu face decit sa inrautateasca starea fizica.

     Femeile sunt de doua ori mai afectate de aceasta boala decit barbatii. Perioade precum pubertatea, aparitia menstruatiei, nasterea unui copil si menopauza favorizeaza aparitia depresiei, depinde insa de la caz la caz cit de severa este aceasta. Barbatii rareori sunt diagnosticati cu aceasta boala, fiindca de cele mai multe ori ignora simptomele, din orgoliu sau nepasare. Manifestarile sunt insa mai violente in cazul lor decit in cazul femeilor, sinuciderile in urma unei depresii fiind mult mai des intilnite in cazul barbatilor decit in rindul femeilor.

     Modificarile organismului

     Pe linga starea generala proasta si dorinta de a fugi de lume si a te inchide in casa cu perdelele trase, depresia aduce si modificari in modul de functionare a creierului. Creierul este compus din miliarde de celule nervoase numite neuroni. Acestia trimit si primesc mesaje din intreg corpul si sunt responsabili de starea noastra emotionala. In momentul depresiei aceste mesaje sunt trimise catre creier alterate, iar procesul comunicational este si el afectat. Gindeste-te la un telefon: cind semnalul este slab, nu poti distinge vocea celuilalt. La fel si corpul, odata ce incepe sa primeasca semnale tot mai neclare de la creier, starea de rau se extinde si odata cu ea apar si gindurile negre, care contribuie la adincirea crizei si la subrezirea sanatatii.

     Cum stii daca esti o persoana depresiva?

     Ca sa nu confunzi zilele proaste pe care toti le avem uneori, iata citeva simptome care ar trebui sa te puna pe ginduri, daca apar:

     - tristete exagerata, fara un motiv anume
     - sentiment de inutilitate, pesimism, neincredere
     - sentiment de vinovatie si neajutorare
     - pierderea interesului fata de lucruri care altadata iti faceau placere
     - dureri persistente de cap
     - nervozitate si insomnie
     - probleme sexuale

     Cum scapam de depresie?

     Cei mai multi oameni care au trait un astfel de episod sunt predispusi, pe viitor si la alte crize de acest gen. Sensibilitatea persoanelor depresive este accentuata, astfel ca orice necaz minor sau orice remarca mai nepotrivita le pot declansa depresia. Practic boala, netratata, nu se vindeca, ci doar lasa bolnavului impresia ca totul revine la normal, pentru ca peste o luna, 3 sau un an, sa treaca din nou prin caderea psihica specifica.

     ... se trateaza?

     In functie de gravitatea ei, depresia poatefi tratata prin sedinte de psihoterapie sau, in cazuri extreme, prin medicamente adecvate, numai prescrise de medic. Sedintele de psihoterapie ajuta aproximativ 80 % din cazuri si ii invata pe cei predispusi la depresie sa recunoasca din timp simptomele revenirii bolii, astfel reusind sa o preintimpine. A considera ca va trece de la sine este o mare greseala. Desigur, poti vorbi cu prietenii, rudele, familia. Unii dintre ei te pot si ajuta, mai ales daca au o minima pregatire in acest domeniu. Daca insa nu reusesti sa iesi din starea de rau general, adreseaza-te unui medic sau, altfel, risti sa iti traiesti viata pe jumate, intre 2 crize, sau si mai rau, sa te resemnezi spunindu-ti "eu n-am noroc" si sa dai vina pe altii de cite ori iti vine sa fugi chiar si de tine insati.

     Pentru inceput, poti incerca sa iti schimbi modul de viata. Stabileste-ti niste teluri nu foarte greu de atins, pe care sa le urmaresti zi de zi. Nu considera ca trebuie sa faci totul intr-o zi. Cind iti propui prea multe si faci prea putine inchei ziua cu un sentiment de vinovatie si de aici pina la depresie mai e doar un pas. Fa in fiecare zi activitati diversificate, cite putin din fiecare si continua a doua zi. Incearca sa privesti in jur si sa alegi o persoana de incredere, cu care sa poti vorbi despre orice. E mult mai usor sa stii ca cineva te intelege si te asculta, decit sa ajungi seara acasa si sa plingi in perna. Fa in fiecare zi macar putina miscare. Astfel singele circula mai bine si iriga creierul, care reuseste sa transmita intregului organism o stare de bine. Chiar se poate intimpla sa nu iti lipseasca nimic si totusi sa fi nemultumita, sa nu iti gasesti locul si nici macar tu sa nu intelegi de ce. Atunci poate fi vorba o depresie cauzata de lipsa exercitiului fizic, asa ca ia-ti catelul sau prietenul si iesi la o tura prin parc.
     Nu in ultimul rind, evita sa iei decizii importante cind treci printr-o astfel de perioada. Sunt cele mai prost inspirate decizii si mai mult ca sigur peste un timp te vei intreba de ce oare ai procedat astfel.

sursa: beautycenter.ro

taguri: depresie, boala, cadere psihica, tratament

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!