Beneficiile ingredientelor naturale

12 iunie 2007 | Autor: Livia Boaja

Beneficiile ingredientelor naturale

     RODIA

     Cultivata din timpuri stravechi in Asia occidentala si Africa de Nord, rodia are forma asemanatoare unei portocale cu o coaja dura, de culoare rosie. Pulpa gelatinoasa a rodiei este formata dintr-o multitudine de boabe rosii care au un gust dulce-acrisor. Simbolul acestui fruct se regaseste si in mitologia greaca. Se spune ca Demeter, zeita Pamantului, si-a pierdut fiica Persephone in favoarea lui Hades, zeul Infernului, din cauza unui bob de rodie. Rodia este un element foarte important in bucatariile libaneza, iraniana, turceasca, greceasca si indiana. Pe langa proprietatile culinare, rodia este inzestrata si cu virtuti cosmetice si terapeutice.

     Cercetarile stiintifice arata ca rodia este unul dintre cei mai eficienti antioxidanti naturali, fiind un bun remediu impotriva imbatranirii pielii. O reteta ce iti va catifela si energiza pielea se prepara astfel :
Amesteca intr-un bol 4 lingurite de miere, 120 de grame de apa, 6 lingurite de ulei de masline si 2 lingurite de suc de rodii proaspat. Maseaza tot corpul cu amestecul obtinut si lasa-l sa actioneze timp de 30 de minute, dupa care intra la dus.

     De asemenea, consumul de rodii stimuleaza activitatea enzimelor ce previn deteriorarea celulelor. Sucul de rodii este utilizat si ca antiseptic, iar fructul reprezinta o bogata sursa de acid folic. Consumul unei rodii asigura 40% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Pentru un plus de energie iti recomandam urmatoarea reteta:
Ingrediente: o lamaie, un fruct de mango, o rodie. Se taie taie fructul de mango si rodia si se pun bucatile in mixer. Se adauga apoi sucul de lamaie si amesteca intr-un shaker. Doza de energie contine: vitaminele A, C, B1 si D.

     MUSETELUL

     Musetelul este o planta cu largi aplicatii, datorita principiilor sale active si proprietatilor antiinflamatoare, decogestionante, cicatrizante si emoliente. Florile de musetel se folosesc in special sub forma de infuzie - pentru ingrijirea ochilor, a tenului si a parului. Compresele cu infuzie de musetel au efect benefic atunci cand sunt aplicate 5-10 minute pe pleoapele inrosite, congestionante si iritate de farduri, sau in cazul ochilor obositi, cu cearcane pronuntate sau pungi. Musetelul inmoaie si catifeleaza pielea, pastrandu-i supletea si tineretea. Datorita proprietatilor sale descongestionante, dezinfectante si emoliente, uleiul de musetel este benefic si in cazul expunerii prelungite la soare, cand pielea se inroseste. In tratamentul tenurilor deshidratate se recomanda spalarea fetei cu infuzie de musetel in locul apei obisnuite.

     Si parul beneficiaza de calitatile musetelului. O reteta hranitoare si tonifianta, indicata pentru parul parul deschis la culoare, se prepara in felul urmator:
Se pun la fiert, in 600 ml apa, doua linguri cu varf de flori uscate de musetel, timp de 20 de minute. Inainte de spalarea pe cap, se umezeste parul cu o parte din ceaiul de musetel, se maseaza bine si se piaptana cu un pieptene cu dintii rari. Se samponeaza apoi in mod normal. Pentru clatit, se foloseste mai intai doar apa, apoi se toarna restul ceaiului de musetel pe par. Efectele incep sa fie vizibile dupa cateva saptamani.

     SCORTISOR ( CASSIA )

     Este un copac ce poate ajunge pana la 7 m inaltime, vesnic verde, cu coaja aromata si crengi angulare. Frunzele sunt lunguiete, in forma de lance. Florile sunt mici si galbene si creste in climat tropical, atat in plantatii, cat si stare salbatica. Coaja este decupata de pe tulpini si apoi uscata, in fasii drepte sau role. Comparativ cu scortisoara, scortisorul are o puternica aroma dulce-amaruie si este mai astringent. Originea scortisorului nu este clara, existand diverse teorii. S-a sugerat ca scortisorul poate fi legat de poporul Khasi, un vechi trib din nord-estul Indiei si Bangladesh. Mai demult, acestia ar fi locuit in zone mai largi, incluzand si Birmania si ar fi fost la originea comertului cu scortisor. Scortisorul se gaseste acum cu precadere in sudul Chinei, Birmania, Laos si Vietnam. Denumirea englezeasca “cassia” provine din grecescul “Kasia” care este, probabil, un imprumut de la negustorii semiti.

     In China, scortisorul este un ingredient esential in celebrul amestec de condimente “five spices powder” si este frecvent folosit in multe mancaruri traditionale. O reteta delicioasa de inghetata cu scortisor se prepara astfel:
Ingrediente: 1l lapte, 40 g scortisor, 50g glucoza, 50g zahar, 8 oua, galbenusuri, 4 oua intregi, 350g zahar pudra, 1 litru de samantana. Se fierbe laptele in care s-a pus zaharul, glucoza si scortisorul. Se fierb galbenusurile, ouale intregi (albus si galbenus) si zaharul pudra la bain-marie. Se adauga laptele peste amestecul de oua si se continua fierberea pana cand amestecul isi schimba consistenta si se ingroasa. Se raceste amestecul si apoi se adauga smantana. Se lasa sa se patrunda toate aromele, dupa care se strecoara si se pune la congelator.

     Pe langa utilizarile culinare, scortisorul are efecte deosebite si asupra culorii parului: ii confera stralucire si protectie de durata.

sursa: 2ActivePR

taguri: rodie, musetel, scortisoara, natural

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!