Samponarea parului

20 martie 2007 | Autor: Andreea Coman

Samponarea parului

     Simbol al frumusetii, sarmului si seductiei, dar si al puterii sau al apartenentei la un grup, <!--topnews-->parul a reprezentat dintotdeauna un element preponderent al personalitatii. Într-adevar, pentru ca podoaba capilara creste si se regenereaza neincetat, fara ca firele de par ce o alcatuiesc sa poata fi numarate, ea pare sa aiba o forta speciala, pe care multe popoare au considerat-o sacra. De-a lungul vremii, societatile au apreciat parul si pieptanaturile in mod diferit, in functie de credinte, moda si traditii.

     În prezent, parul a devenit tot mai mult obiectul ingrijirilor cotidiene, iar samponarea lui – un gest de igiena frecvent. Un exemplu concludent este cel oferit de francezi care, in urma cu douazeci de ani, isi spalau parul o data pe saptamina iar acum fac acest gest aproape zilnic. Situatia, la nivelul altor tari se prezinta astfel:

     - in Europa, 50% din populatia tarilor europene isi spala parul de trei ori pe saptamina iar 25% - o data pe zi. Conform sondajelor, in anul 1996, 36% dintre femei se spalau pe cap cel putin din doua in doua zile, procentul acestora crescind la 44% in anul 2000.

     - in Statele Unite ale Americii, 80% dintre americani isi spala parul de doua ori pe zi.

     - in Japonia, 90% dintre japonezi isi spala parul de doua ori pe zi.

     - in Franta, 25% dintre femei se spalau pe cap cel putin o data la doua zile intre anii 1996-2000. in anul 2000, 37% dintre frantuzoaice isi spalau parul macar din doua in doua zile, in timp ce, cu un an in urma, 50% dintre ele procedau astfel.

     Care sunt motivele acestei evolutii?

     Dezvoltarea societatii a determinat expunerea parului la conditii nefavorabile sanatatii lui (obiceiuri alimentare, mod de viata, stres, oboseala). Firele de par se murdaresc mai repede, isi pierd vitalitatea, volumul si stralucirea. Poluarea reprezinta factorul cel mai important in modificarea aspectului parului. intr-adevar, din cauza fumului, a gazelor de esapament si a prafului, parul orasenilor se murdareste mai repede decit cel al persoanelor care traiesc in mediul rural.
     Exista insa si alti factori care conduc la deshidratarea parului si la diminuarea capacitatii naturale de protectie a acestuia. Astfel, utilizarea produselor specifice de o calitate inferioara, poate impune spalarea repetata si frecventa a parului.

sursa: Estetik Media

taguri: par, sampon, vitalitate, frumusete

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!