Frumusetea si greutatea

23 ianuarie 2008

Frumusetea si greutatea

     Dr. Pierre Dukan este unul dintre cei mai reputati specialisti francezi, autor a 14 lucrari avand drept subiect nutritia, dietetica, alimentele si legatura acestora cu trupul si frumusetea. Ultima sa lucrare, „Nu stiu sa slabesc” este un adevarat best-seller. Dr. Pierre Dukan este un practician de teren, creatorul francez al regimului cu proteine.

     Greutate si frumusete

     Subiectul este foarte vast, pentru ca publicul interesat de el este numeros. Una din doua femei a urmat anul acesta un regim. Societatea noastra lauda cultul siluetei, promovand, totodata, consumul alimentar, atat de usor de satisfacut. Aceasta nu le face pe femei sa fie mai slabe, ci, sigur, mai nefericite. Iar o femeie nefericita in privinta corpului sau are nevoie ca cineva sa se ocupe de ea, s-o ajute sa-si reconstruiasca imaginea defectuoasa pe care o are despre ea. In aceasta relatie sensibila esteticienele au de jucat un rol foarte important. Poate va ganditi ca problema excesului de greutate este una medicala, la care nu aveti acces. Nu este asa! Astazi, medicii nutritionisti si endocrinologii care se ocupa de greutatea corporala sunt prea putin numerosi pentru a acoperi asteptarile pacientelor. Medicii generalisti nu sunt formati pentru aceasta disciplina, nu au nici timpul si nici mijloacele sa gestioneze greutatea excesiva. Aceasta nu-i intereseaza, din pacate, decat in stadiul complicatiilor. In plus, putinii medici care se incumeta sa se implice, nu obtin decat rezultate slabe si esecuri frecvente. Dar esteticienele, fiind profesioniste in domeniul sanatatii, au la indemana tratamente corporale, prin care pot ajuta pacientele sa slabeasca. Asocierea tratamentelor cutanate cu reducerea grosimii tesutului adipos sub-cutanat vor intari, sistematic, rezultatele pozitive.

     Pacienta este cu adevarat grasa?

     Esteticienele au ocazia sa auda, zilnic, astfel de lamentari, venite din partea unor paciente: „Sunt grasa. Priviti ce colaci de grasime mi se formeaza pe burta atunci cand ma aplec!” Unele aprecieri de acest gen sunt reale, altele, insa, sunt exagerate. Esteticienele trebuie sa le priveasca cu obiectivitate. Daca doresc sa fie credibile si, mai ales, sa ofere sfaturi competente, trebuie sa faca o analiza atenta a situatiei, apreciind cu o cat mai mare precizie greutatea ideala a pacientei. Cum?

     I.M.C. – un indice de reper universal

     IMC semnifica Indicele de Masa Corporala, care permite situarea greutatii unei persoane (in functie de inaltimea si greutatea acesteia) pe o scara a valorilor cuprinse intre cele 2 extreme, de la cea a slabiciunii maxime la cea a obezitatii grave. Acest indice este universal, fiind utilizat si acceptat in toata lumea. In Anglia, el este numit BMI – Body Mass Index.
     IMC este foarte simplu de aplicat. Calculul sau se bazeaza pe raportul dintre greutate si inaltime (greutatea exprimata in kilograme si inaltimea in centimetri). Calculul se face in doar cateva secunde. Sa incercam impreuna!
     O pacienta este preocupata de greutatea ei. Esteticiana o cantareste si o masoara. De exemplu: ea cantareste 64 kg si are 1,60 m inaltime. La haine poarta, aproximativ, masura 44. Cazul ei este unul banal.
     Se incepe prin a inmulti inaltimea cu inaltimea, adica 1,6 x 1,6 = 2,56. Apoi se imparte numarul care reprezinta greutatea (64) la cel obtinut (2,56). 64 : 2,56 = 25. Acest numar este IMC-ul pacientei. Acum, odata ce a fost obtinut acest indice, trebuie incadrat in cei 3 registrii: „prea slab”, normal”, „prea gras”.

     Ce veti gasi in aceasta scara? Iata:
     16 – foarte slaba, de tip anorexic
     Atentie! Sursa de complicatii. Nicio recomandare alimentara in afara de cea referitoare la consumul „masiv” de proteine si de alimente ravnite: zahar, grasimi, produse sarate, cu fructe uscate, nuci, alune. Se va constata insa ca aceste femei prefera gimnastica mai mult decat tratamentele de frumusete.
     17 – foarte slaba
     Putin mai bine, dar e necesar sa se urmeze aceleasi recomandari de mai sus.
     18 – slaba
     Pacienta are nevoie de tonifiere. Sa manance suficiente alimente bogate in proteine, fructe, peste gras – pentru piele, muschi, tonicitate, elasticitate.
     19-20-21 – silueta subtire, mult ravnita de femeia actuala
     Se intampla mai rar dupa 25 de ani. Formele incep sa se distinga atunci cand ajung sa se situeze in jurul acestor valori. Aceste femei, incadrate in canoanele frumusetii actuale, sunt cele mai dornice sa-si pastreze privilegiul de care sunt atat de mandre. Sunt, cel mai adesea, persoane perfectioniste, care frecventeaza saloanele de frumusete.
     22-23 – normalitate absoluta
     Sunt femei atragatoare, pentru ca, aparent, sunt slabe, cu forme apetisante insa, pe care, totusi, nu le apreciaza. Sunt intransigente si isi strica placerea mesei. Rolul esteticienei este acela de a le asigura ca arata foarte bine. Calculati, impreuna cu ele, IMC-ul si intretineti-le capitalul de frumusete.
     24 – normala, dar cu forme evidente
     Aceste femei se considera grase si tin regim. La ele, tesutul conjunctiv este elastic, dens si are o grosime optima. Rolul esteticienei este acela de a le convinge sa nu se supuna la regimuri inutile, care le fac sa slabeasca rapid, dar „prost”, in urma carora se vor ingrasa si mai mult si, in plus, vor avea o piele obosita si terna. Astfel de reactii se observa mai mult, cu cat varsta este mai inaintata. Daca nu pot fi convinse, macar trebuie incitate sa nu se priveze de carne sau de peste si sa consume cruditati pentru vitaminele pe care le contin. Acestea sunt persoanele asupra carora tratamentele corporale si estetice vor da cele mai bune roade.
     25 – frontiera intre greutatea normala si suprapoderalitate
     Este situatia in care cele mai multe dintre femei se considera grase. In aceste cazuri, rolul esteticienei este decisiv. Trebuie sa le ajutate sa slabeasca. Cu cat le va fi redusa greutatea, pentru a se apropia de IMC 24, cu atat vor dovedi ca tratamentele oferite sunt eficiente si cu atat va fi fidelizata mai mult pacienta.
     26-27-28-29 – trecerea de la forme apetisante la greutate excesiva Suntem in situatia in care este vorba despre greutate excesiva, celulita, „pernute” de grasime. Cu cat esteticiana este o profesionista mai buna, cu atat va oferi pacientelor sfaturi mai competente. Este important si tonul pe care il utilizeaza, pentru ca el trebuie sa-i induca acesteia incredere si dorinta de a persevera.

     De la 30 in sus (valorile mai mari de 35 reprezinta deja obezitatea grava) Se intra, deja, in domeniul maladiei, cu riscurile pe care le implica aceasta: articulare, metabolice, cardio-vasculare. In aceste cazuri, tratamentele si sprijinul psihologic al esteticienei vor fi foarte importante, desi rezultatele care vor fi obtinute vor fi „sabotate” de deformarea tesuturilor, de senzatia de vinovatie a pacientelor respective, de lipsa lor de incredere... Este reomandat ca pacientele sa fie orientate catre un specialist care le va ajuta sa piarda kilogramele excesive in functie de varsta pe care o au, de „istoricul” greutatii lor. Daca vor slabi printr-un regim adecvat, beneficiind, totodata, de tratamentele oferite de esteticiana, ele vor avea mai multe sanse sa revina la greutatea dorita.

     PRECAUTII:

     IMC-ul este un instrument util de reper, care poate fi, insa, individualizat. Intr-adevar, IMC-ul reprezinta un reper foarte important, dar, care nu trebuie, totusi, aplicat foarte rigid. Este necesar sa se ia in considerare toate informatiile legate de persoana in cauza, pentru a ajusta acest indice.

     Iata cum pot fi introdusi astfel de parametri „de ajustare”, care fac diferenta de la un caz la altul:
     - Varsta: inainte de 20 de ani, greutatea este instabila, cresterea este abia incheiata. In general, la greutatea avuta la aceasta varsta se adauga cate un kilogram la fiecare 10 ani. Astfel, la 30 de ani, persoana respectiva ar trebui sa aiba cu 1 kg in plus, la 40 de ani, cu 2 kg in plus, la 50 de ani, cu 3 kg in plus, la 60 de ani, cu 4 kg.
     - Numarul sarcinilor: adaugati cate 1,5 kg pentru fiecare sarcina.
     - Osatura: este important sa i se ceara pacientei sa-si cuprinda incheietura mainii stangi intre degetul aratator si cel gros de la mana dreapta. Daca varfurile acestor doua degete nu se ating, inseamna ca ea are o osatura „grea”. In acest caz, se mai adauga 1,5 kg la greutatea de referinta. Daca varfurile degetelor se ating, osatura este medie. Nu se adauga si nu se scade nimic. Daca varfurile degetelor se incaleca, osatura este fina. Se scad 1,5 kg din greutatea de referinta.
     - Ereditatea: daca exista o ereditate puternica, o mama sau un tata (sau amandoi) care au tendinta de ingrasare, persoana respectiva va fi mai predispusa la o greutate excesiva. Se adauga 1,5 kg.
     - „Istoricul” greutatii: daca au fost urmate deja numeroase regimuri (yo-yo permanent, greutate instabila, pierderi rapide in greutate, urmate de reprize succesive), cazul este unul dificil. Se adauga 1 kg suplimentar la greutatea de referinta.
     Daca trecutul este lipsit de orice regim si cresterea in greutate este una recenta, accidentala sau reprezinta o consecinta a sarcinii, se scade 1kg din greutatea de referinta.

     CONCLUZIE

     Esteticienele dispun de primele elemente de interventie in domeniul frumusetii si al... siluetei. Pentru ca excesul de greutate tinde sa creasca de la an la an, si rolul acestora este tot mai mare. Esteticienele au 3 atuuri importante in acest sens:
     - sunt profesioniste in domeniul esteticii
     - ofera tratamente corporale, ating pielea si corpul pacientelor
     - au timp sa le vorbeasca si, fiind si femei, sa le inteleaga

sursa: Les Nouvelles Esthetiques

taguri: greutate, frumusete, calorii, tratamente, Pierre Dukan

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!