Siluetă » Fitness/Aerobic
Jogging, Alergare, Fitness
12 aprilie 2010 | Autor: Prof. Antr. MIHAI DRAGOMIR
Fie ca vrem sa slabim, ori doar sa ne mentinem sanatatea si forma fizica, atunci cand facem efort fizic e bine sa alegem activitatea cea mai potrivita si preferabil sa fim asistati de profesionisti. In caz contrar, daca nu cunoastem si nu tinem cont de anumite reguli, riscam sa ne accidentam.
Între mers, jogging şi alergare există o serie întreagă de asemănări dar şi unele diferenţe: este vorba în primul rând de deosebirile ce ţin de viteza de înaintare sau de biomecanica deplasării în spaţiu.
O foarte mare atenţie trebuie acordată pregătirii organismului pentru efort, adică ÎNCĂLZIRII. Deşi mulţi dintre noi au tendinţa de a nu face încălzire pentru că ne încălzim direct, este bine ca ea să nu dispară sub nici o formă, în orice condiţii. Atunci când temperatura este mai mică de 15-16°C, încălzirea trebuie făcută foarte minuţios cu multe elemente de stretching (întinderi lente şi prelungite), exerciţii specifice ale articulaţiilor.
Eforturile prestate pe muzică sunt cunoscute la noi ca fiind exerciţiile aerobice de diferite tipuri, care prezintă avantajul că se constituie într-o activitate plăcută şi eficientă pe care o poţi executa singur sau în grup. Aceste activităţi aerobice sunt căutate în mod special de femei dar din pacate foarte rar se lucrează într-un mod raţional şi ştiintific, în care să se ţină cont de etapizare şi intensitate şi mai ales de FC(frecvenţa cardiacă).
Pentru a reduce la minim riscurile de accidentare va trebui să tineţi cont de următoarele recomandări:
dacă până acum ai fost un sedentar convins, nu trebuie să începi în nici un caz activitatea fizică direct cu AEROBIC. Trebuie mai întâi să parcurgi prima fază de adaptare a organismului la efort; întodeauna trebuie făcută o încălzire foarte bună şi streching, deoarece în această activitate, muşchii picioarelor sunt foarte solicitaţi, pe parcursul programului din când în când faceţi uşoare întinderi lente sau prelungite ale muşchilor gambei;
- evitaţi cu desăvârşire extensiile ample de spate, greşeli ce se fac extrem de frecvent;
- evitati genuflexiunile profunde;
- tot timpul genunchii trebuie orientaţi pe axa lungă a tălpii picioarelor. Nu vă răsuciţi stânga sau dreapta atunci când talpa ramane fixată pe podea. Dacă nu se respectă aceste indicaţii se poate ajunge la multiple accidentari la nivelul articulaţiilor genunchilor şi nu numai.
Unul dintre cele mai mari riscuri îl constituie entuziasmul iniţial, graba de a vedea urmările pozitive ale schimbării stilului de viaţă şi subaprecierea posibilităţilor proprii care întodeauna sunt foarte diferite de cele pe care le aveai când făceai sport în adolescenţă sau în prima tinereţe. Trebuie ştiut că alergarea şi programele de tip aerobic produc mult mai multe suferinţe musculare, articulare şi scheletice decât de exemplu, pedalarea pe bicicletă ergonomică şi înotul. Pentru a reduce la minim riscurile pe care le cuprinde noul tău stil (activ) de viaţă şi execuţia propriu-zisă a programului tău de efort, va trebui să ţii cont de următoarele sugestii:
• trebuie facut un examen medical iniţial şi complet
• medicul tău trebuie să-ţi recomande ce tip de efort ai voie să faci, adaptabil pentru vârsta ta şi în funcţie de afecţiunile aferente organismului tau
• dozarea efortului tău trebuie să se facă lent şi progresiv de la o şedinţă la alta;
• urmăreşte cu atenţie semnalele senzoriale pe care ţi le dă organismul şi nu forţa în cazul în care apar dureri sau epuizări
• lucrează, dacă este posibil, o anumită perioadă sub îndrumarea unui specialist în sporturile pentru sănătate, care să-ţi conceapă un program de mişcare şi să te supravegheze în timpul efortului şi efectuării lui(asta deoarece este posibil ca unele exerciţii sau eforturi să fie contraindicate şi nu recomandate ţie, făcând să apară riscurile de accidentări ).
Dacă totuşi nu este posibil să poţi beneficia de un specialist ( antrenor personal), informează-te cât mai amănunţit înainte de a introduce în programul tău un exerciţiu sau un tip de efort apelând la surse informative avizate şi atestate în domeniul respectiv de activitate. Trebuie să deveniţi foarte atenţi deoarece contează atât poziţia din care se execută exerciţiul cât şi amplitudinea de mişcare pe care o realizati. De aceea încercaţi să respectaţi de fiecare dată aceste poziţii şi amplitudini.
Imitarea unor persoane sau chiar a unor instructori care vin cu elemente de dificultate din gimnastica sportivă de performanţă, sau excesul de zel, sau forţarea unor mişcări cu grad de dificulatte mare peste limita recomandată, îţi pot face foarte mult rau chiar dacă acest rau nu se percepe imediat prin durere, el se va manifesta cu siguranţă în timp. Aşadar vă recomand să aveţi răbdare cu voi înşivă, să acceptaţi ideea că totul se face treptat şi în timp şi încercaţi să fiţi cât mai receptivi la sfaturile sau indicaţiile acelor specialişti atestaţi şi recomandaţi prin prisma experienţei practice şi rezultatelor obţinute de ei în acest domeniu de activitate vast şi complex.Va asteptam la miscare !
sursa: Cardiomix
taguri: miscare, efort fizic, aerobic, fitness, antrenament
beautycafe
Cele mai noi discuţii
- Noutati Mineralium Dead Seapostat în Îngrijire ten
- Cum te ajuta somnul de frumusete?postat în Îngrijire ten
- Oje NYC! postat în Păr, tunsori, coafuri
- “Achtung, baby!” – o noua colectie semnata Gina Butiucpostat în Stil de viaţă, modă
- Colectia de ciocolata de la Wellaton - clipe de neuitat postat în Păr, tunsori, coafuri
- Cum sa tratezi iritatiile pieliipostat în Tratamente look (ten, ochi, buze, proceduri cosmetice)
- Ceai alb pentru un ten luminospostat în Îngrijire ten
- Somon marocanpostat în Reţete
- Expo Mariage: nunti pe toate gusturilepostat în BeautyBride: mirese, nunţi
- Tehnologia Power-Plate, secretul revolutiei în industria frumusetii, sportului si wellnessului din întreaga lume, în premiera în Româniapostat în Noutăţi, evenimente
beautycenter.ro
beautycenter.ro este primul site de beauty din Romania, lansat în 2003. Suntem partenerul online al companiilor din domeniul frumuseţii si promovăm informaţii şi servicii de calitate.
Catalogul nostru cuprinde peste 2500 de companii:
- saloane si centre de infrumuseţare
- clinici de chirurgie estetică
- săli de fitness şi aerobic
- stilişti, nutriţionişti, esteticieni