Dieta saraca in grasimi sau saraca in carbohidrati?

21 martie 2007 | Autor: Dr. Larisa Ionita

Dieta saraca in grasimi sau saraca in carbohidrati?

     Principii comune

     Lista asemanarilor dintre cele doua diete poate incepe cu un adevar pe care nimeni nu il poate nega: daca o persoana ingereaza mai multe calorii decat are nevoie, sub forma de carbohidrati sau grasimi, persoana respectiva se ingrasa. Prin urmare, afirmatia Dr Atkins ca o persoana care tine dieta lui nu are nevoie sa numere caloriile (ci doar gramele de carbohidrati) nu e tocmai corecta.

     In al doilea rand, in ultimii ani, cei mai multi sustinatori ai dietei sarace in carbohidrati au recunoscut beneficiile pentru sanatate a anumitor alimente destul de bogate in carbohidrati, mai ales legumele si anumite fructe. Aceste alimente nu numai ca ofera vitaminele necesare unei persoane care urmeaza cu strictete o dieta fara carbohidrati, dar ofera si fibrele necesare digestiei (constipatia, uneori in forme severe, este una dintre problemele recunoscute ale dietei fara carbohidrati) si poate ajuta la prevenirea anumitor forme de cancer.

     In al treilea rand, chiar si cei mai stricti adepti ai dietelor sarace in grasimi au fost nevoiti sa admita ca nu toate grasimile sunt la fel. Unele – grasimile saturate si acizii grasi – sunt daunatoare, dar alte grasimi, cum ar fi omega 3 si alte grasimi care se gasesc in carnea de peste, nuci, aline, masline si avocado, sunt sanatoase, ajuta la prevenirea bolilor cardiace si ar trebui incluse in dieta. Intr-adevar, cele mai multe diete sarace in grasimi sustin ca 30% din caloriile totale consumate sa provina din grasimile “bune”.

      In al patrulea rand, cele mai radicale diete sarace in grasimi limiteaza drastic crabohidratii cu absorbtie rapida, la fel ca si dietele sarace in carbohidrati. Prin urmare, daca urmati dietele Pritikin sau Ornish, nu veti avea voie sa mancati paine, cartofi, orez si paste, la fel ca si daca urmati dieta Atkins.

     Patru reguli general acceptate

     In final, exista 4 reguli cu care toata lumea este de acord:

     1) Evitati carbohidratii simplii care duc la cresterea si scaderea rapida a nivelului insulinei – paste, cartofi, orez si produse de brutarie.

     2) Mancati carbohidrati complexi – fructe si legume – care ofera necesarul de vitamine si fibre, fara a creste brusc nivelul insulinei.

     3) Consumati mancaruri care contin grasimile “bune” – peste, nuci si alune, masline, avocado.

     4) Evitati mancarurile procesate care contin acizi grasi, probabil cel mai daunator fel de mancare pe care il puteti alege.

      Din pacate, vor exista intotdeauna contradictii intre sustinatorii celor 2 grupuri. Dar, pentru noi ceilalti, care nu incercam sa sustinem una dintre diete, ci doar sa facem ce este bine, principiile cu care toate lumea este de acord, alaturi de bunul simt, ar trebui sa fie suficiente sa ne ajute sa compunem o dieta corecta.

<12

sursa: Body Temple

taguri: dieta, slabire, Atkins, Pritikin, Ornish, carbohidrati, grasimi, calorii, slabire, regim

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!