Dieta de vitamine in sarcina

14 februarie 2010

Dieta de vitamine in sarcina

Elementele nutritive esentiale sunt extrem de importante oricand dar atunci cand esti insarcinata ele devin si mai importante deoarece in aceasta perioada manaci pentru doi.
O dieta sanatoasa in timpul sarcini, duce la cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului tau. Ce nutrienti ar trebuie sa consumi in aceasta perioada iti spunem noi mai jos (si vezi jurnal nutritional de sarcina). Nu exista nici o formula magica pentru un regim alimentar sanatos pe timpul sarcinii. De fapt, pe timpul sarcinii, principiile de baza ale alimentatiei sanatoase raman aceleasi - a consuma o cantitate mare de fructe, legume, cereale integrale si proteine slabe. Cu toate acestea, cativa nutrienti in regimul alimentar al femeii insarcinate merita o atentie speciala. Iata care sunt nutrientii aflati in fruntea acestei liste.


Acidul folic - impiedica defectele bebelusului la nastere

Acidul folic este o vitamina B, care ajuta la prevenirea defecte de tub neural, anomalii grave ale creierului si maduvei spinarii ale bebelusului. Lipsa de acid folic intr-o dieta pe timpul sarcinii, poate creste riscul de nastere prematura. Sub forma sintetica se gaseste in suplimentele prenatatale de acid folic.
Ai nevoie de 800 micrograme de acid folic/zi inainte de sarcina si 1000 de micrograme/zi in timpul sarcinii.
Cereale integrale sunt surse mari de acid folic, legume cu frunze verzi, fructele mai ales citricele, precum si fasolea, mazarea uscata sunt surse naturale de acid folic.
In plus, fata de a face alegeri alimentere sanatoase, este bine sa iei o vitamina cu acid folic pe zi incepand aceasta dieta cu trei luni inainte de conceptie.

Calciul – consolideaza formatiunea ososa a bebelusului

Tu si copilul tau aveti nevoie de calciu pentru oase puternice si dinti sanatosi. Calciul ajuta sistemul tau circulator, muscular si nervos sa functioneze in mod normal. Daca nu e suficient calciu in dieta ta pe timpul sarcinii, bebelusul tau are nevoie de calciu de aceea acesta il va lua din oasele tale.
Ai nevoie de 1000 de miligrame/zi de calciu. Atentie adolescentele insarcinate au nevoie de 1300 de miligrame/zi de calciu. Sursele bune de calciu sunt laptele si produsele lactate, pestele mai exact crapul si stiuca, galbenusul de ou, cartofii, ceapa verde, fasolea uscata, morcovii, smochinele, alunele.

Fierul – previne anemia bebelusului

Corpul tau foloseste fierul pentru a produce hemoglobina din sange, aceasta este o proteina care se gaseste in celulele rosii din sange si care transporta oxigenul la nivelul tesuturilor tale. In timpul sarcinii, volumul de sange se extinde pentru a permite modificarile din organismul tau si aprovizioneaza cu sange copilul . Ca urmare, nevoia ta de fier este aproape dubla. Daca nu primesti suficient fier, poti deveni obosita si susceptibila la infectii. Riscul de nastere prematura cu greutatea mica la nastere a copilului, poate fi mai mare.
Ai nevoie de 27 miligrame de fier/zi.


Surse bune de fier: carnea rosie, carnea de pui si de peste,fasolea uscata, lintea, mazarea, cereale pentru micul dejun, macesele, nucile. alunele si fructele uscate(caise, pere, piersici, stafide). Vitaminele prenatale de obicei contin fier. In unele cazuri, doctorul tau iti va recomanda un supliment separat de fier.
Fierul care provine de la produse de origine animala, cum ar fi carnea, este cel mai usor de absorbit. Pentru a spori absorbtia fierului din produsele vegetale, asocieazale in dieta ta zilnica cu alimente sau bauturi bogate in vitamina C - cum ar fi suc de portocale, suc de rosii sau de capsuni.


Proteinele – ajuta la cresterea bebelusului

Proteina este esentiala pentru cresterea copilului, in special in timpul trimestrelor II si III de sarcina.
Ai nevoie de 71 de grame/zi de proteine.
Surse bune de proteine: carne slaba, carne de pasare, pestele si ouale sunt surse mari de proteine, fasole si mazarea uscata, tofu, produsele lactate si untul de arahide.

Suplimentele prenatale


Adreseaza-te medicului tau inainte sa le introduci in dieta ta zilnica
Chiar daca mancati sanatos in fiecare zi, puteti pierde nutrienti cheie. Luand o vitamina prenatala pe zi - incepand cu trei luni inainte de conceptie - poate ajuta la acoperirea lacunelor vitaminelor si mineralelor din organism. Doctorul tau iti poate recomanda suplimente speciale, daca urmezi un regim alimentar strict vegetarian sau suferi de o afectiune cronica de sanatate.

sursa: alimentatiecopii.ro

taguri: sarcina, alimentatie, nutritie, bebelusi

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!