Ce mananca femeile destepte?

30 noiembrie 2007

Ce mananca femeile destepte?

     SOIA IN ORICE FORMA
 

     Te ajuta sa ai memoria mai buna si sa inveti repede. Multumita colinei, component al unui important neurotransmitator.
     Daca nu ai gasit pâna acum un motiv bun pentru a gusta soia (si derivatii sai) acum este momentul sa te razgândesti. Da, pentru ca aceasta leguma „asiatica“, bogata in proteine este recomandata persoanelor care nu manânca peste, contine un nutrient foarte important pentru creier: colina. „Aceasta substanta, similara vitaminelor din grupul B, este precursoarea acetilcolinei, un neurotransmitator care are un rol important in procesele de memorare si invatare“, explica Dr. Ascanio Polimeni, psihoneuroendocrinolog.
     E de ajuns sa te gândesti ca, pentru a contracara deficitele cognitive ale persoanelor cu Alzheimer, se folosesc medicamente pe baza de colina. Aceasta substanta nu este importanta numai pentru transmiterea corecta a impulsurilor nervoase.
 

     „Un alt rol al sau este acela de a mentine grasimile dizolvate in sânge“, adauga nutritionista Diana Scatozza, cu alte cuvinte impiedica depozitarea acestora pe peretii arterelor si ingreunarea circulatiei. Colina reduce si nivelul colesterolului „rau“, Ldl. Este este foarte utila pentru a garanta si regla afluxul de oxigen catre creier, in lipsa caruia neuronii pot suferi daune ireparabile“.

     Alege produse bio
 

     Colina este prezenta in pastaile de soia, in derivatii sai (ca tofu) si in seminte. „Când mergi la supermarket sau in magazinele alimentare nu cauta continutul de colina pe etichetele nutritionale (nu este trecut niciodata)“, afirma Dr. Scatozza. „Verifica in schimb daca este vorba de produse certificate biologic: vei avea siguranta ca nu contin organisme modificate genetic, reziduuri de pesticide sau alte substante chimice“.

     In loc de boabele albe - legume traditionale.Toate contin doze mari de colina, chiar daca in cantitati inferioare celor din boabele de soia. Introdu-le cel putin de 3-4 ori pe saptamâna in meniul tau, in ciorbe, ca garnituri sau mâncaruri vegetariene. Furnizeaza printre altele fier, indispensabil pentru oxigenarea corecta a celulelor, inclusive a neuronilor.

     Galbenusul de ou.Este un bun furnizor de colina si fier. Dar atentie, este totodata bogat in grasimi saturate care, consumate in exces, se depoziteaza pe peretii arterelor si obstructioneaza circulatia corecta a sângelui. Nu este recomandat sa consumati de mai mult de 4 ori pe saptamâna.

     Germenii de grâu. Sunt foarte bogati in nutrienti. In afara de colina, contin vitamina E, diferite vitamine din grupul B, calciu, fier... Germenii de grâu sunt prezenti in toate produsele integrale, dar se gasesc si in fulgi. In magazinele de alimente naturale sunt disponibili si sub forma de ulei, care se pastreaza la rece si inchis ermetic pentru a nu se altera.

     SALATA CU TON - 375 cal/portie
 

     Ingrediente pentru 4 persoane: 160 gr. boabe de soia, 200 gr de salata, 400 gr. morcovi, 100 gr. ceapa, 150 gr. ton in ulei, 4 linguri de ulei extravirgin, 1 lingura otet de mere, 1 lingura de seminte de mustar, sare.
 

     Mod de preparare: Lasati la inmuiat boabele de soia o noapte, apoi fierbeti-le in apa sarata timp de 2 ore. In timp ce legumele se racesc, curatati si spalati salata, uscati-o, apoi taiati ceapa fideluta si morcovul rondele. Impartiti foile de salata in 4 farfurii. Adaugati celelalte verdeturi, boabele de soia si tonul. Intr-un castron amestecati bine uleiul cu otetul, un praf de sare si semintele de mustar. Folositi sosul astfel obtinut pentru a condimenta salata.

     PLACINTA PICANTA
 

     Ingrediente pentru 6 persoane: 1 sul de coca, 200 gr. boabe de soia verzi, 200 gr. tofu, 200 gr. germeni de soia, 200 gr. dovlecei, 4 cepe, 1 ardei gras, 3 linguri sos de soia, 2 linguri de ulei extravirgin, 1 legatura de cimbru, 1 vârf de ardei iute, sare.
 

     Mod de preparare: Puneti la inmuiat boabele verzi timp de 2 ore. Scurgeti-le si fierbeti-le la aburi timp de 20 de minute. Taiati ardeiul gras si dovleceii in bastonase, adaugati-le lânga boabele de soia si lasati pe foc timp de 20 de minute. Intindeti coca pe o forma de placinta si dati la cuptor la 180 º timp de 20 de minute. Introduceti in ulei ceapa tocata, germenii, verdeata fiarta la vapori, tofu taiat cubulete si praful de sare. Puneti-le in aluat, condimentati cu sosul de soia, ardei iute si cimbru si tineti la gratar timp de 5 minute inainte de a servi.

     SARDINE SI SARDELE
 

     Sunt foarte bogate in acizi grasi omega-3, care protejeaza arterele si optimizeaza comunicarea intre celulele nervoase. Adu la masa pestele macar o data pe saptamâna si vei reduce cu 3% pe an pericolul de declin mental cauzat de vârsta. Asta sustine un studiu al RushUniversityMedicalCenter din Chicago, inceput in 1993 si publicat in Archives of Neurology.

     Neuroni eliberati
 

     Compusii care fac din peste un aliment foarte valoros sunt acizii omega-3, continuti mai ales de sardine, somon, sardele. „Aceste grasimi polisaturate elasticizeaza membranele celulare, facilitând comunicarea intre neuroni si ameliorând capacitatea de invatare“, explica Dr. Ascanio Polimeni, psihoneuroendocrinolog. „Astfel, acizii omega-3 favorizeaza formarea eicosanoizilor, substante similare hormonilor, care au o actiune antiinflamatoare si care sunt foarte importante pentru sanatatea creierului. Astazi stim sigur ca inflamatia, chiar daca nu provoaca probleme cunoscute, ca durerile sau umflaturile, dauneaza neuronilor si reduce mai ales capacitatea de a memora“ „In final, dar nu mai putin important“, adauga Dr. Polimeni, „acizii omega-3 garanteaza oxigenarea corecta a celulelor nervoase deoarece mentin arterele la adapost de triglicerizi si colesterol“.

     Daca nu iti place pestele
 

     Conform Institutului Vitaminelor trebuie sa asimilam zilnic 650 mg de acizi omega-3, adica doar 20 gr de sardine. Nu-ti place pestele? Sau esti vegetariana? „Poti consuma iaurt sau lapte pe care le poti gasi la supermarket“, sugereaza nutritionista Diana Scatozza. „Sau consumati alimente, ca de exemplu uleiul de in sau nucile, care contin acid alfanucleic, precursor al acizilor omega-3.“

     Daca esti vegetariana
 

     Ulei de in. Este cel mai bun furnizor vegetal de acizi omega-3. O lingurita ne furnizeaza 6,6 gr, mai mult decât 150 gr de sardine conservate in saramura (5,5 gr.) si mai mult decât 150 gr. de somon oceanic (5,6 gr.). Uleiul de in poate fi gasit in magazinele cu alimente naturiste. Se foloseste numai in stare naturala (la salate, paste sau orez) si se pastreaza la frigider, ferit de lumina, caldura sau aer.
 

     Seminte de in. Se gasesc, ca si uleiul, in magazinele naturiste. Inainte de a le adauga la salate sau la supe trebuie sa le zdrobiti intr-un blender sau intr-o râsnita de cafea, altfel nu vor fi digerate. O lingurita furnizeaza 1,6 gr. de acizi omega-3. Totusi nu depasiti 4 lingurite pe zi: cele partial crude contin substante care pot obstructiona utilizarea iodului de catre organism.
 

     Nuci. Dintre toate fructele uscate, nucile contin cele mai mari cantitati de acizi omega-3 (1,3 gr. la fiecare 20 gr. de miez de nuca). Sunt totodata fructele uscate care au cel mai echilibrat raport intre acizii omega-3 si cei omega-6 (un exces al acestora din urma poate avea efecte negative asupra nivelului acizilor omega-3). Dar nu uitati ca nucile au un foarte mare aport energetic. Doar 20 de gr. contin 116 calorii.

sursa: Fit&Form;

taguri: alimente, mancare, regim, femei

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!