Ce mananca femeile destepte?

30 noiembrie 2007

Ce mananca femeile destepte?

     Citeste cu atentie eticheta!
 

     „Alimentele bogate in carbohidrati complecsi ca: fulgii de cereale fara zahar, orezul, pâinea integrala au un indice glicemic mai scazut, si elibereaza energia incetul cu incetul, mai mult timp“, adauga experta. „In plus, cerealele sunt imbogatite aproape intotdeauna cu vitamina B, indispensabila pentru folosirea mai buna a glucidelor, cu fier si acid folic, utile in oxigenarea celulara“.

     Alternative la micul dejun
 

     Pâine integrala. Dar si biscuiti sau covrigei. Este de ajuns sa fie facuti din faina neagra. Astfel, datorita prezentei fibrelor, sunt asimilate mult mai lent si furnizeaza energie creierului mai mult timp. Poti sa ii consumi cu putina marmelada sau miere. Sau cu fructe de sezon: cu struguri sunt foarte bune!
 

     Orez cu lapte. Iata cum se prepara. Fierbi 150 gr de lapte diluat cu 100 gr de apa. Adaugi 30 gr de orez si lasi la fiert o jumatate de ora. Iei de pe foc si amesteci câteva secunde, apoi pui vasul inapoi pe foc. Pune intr-o ceasca si apoi adauga o lingurita de miere. La supermarket-uri gasesti orez cu lapte deja preparat. Dar ai grija sa nu aiba prea multe zaharuri simple.
 

     Porridge. E un fel de papara de ovaz, foarte usor de preparat. Pune 30 de gr. de fulgi de ovaz intr-un castron cu 200 ml de apa fiarta sarata. Amesteca, lasa sa dea din nou in clocot, da focul la mic si lasa sa clocoteasca aproximativ 3 minute. Stinge focul, acopera si lasa acoperit alte 5 minute. Porridge-ul este foarte bun cu lapte. si conform studiilor facute de un grup de psihologi americani, imbunatateste memoria.

     TORT CU FULGI - 190 cal/portie
 

     Ingrediente pentru 6 persoane: 200 gr. fulgi de porumb fara zahar, 2 mere, 2 lingurite marmelada de caise, 2 lingurite ulei de masline, 2 lingurite de stafide, sucul de la o lamâie.
 

     Mod de preparare: Puneti la inmuiat stafidele in apa calda jumatate de ora. Amestecati fulgii de porumb cu stafidele. Adaugati uleiul, amestecati si varsati compozitia intr-o tava de tort. Lasati la frigider timp de 20 de minute. Intre timp decojiti merele, taiati-le feliute si insiropati-le cu suc. Puneti-le in tava de la cuptor acoperite cu o folie de aluminiu si lasati-le la copt 10 minute la 180ºC. Scoateti tortul pe un platou si decorati-l cu feliile de mar dispuse in cerc. Puneti pe deasupra merelor marmelada si serviti.

     CICOAREA VERDE
 

     Contine acid folic, indispensabil pentru dezvoltarea si functionarea sistemului nervos. Viitoarele mamici o stiu bine: acidul folic (prezent in legume si verdeturi, de exemplu in cicoare) este indispensabil pentru dezvoltarea sistemului nervos al fatului. Serveste mai ales pentru a evita nasterea copilului cu Spina Bifida (sira spinarii despicata), o malformatie foarte grava.

     Mai mult sânge pentru neuroni
 

     Dar acidul folic este fundamental si pentru functionarea corecta a creierului adultilor. „Impreuna cu Vitaminele B6 si B12 reduce nivelul omocisteinei din sânge“, explica Dr. Ascanio Polimeni, psihoneuroendocrinolog.
     „Acumularea acestei proteine favorizeaza formarea placilor arteriosclerotice care pot obstructiona oxigenarea corecta a creierului. Omocisteina declanseaza si o serie de mecanisme inflamatorii care dauneaza neuronilor. Unele studii considera ca excesul acesteia este legat de pierderea capacitatii de memorare.

     Verdeturi da, dar crude
 

     Acidul folic este prezent, in afara de cicoare si in alte verdeturi (de exemplu, in spanac), in legume, in drojdia de bere, in ficat. „Este insa mai bine sa mâncam alimente vegetale“, ne sfatuieste nutritionista Diana Scatozza. „Deoarece furnizeaza mai multa vitamina C si betacaroten, doua substante antioxidante care mentin membranele neuronilor elastice, protejându-le de atacurile radicalilor liberi“.

     Daca nu iti place gustul amar
 

     Spanacul. Dintre toate verdeturile este acela care, alaturi de cicoare, contine cea mai mare cantitate de acid folic. Spanacul este bogat si in betacaroten (precursor al vitaminei A) si vitamina C, cu actiune antioxidanta. Consumati-l de preferinta crud, mai ales daca doriti sa conservati vitamina C, foarte sensibila la caldura.

     Varza. Nu este doar un bun furnizor de acid folic. Ca toate verdeturile din familia cruciferelor (varza si broccoli), contine si foarte multa vitamina C si o combinatie de multe alte substante antioxidante, foarte utile pentru a contracara actiunea radicalilor liberi, care cauzeaza rigidizarea membranelor neuronilor, reducându-ne capacitatea de invatare si memoria.

     Drojdia de bere. Este facuta dintr-un complex de ciuperci microscopice care se intâlnesc in mustul berii si in coaja unor fructe. Drojdia de bere uscata contine acid folic, vitamine din grupa B, proteine, glucide si minerale. Este considerata un tonic general al sistemului nervos si al organismului. Incercati sa puneti un praf de drojdie de bere pentru a da savoare pastelor, orezului sau salatelor.

     Snitele cu verdeata - 215 cal/portie
 

     Ingrediente pentru 4 persoane: 400 gr de cicoare verde, 400 gr de file de pui, 2 lingurite de faina, ½ de pahar de vin alb sec,1 cub de delicat, 1 catel de usturoi, 3 lingurite de ulei de masline extravirgin, sare, piper macinat.

     Mod de preparare: Curatati 300 gr de cicoare, spalati-o si fierbeti foile timp se 15 minute intr-un litru de apa in care ati pus cubul de delicat.
Apoi amestecati-le cu mixerul. Incalziti uleiul intr-o tigaie de teflon, adaugati usturoiul, apoi carnea, trecuta prin faina, sarata si piperata. Lasati-o sa se coloreze pe ambele parti, apoi adaugati vinul. Puneti snitelele in 4 farfurii si tineti-le la cald. Puneti crema de cicoare in aceeasi tigaie, apoi puneti-o peste carne. Serviti impreuna cu cicoarea ramasa, spalata si uscata.

     Salata cu fructe de mare - 125cal/portie
 

     Ingrediente pentru 4 persoane: 150 gr. Cicoare verde, 150 gr spanac de salata (daca nu gasiti dublati cantitatea de cicoare), 1 ceapa, 50 de frunze de telina, 200 gr. fructe de mare fierte, 30 gr feta, 2 linguri de suc de lamâie, 2 linguri de ulei de masline extravirgin, 1 lingura de otet alb, sare, piper.
 

     Mod de preparare: Curatati si spalati cu atentie cicoarea. Spalati si feliati ceapa. Taiati feta in cubulete. Incalziti fructele de mare la aburi timp de 2-3 minute. Impartiti ingredientele in 4 castroane sau farfurii. Amestecati sucul de lamâie cu otetul, uleiul, un praf de sare si putin piper. Turnati sosul astfel obtinut deasupra salatei, amestecati si serviti.

sursa: Fit&Form;

taguri: alimente, mancare, regim, femei

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!