Anorexia si bulimia sunt mai periculoase decit par

20 octombrie 2004 | Autor: Mihaela Preda

Anorexia si bulimia sunt mai periculoase decit par

     Anorexia, sau refuzul de a minca, este o boala si inca una foarte serioasa, care poate pune serios in pericol sanatatea persoanei afectate. Problemele legate de alimentatie sunt complexe si apar ca urmare a unei perturbari emotionale, psihice si de comportament, cele mai afectate fiind femeile, insa nici barbatii nu sunt exclusi, 5% dintre persoanele bolnave de anorexie fiind de gen masculin!

 

     Potrivit specialistilor, femeile care ajung sa se foloseasca de mincare pentru a-si exercita puterea vointei au de-a face cu grave si recente probleme sociale, sentimentale sau chiar profesionale, carora nu mai reusesc sa le faca fata. Astfel, in dorinta de a-si demonstra ca sunt totusi puternice si ca sunt stapine pe corpul lor, persoanele care sufera de anorexie refuza sa manince, la inceput doar pentru a slabi citeva kilograme, apoi totul se transforma in obsesie. Anorexia, care inseamna” lipsa apetitului”, este asociata cu scaderea drastica in greutate, cu o preocupare exagerata pentru proportiile corpului, care pi nala urma nu mai are a face cu apetitul, ci cu o dereglare la nivel psihic.

     Desi aparent, cele mai predispuse sunt fotomodelele si actritele sau sportivii, din cauza stresului cotidian tot mai multe femei ajung sa aiba tulburari de alimentatie, fie ca e vorba de anorexie, fie bulimie.

     Care este diferenta intre cele doua boli? Practic este o un prag foarte mic care poate fi cu usurinta trecut, orice persoana anorexica poate deveni bulimica fara a-si da macar seama. Ambele au drept cauza un dezechilibru emotional si au drept urmare scaderea brusca si incontrolabila in greutate. In cazul anorexiei, persoana bolnava refuza sa manince, in timp ce o persoana bulimica se imbuiba cu tot ce gaseste prin frigider, cit de des are ocazia, pentru ca dupa citeva minute sa isi provoace voma, pentru a fi sigura ca ce a mincat nu se transforma in grasimi.

     Cum poate fi recunoscuta o persoana care sufera de anorexie sau bulimie?

  • isi controleaza zilnic greutatea, studiaza in amanunt numarul de calorii ale fiecarui aliment
  • maninca foarte putin si foarte rar
  • fac sport chiar si atunci cind sunt bolnave sau indispuse
  • se masoara foarte des

     Consecintele?

     In cazul femeilor pot aparea tulburari ale ciclului menstrual, caderea parului si a unghiilor, ca urmare a lipsei de calciu din organism, lesinuri si caderi de calciu repetate, iar barbatii pot ajunge sa sufere, pe linga toate acestea si de impotenta.

     Putini stiu poate, ca rata mortalitatii, in cazul acestei boli, nu este deloc neglijabila: 15-20%. Asadar, daca ai suferit in ultima vreme un esec, o deziluzie sau esti din cale afara de stresat/a si constati ca maninci tot mai putin, ar putea fi un semnal de alarma. Daca ajungi sa refuzi deliberat mincarea inseamna ca deja este momentul sa faci o vizita unui medic!

sursa: beautycenter.ro

taguri: anorexie, bulimie, alimentatie

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!