Implantele mamare

06 noiembrie 2003 | Autor: Prof. Dr. Toma T. Mugea

Implantele mamare

     Ca si posibile complicatii, literatura de specialitate mentioneaza:

     1. Sângerarea - în orice interventie chirurgicala exista riscul sângerarii sau a formarii hematomului (colectie de sânge sub piele). Sângerarea poate apare, dar prin controlul hemostazei cu ajutorul fibrelor optice se reduce mult aceasta posibilitate.Totusi daca se produce precoce postoperator, este necesar drenajul (orice colectie fluida din jurul implantului necesita drenaj). Orice interventie chirurgicala de acest tip poate determina tumefactia, echimoza sau colorarea sânului si zonei înconjuratoare.
     2. Infectia poate apare intr-un numar foarte redus de cazuri, necesitând îndepartarea temporara a implantului si toaleta regiunii. La cateva luni de la vundecarea procesului septic, va fi introdus un implant nou, deoarece un implant extras nu mai poate fi folosit!
     3. Contractia capsulara - reprezinta cea mai comuna problema legata de orice tip de implant. Acest fenomen consta în dezvoltarea în jurul implantului a unui strat de tesut fibro-conjunctiv de reactie - de altfel acesta este raspunsul natural al organismului la introducerea în corp a unui material strain. Ideal, capsula ramâne supla si pliabila. În cazul în care tesutul cicatriceal se îngroasa si se contracta, acesta comprima implantul, iar sânul apare rotund si ferm, uneori sensibil. Contractia capsulara poate începe oricând postoperator, chiar si dupa câteva luni si, cel mai frecvent, apare într-o singura parte. Deoarece cicatricea capsulara se produce întotdeauna într-un anumit grad în jurul implantului, retractia capsulara este considerata un risc important al implantului mamar. Pentru a se diminua raspunsul organismului la implant, se combina tipul de implant texturat cu o tehnica chirurgicala adecvata de plasare a implantului - anterior sau posterior de muschiul pectoral. Formarea capsulei poate modifica si forma sânilor si poate fi necesara o reinterventie chirurgicala de corectie.
     4. Forma si simetria sânilor -Cresterea volumului sânilor nu corecteaza si asimetria lor (de obicei implantele iau forma sânului).
     5. Durerea si un grad de discomfort pot apare uneori imediat postoperator, dar scad de obiceiodata cu vindecarea, iin primele 3 saptamani.
     6. Spargerea sau ruptura implantului este foarte putin probabila în cazul implantelor moderne, dar se poate întâmpla ca urmare a unei loviri puternice a pieptului (agresiune, lovire cu mingea de golf sau tenis cu o forta deosebita, sau într-un accident rutier). Foarte rar, implantul se poate rupe în timpul masajului sau a manipularii. Învelisul implantului poate fi îndepartat usor, dar continutul de gel silicon care s-a scurs, poate impune extragerea “în bloc”, împreuna cu o parte a tesutului mamar înconjurator. Este una din complicatiile cele mai severe ale implantului mamar cu silicon lichid. Aceste dezavantaje au fost corectate prin folosirea implantelor de ultima generatie, cu gel coeziv de silicon, care nu curge si se comporta ca o masa unitara. Ruptura implantului poate fi diagnosticata clinic, ultrasonografic, sau radiografic.

sursa: Medestet

taguri: implant mamar, sani

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!