Aminoacizii si botoxul

05 martie 2010 | Autor: Ana-Maria Blaj

Aminoacizii si botoxul

Aminoacizii au un rol esential in constituirea proteinelor pielii (colagenul, cheratina si elastina) si contribuie la mentinerea si refacerea hidratarii cutanate, pe cand botoxul sterge ridurile de expresie, fiind uneori ceva mai riscant. In ambele cazuri, ,,acordul’’ unui specialist in estetica este obligatoriu!
Aminoacizii au in special rolul de a repara si reinnoi tesuturile, sa inlocuiasca proteinele deteriorate; sunt indispensabili pentru mentinerea integritatii pielii, ei reprezentand suportul sau nutritional. Aminoacizii au proprietati emoliente, cicatrizante si regeneratoare, esentiali pentru tonusul muscular, activitatea enzimelor si contribuie la formarea ADN-ului. Cei trei aminoacizi (glicina, l-prolina si l-lisina), extrem de importanti pielii, sunt continuti in ART, mai exact in Terapia de Revitalizare pe baza de Aminoacizi (Aminoacids Revitalization Therapy).


Aminoacizii ajuta la formarea colagenului

Pielea reprezinta 8% din greutatea corporala a unui adult, iar continutul sau de proteine este foarte ridicat. Colagenul reprezinta 70% din totalul proteinelor pielii, fiind cea mai bogata proteina din corpul uman, cu o structura moleculara complexa si un continut aminoacidic uniform si foarte definit. Celulele tesutului conjunctiv subcutanat al pielii se numesc fibroblasti. Fibroblastii formeaza colagenul si repara pielea fragila si deteriorata, asigurandu-i tonusul si elasticitatea. Activitatea fibroblastilor care produc colagenul se diminueaza in timp, din cauza imbatranirii sau altor motive (obiceiuri alimentare, diete, fumat, expunerea prelungita la razele soarelui). In consecinta, pielea imbatraneste, isi pierde tonusul, prospetimea, luminozitatea, volumul si apar ridurile si cutele. Pentru a produce colagen, fibroblastii folosesc un suport nutritiv: aminoacizii, care sunt fundamentali pentru a compensa activitatea diminuata a fibroblastilor.

Aminoacizii hidrateaza pielea

Cu cat este mai mare cantitatea de aminoacizi disponibila in zonele interesate, cu atat creste vitalitatea si numarul de celule care formeaza colagenul. In consecinta, se imbunatatesc simtitor aspectul si textura pielii. Terapia ART furnizeaza aminoacizii necesari ca pielea sa fie mai tanara, mai ferma si mai hidratata. ART nu mascheaza ridurile, petele sau cicatricele, ci le trateaza. Este demonstrat stiintific faptul ca pacientii de orice varsta au o piele mult mai tanara si mai luminoasa dupa tratamentul cu ART, efectul fiind unul natural si nu artificial. Este ca si cum ai fi facut un pas inapoi in timp: dupa tratamentul cu ART nu doar te vei simti, ci chiar vei fi mai tanara, fara sa apelezi la metode chirurgicale dureroase.
 
Botoxul sterge ridurile de expresie

Botoxul este o toxina care paralizeaza musculatura faciala, iar prin paralizia ei, acel fald creat prin contractia musculaturii dispare. Este vorba despre un efect temporar, deoarece toxina botulinica se resoarbe dupa o perioada, iar activitatea musculara se reface. La fel ca si aminoacizii, toxina botulinica se injecteaza in ridurile dintre sprancene, din coltul extern al ochilor ("laba gastei") si al buzelor. Practic, se injecteaza cu un ac fin o cantitate de toxina botulinica, insa, daca se depaseste cantitatea indicata sau daca aceasta injectare nu se face dupa o schema corecta, pacientul se poate confrunta cu imposibilitatea de a inchide ochiul (daca injectarea a fost facuta la nivelul pleoapelor) sau de a ridica sprancenele (daca injectarea este la nivel frontal). Aceste manifestari in general nu vor ramane definitive, ci se vor rezolva de la sine in de timp (maximum o luna). Toxina botulinica este mai greu de folosit si se utilizeaza in general pentru persoanele care au riduri mai adanci. Se foloseste mai ales in etajul superior al fetei si reduce in special ridurile de expresie, singurul dezavantaj pe care il are este faptul ca fata isi poate schimba fizionomia, iar daca nu este folosit de o persoana avizata poate produce asimetrii.

Raspunsul specialistului

Care sunt indicatiile aminoacizilor?
Aceste injectii cu aminoacizi combinati cu acid hialuronic au un puternic rol de hidratare si de stergere a ridurilor fine, conferind totodata luminozitate. Se mai folosesc pentru vergeturi, pentru melasme (pete), stergerea cicatricelor si chiar in cazul acneii. Sunt indicati si in curele drastice de slabire, pentru a reface structura pielii, ameliorand pielea foarte flasca. Aminoacizii se folosesc pentru hidratare, reducerea ridurilor, si nu pentru umplerea lor, pe cand botoxul se foloseste in general pentru riduri la nivelul superior al fetei. Niciunul nu il poate inlocui pe celalalt si fiecare poate fi folosit doar la indicatiile unui specialist!

Consultant: Dr. Mirela Miertoiu
Medic specialist medicina generala
Doctorand in stiinte medicale dermatologice

 

sursa: Tonica

taguri: botox, aminoacizi, riduri, tratamente, ten

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!