Sonoelastografia – cea mai sigură metodă de prevenire a cancerului mamar

21 noiembrie 2011

Sonoelastografia – cea mai sigură metodă de prevenire a cancerului mamar

La fiecare 13 minute o femeie moare de cancer mamar. România este pe locul întai în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa cancerului la sân. Anual sunt diagnosticate peste 7000 de femei cu această boală şi doar aproximativ 10% descoperă această afecţiune în fază incipientă lucru ce înseamnă o şansă de supravieţuire foarte mare.
Multe formaţiuni canceroase apar sub forma unor noduli şi pot fi detectate în mod uzual prin palpare. Există însă numeroase cazuri în care aceşti noduli nu sunt detectaţi la palpare datorită dimensiunii foarte mici sau faptului ca sunt situati intr-o zona adâncă şi mai greu accesibilă în interiorul organismului. Cancerul la sân este pe locul doi, după cancerul de col uterin, pe lista formelor de cancer care le afectează pe femei. Şansa de vindecare poate fi de 100% dacă acesta este depistat în fază incipientă.

Cum poţi depista cancerul mamar din timp?
Inventată de specialiştii japonezi în ecografie sonoelastografia este o noua tehnică ecografică ce masoară calitativ şi cantitativ elasticitatea tumorilor mamare.
Folosirea sonoelastografiei înlatură multe dintre dificultăţiile de diagnosticare ale cancerului, deoarece ea combină avantajele ecografului (adâncimea de penetrare şi rezoluţia) cu sensibilitatea la diferenţele de rigiditate ale ţesuturilor analizate.

Tehnica se bazează pe faptul că ţesutul malign e mai dur decât cel benign şi masoară proprietăţile elastice ale ţesutului utilizând ultrasunetele. Metoda permite detectarea şi localizarea tumorilor, atunci când ele au o elasticitate diferită faţă de ţesutul din jur, fiind complementară mamografiei, ecografiei bidimensionale, examenului Doppler şi rezonanţei magnetice nucleare.
„Cercetările au arătat că ţesutul mamar normal  şi grăsimea mamară au o elasticitate mai scăzută, în timp ce alte regiuni, de exemplu cele canceroase, prezintă modificări ale elasticităţii ţesutului pe o zonă mai mare decât cea indicată de ecografia clasică. Sonoelastografia poate depista orice modificare la nivelul sânului, de la tumori până la denivelări şi ulceraţii.”, a explicat Dr. Cornel Lungu, medic primar ecografie generală la Centrul Medical Focus.

Elasticitatea tumorilor canceroase este redusă faţă de cea a tumorilor necanceroase, astfel că metoda poate diferenţia, cu o acurateţe ce ajunge la 90%, tumorile maligne (canceroase) de tumorile benigne (necanceroase). Acest tip de ecografie  este aplicabil tumorilor de dimensiuni mici, sub 2 cm, ceea ce implică o diagnosticare precoce a cancerului mamar şi respectiv un tratament în stadiu incipient cu o creştere a ratei de vindecare a bolii.
Pentru oricare dimensiuni ale tumorii, sonoelatografia are o specificitate de 93% şi o sensibilitate de 80%, o putere predictivă pozitivă de 85,3% şi o putere predictiva negativă de 90,3%. Sensibilitatea e mai bună pentru leziuni sub 5 mm, iar specificitatea pentru leziuni de peste 10 mm.


Cum functionează sonoelastografia?
Sonoelastografia foloseşte unde transversale de amplitudine şi frecvenţă joasă care sunt propagate prin organele interne pentru a măsura proprietăţile elastice ale unui ţesut. Pentru realizarea investigaţiei medicii folosesc o sondă specială pentru scanarea sânului. Rezultatul examinării e interpretat conform unei scale de culori, de la roşu până la albastru, numerotată de la unu la cinci, în funcţie de gravitatea bolii.
Culoarea roşie indică o elasticitate mare a sânului. O tumoră cu elasticitate scăzută înseamnă cancer, iar culoarea predominantă este albastru intens. Unul dintre avantajele acestei investigaţii este lipsa durerii. În plus, este non-invazivă, sânul nu este iradiat şi nu sunt efecte secundare. De asemenea, metoda poate să fie folosita şi pentru alte investigaţii medicale la nivelul unor ţesuturi moi şi dificil de evaluat: tiroidă, prostată, pancreas, ficat, la nivelul sistemului vascular şi musculoscheletal. Preţul investigaţiei este în jur de 150 de lei.

Avantajele sonoelastografiei
Această metodă de diagnosticare a cancerului de sân prezintă mai multe plusuri: e complet neinvazivă şi neiradiantă, implică costuri reduse şi o perioadă de timp foarte scurtă pentru obţinerea rezultatului. Deoarece oferă pe loc informaţii despre natura malignă sau benignă a formaţiunilor tumorale, prin utilizarea elastografiei se poate reduce numărul biopsiilor (biopsia fiind o metodă de analiză invazivă, scumpă şi care necesită minim 2 saptamâni pentru aflarea rezultatului).

„În cadrul Centrului Medical Focus se fac zilnic între 3 şi 5 ecografii de acest tip. Cel mai mare avantaj al sonoelastografiei este acela că nu iradiază sânul, aşa cum o face mamografia, tocmai de aceea ea poate fi repetată frecvent, fără a determina efectele secundare ale iradierii, fiind în acelaşi timp nedureroasă. Aplicată corespunzător şi în coroborare cu celelalte metode de explorare ale sânului, aceasta micşorează semnificativ necesitatea puncţiilor mamare cu un procent ce poate ajunge la 40%.”, a adăugat Dr. Cornel Lungu.

Totuşi, folosită ca metodă de diagnosticare separată, elastografia are anumite limitari. Principalul dezavantaj este acela ca prin cresterea presiunii aplicate asupra sânului in momentul efectuării elastografiei, este influenţatp atât imaginea elastografică, cat şi scorul de elasticitate. Atunci când pentru stabilirea unui diagnostic sunt folosite scorurile de elasticitate, imaginile obtinute prin aplicarea unei presiuni crescute pot duce la un diagnostic greşit. Pentru obţinerea unor imagini şi scoruri cât mai nealterate, trebuie aplicată o presiune uşoară şi constantă asupra sânului, ceea ce presupune experienţă şi abilitate din partea tehnicianului.
 

taguri: sonoelastografia, col uterin, sani, tumoare, sanatate

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!