De ce chelesc barbatii?

12 noiembrie 2006 | Autor: Mihaela Preda

De ce chelesc barbatii?

     Nu e usor sa fi barbat, in ziua de azi. Nu doar femeile au probleme legate de aspectul fizic. Se poate spune ca duc si barbatii lupta lor, nu cu kilogramele ci cu aparitia cheliei inca din tinerete.

     Caderea parului este, in mod normal, un proces natural. In fiecare luna, cam 10% din scalp se afla in faza de stagnare, iar dupa 2-3 luni cade, in timp ce alte fire incep sa creasca.<!--supernews--> Problemele apar insa cand firele care cresc sunt mai putine decat cele care cad. Faza de crestere a firului de par dureaza intre 2 si 6 ani. In acest interval, parul creste cu 1 - 1,5 cm pe luna, in functie de anotimp (vara creste mai mult). Toamna si primavara sunt anotimpurile cand parul se regenereaza, de aceea daca observi ca iti cade mai mult decit de obicei, nu trebuie sa intri in panica. Doar daca timp de mai multe luni observi ca parul continua sa cada in mod neobisnuit (daca de fiecare data cand iti treci mana prin par culegi mai multe fire de par) ai un motiv de ingrijorare.

     Ce duce la caderea parului?

     Pierderea parului este in principal o problema tipic masculina, desi femeile si copiii chiar pot fi de asemeni predispusi la calvitie. Caderea parului in cazul proaspetelor mamici este un proces des intalnit, insa nu e ireversibil. Parul se regenereaza la aproximativ 5-6 luni dupa nastere, cand organismul recupereaza calciul pierdut pe durata sacinii. Caderea parului la copii poate fi consecinta unei boli, a stresului sau a hormonilor, insa si in acest caz e ceva temporar. In cazul barbatilor insa, pierderea parului este o problema la fel de stresanta cum este pentru femei problema kilogramelor in plus. Pe scurt, cauza caderii parului poate fi:

     - medicatia; anumite medicamente - cele pentru tratarea cancerului, anticoagulantele, vitamina A in exces, anticonceptionalele, antidepresivele - pot cauza subtierea firului de par, deteriorarea lui vizibila si in timp, daca nu se observa acest efect, se ajunge la caderea parului
     - o infectie latenta; zgirieturle netratate ale pielii capului, mai ales in cazul copiilor, pot dezvolta o ciuperca ce se extinde si poate cauza caderea temporare a parului pe portiunea respectiva
     - boala netratata; caderea parului poate fi primul semn ca trebuie sa mergi la medic. In general diabeticii au aceasta problema.
     - ereditatea; mostenirea genetica e de vina in multe cazuri ale aparitiei cheliei, la barbati.
     Ereditatea nu este insa intotdeauna determinanta. Poti avea parinti a caror podoaba capilara sa se mentina la fel de bogata ca si in tinerete, iar tu sa te trezesti cu un inceput de chelie inainte chiar de 30 de ani. Frustrant, nu-i asa? Daca obisnuiai sa te dai cu gel in fiecare zi sau daca te spalai pe cap o data la 2 saptamani, nici nu mai ai de ce sa te miri ca ai ajuns sa ai chelie. In astfel de cazuri de vina este igiena defectuoasa.

     Cum stopezi caderea parului?

     Un caz fericit este cel in care parul se rareste in mod uniform si nu la nivelul fruntii sau in varful capului. Daca observi ca nu mai ai coama bogata de acum 2 ani, poti lua masuri pentru a stopa caderea parului. Inainte de asta trebuie sa descoperi cauza si in acest scop e necesara o vizita unui medic dermatolog. Chelia nu apare peste noapte. Cei mai multi barbati ajung sa aiba chelie vizibila fiindca neglijeaza aceasta problema si nu cauta un remediu. Odata ajuns la medic, acesta va stabili daca e vorba de un dezechilibru hormonal, de o alimentatie proasta, de o infectie sau o boala netratata. Daca niciuna din acestea nu este cauza, poate fi de vina ereditatea sau stresul.

     Unele medicamente incetinesc aparitia calvitiei. Rogaine este o lotiune care se aplica pe pielea capului, poate fi cumparat fara prescriptiei si este recomandat atat barbatilor cat si femeilor. Efectele secundare sunt: dureri de cap, palpitatii si, in cazul barbatilor, indesirea firelor de par de pe fata. Propecia este un alt medicament, sub forma unei pastile, care se ia doar cu prescriptia medicului. Este special pentru barbati, insa tratamentul trebuie urmat cel putin 6 luni, pentru a avea efect. Medicamentul reduce producerea dihidrotestosteronului (DHT) care se face vinovat de caderea parului pe fondul stresului sau a proastei alimentatii. Poate avea efecte secundare de natura sexuala.
     Exista si un produs natural, numit Revivogen, care este recomandat in faza incipienta a calvitiei. Nu are efecte secundare, stopeaza caderea parului si, luat cu regularitate, duce la regenerarea parului, astfel ca dupa 3-4 ani te vei putea mandri cu un par mai bogat si mai sanatos. Rezultatele nu sunt vizibile inainte de 6 luni.

     Important e ca atunci cand observi ca parul se rareste, sa iei masuri. In loc sa sa astepti “sa treaca” sau sa te resemnezi gandind ca toti barbatii au soarta asta, mergi la un medic pentru a afla cauza, apoi urmeaza tratamentul prescris fara sa trisezi (scuza “am uitat, lasa ca iau maine” e putin probabil sa te ajute in obtinerea vreunui rezultat). Alege-ti samponul in functie de tipul tau de par, chiar daca chestia asta ti se pare un moft tipic feminin si nu te astepta ca, odata aparuta chelia din varful capului, parul sa mai creasca asa cum era pe vremea cand credeai ca tu vei fi printre acei 20% dintre norocosii care nu chelesc.

sursa: beautycenter.ro

taguri: chelie, sampon, par

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!