Oboseala - o problema din ce in ce mai mare

06 august 2007

Oboseala - o problema din ce in ce mai mare

     Este o problema relativ noua, destul de greu de delimitat, si care ne da peste cap ritmul de viata. Si totusi care sunt solutiile pentru aceasta...

     Sunt din ce in ce mai numeroase cazurile de persoane care sufera de oboseala cronica, o boala foarte dificil de semnalat si de tratat. Cauzele nu au fost niciodata foarte bine delimitate si nici astazi nu exista un tratament bine definit pentru aceasta maladie. Tocmai de aceea unii dintre cei mai reputati medici din lume s-au intalnit pentru a dezbate aceasta problema si pentru a incerca sa afle solutiile pentru aceasta.

     Cauza nu a fost inca descoperita

  • Cauza care declanseaza sindromul oboselii cronice este in continuare necunoscut.
  • Se crede ca la baza declansarii s-ar afla un raspuns anormal al sistemului imunitar la o infectie sau la o intoxicatie chimica sau alimentara
  • Cele mai relevante cercetari efectuate in ultimele luni au demonstrat faptul ca ar fi corelate cu o anomalie genetica prezenta la persoanele care au acest sindrom
  • Un studiu efectuat in Uniunea Europeana a demonstrat ca 25 de persoane din 100 sunt infectate si mai ales ca 35 de gene ar fi responsabile pentru aceste deficiente
  • Boala se manifesta prin modificarea productiei de energie destinata activitatilor de aparare al organismului, fapt care duce la aparitia simptomelor tipice bolii – slabiciune, pierderea puterii, oboseala.
  • In viitorul apropiat poate, plecand de la studiile care acum se desfasoara pe anomaliile genetice, se va ajunge la identificarea proteinelor produse in maniera anormala; in acest mod se va putea obtine un text de diagnosticare capabil sa se ajunga la un tratament.

     Fiecare gest este un efort enorm

     Daca suferi de sindromul oboselii cronice este ca si cum ai avea o raceala care dureaza saptamani intregi, luni sau chiar ani. Oboseala creste din ce in ce mai mult, conditionand fiecare aspect al vietii. La inceput se manifesta ca o oboseala excesiva care nu permite decat efort minimi : orice gest obisnuit pare a fi unul extrem de dificil, chiar mersul prin casa sau efectuare unui telefon poate fi o cerinta mult prea mare. Cu trecerea timpului fiecare gest implica un efort din ce in ce mai mare si chiar si odihna devine inutila: ramane oboseala constanta, implacabila. Chiar si respiratul devine insuportabil si toate lucrurile care iti placeau la un moment dat acum te obosesc peste masura.

     Cum se recunosc simptomele

     Conform definitei date de medici se vorbeste despre oboseala cronica atunci cand:

     - oboseala se manifesta atat fizic cat si psihic, dureaza mai mult de sase luni si nu este redusa odata cu odihna, se inrautateste atunci cand fortati organismul si duce la o reducere substantiala a stilului de viata atunci cand este insotita de urmatoarele simptome (mai mult de sase luni)
     - tulburari de memorie si de concentrare
     - tulburari ale aparatului respirator
     - dureri ale glandelor limfatice
     - dureri musculare
     - cefalee
     - tulburari ale somnului
     - slabiciune dupa exercitiul fizic, persista mai bine de 24 de ore.

     Cel mai afectati de acest fenomen sunt tinerii, in special femeile, cu o varsta medie de pana la 30 de ani. Foarte rar sunt afectati si batrani de peste 65-70 de ani sau copii.

     Nu trebuie confundata cu epuizarea

     Oboseala reprezinta un sindrom frecvent, diagnosticat la peste 20% din persoanele cae se prezinta la controlul medical. Este asociata deseori cu stresul si sindromul anxio-depresiv. In majoritatea cazurilor oboseala este pasagera si nu are cauze foarte bine delimitate. Se amelioreaza cu odihna si lipsa stresului.
     Cu totii avem parte de perioade de oboseala mai mult sau mai putin grave dar de regula acestea sunt de scurta durata. De mentionat faptul ca sindromul oboselii cronice nu are nimic de a face cu depresia, desi in anumite cazuri persoanele deprimate pot suferi si de aceasta.

     Tratamentul

     Din nefericire nu exista nici un medicament care sa garanteze vindecarea definitiva a bolii desi exista tratamente care pot imbunatati starea de fapt a pacientului. E drept ca de regula aceste medicamente nu fac decat sa atenueze durerile musculare, starile febrile si senzatia de rau. Sunt recomandate:

     - antivirale
     - corticosteroizi
     - imunomodulatori
     - integratori

     Este foarte important sa va schimbati stilul de viata. Eliminati toti factorii de stres are inrautatesc starea dumneavoastra fizica si favorizeaza instalarea sindromului oboselii cronice. Este vital necesar sa invatati sa va dozati propria energie. Este dificil sa gasim un tratament pentru o astfel de maladie. Pentru unele persoane se poate amelioara tn cazul altora ramana cronica pe durata catorva ani si chiar pentru toata viata.

     Diagnostic

     Nu exista un examen specific pentru a diagnostica oboseala cronica ci doar analize care sa duca la eliminarea celorlalte posibile maladii de care pacientul ar putea suferi. Medicul evalueaza prezenta simptomelor unor boli conexe: narcolepsie, insomnie, dereglari endocrine, hepatita B sau C, abuz de alcool sau droguri, obezitatesevera, lupus, bulimie. In cazul unor rezultate care elimina prezenta acestor boli poate fi diagnosticata oboseala cronica.

sursa: Les Nouvelles Esthetiques

taguri: oboseala, epuizare, stres

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!