Lupta cu kilogramele inseamna lupta cu stresul

12 februarie 2008

Lupta cu kilogramele inseamna lupta cu stresul

     Pofta de mancare devine cu atat mai anarhica si mai imperioasa cu cat suntem mai stresate sau mai deprimate. Intr-o astfel de stare, suntem capabile sa inghitim tot felul de alimente, creandu-ne, astfel, o senzatie de „anesteziere”. Pentru unele persoane, „gratificatia” alimentara la care recurg cand se simt coplesite de emotii sau suferinta, reprezinta un adevarat ritual. Pentru altele, hranirea excesiva este o actiune dictata de impulsurile necontrolate provocate de o stare nervoasa. Majoritatea urmam apoi un regim draconic, incercand astfel sa disimulam dificultatile emotionale si relationale. Ne concentram exclusiv pe pierderea kilogramelor, ne izolam de cei din jur si fugim de orice confruntare cu adevarata cauza a problemelor.

     Hrana excesiva devine atunci:

     - o modalitate de a lupta impotriva sentimentului de inutilitate, de plictiseala sau a celor de furie, suparare, angoasa.

     - un mod de recompensare pentru momentele de nefericire sau, dimpotriva, de pedepsire, cand nu avem o parere prea buna despre noi insine.

     - un mijloc de auto-stimulare care ne ajuta sa ne concentram, sa pornim la actiune.

     Foamea subita si puternica corespunde, cel mai adesea, unei reale nevoi psihice legata de o stare de anxietate. Ne acordam astfel o recompensa imediata, considerand ca ea ne poate stopa tulburarea si reda confortul psihic. In multe cazuri, surplusul de greutate este un adevarat limbaj pe care singure ar trebui sa-l decodificam. El ascunde, uneori, o suferinta personala.

     A MANCA INSEAMNA MAI MULT DECAT A TE HRANI

     Gustul dulce al laptelui ii procura placere bebelusului si el va asocia aceasta senzatie de multumire cu bucuria si siguranta pe care i le ofera culcusul cald al bratelor materne. Mama ii da de mancare cand plange si tot ea e cea care il alinta.

     Cand mai creste putin, micutul incepe sa faca primii pasi. Inca nesigur pe picioruse, el se va clatina si va cadea, dar mama va sti sa-l consoleze de fiecare data, oferindu-i un biscuit sau ceva bun de mancare. La orice manifestare de neliniste sau suferinta a copilului, mama va raspunde cu „un mic dar hranitor“. Creierul nostru a memorat aceste vechi senzatii greu de exprimat care, cu timpul, ne-au determinat sa asociem mancarea cu starea de bine. S-a creat astfel un reflex conditionat care leaga mancarea de senzatia de siguranta si care, in numeroase cazuri, se poate traduce prin aceasta motivatie: „Sunt nelinistita si tensionata, deci trebuie sa mananc”. Copilul devenit astazi adult va incerca sa-si invinga stresul si tulburarea cu o noua portie de mancare. In felul acesta, alimentele devin „tranchilizante” si incep sa serveasca drept compensatie pentru orice insatisfactie.

     DE CE NE INGRASAM DIN NOU DUPA UN REGIM DE SLABIRE?

     Regimul de slabire este, intr-un fel, un proces de alimentare impersonala care are o nuanta moralizatoare si genereaza un sentiment de frustrare. Persoanele care incearca astfel sa scape de kilogramele in plus isi controleaza la maximum alimentatia, impunandu-si un sistem de privatiune si de constrangere care le izoleaza de viata sociala. Ele refuza invitatiile prietenilor si iesirile in oras si orice abatere de la regim le provoaca un sentiment de vinovatie. Acest ritm nu poate fi mentinut pe termen lung si, dupa o perioada de restrictii, acestea vor simti nevoia imperioasa de a manca toate alimentele interzise. Cu cat privatiunile alimentare au fost mai mari, cu atat pierderea controlului va fi mai devastatoare. Semnele satietatii sunt greu de recunoscut dupa restrictiile impuse de un regim. Kilogramele in plus se acumuleaza din nou, ca si cum corpul s-ar razbuna pentru lipsurile suferite. Balanta oscileaza neincetat intre ce e mai rau si ce e mai bine. Este acel infernal cerc „yo-yo” pe care il cunoasteti atat de bine!

     REALITATEA TREBUIE INFRUNTATA

     A accepta sa-ti infrunti problemele inseamna a le recunoaste si a cauta solutii pentru rezolvarea lor. Alegand sa nu-si mai controleze obsesiv alimentatia, aceste persoane vor descoperi adevaratele motive care le-au impins catre acest mijloc iluzoriu de a-si potoli nelinistile si vor gasi raspuns la intrebarile:
- Oare imi este cu adevarat foame?
- Daca nu este vorba de foame, ce altceva ma impinge sa mananc?
- Ce anume astept de la mancare si nu pot obtine in alt mod?
- Care este adevarata emotie pe care incerc sa n-o mai simt?

     Pentru a-si implini nevoile reale, aceste persoane trebuie sa puna in practica metode mai precise, precum:
- sa se conecteze la dorintele lor adevarate, sa le descifreze, sa le exprime si sa inteleaga care sunt sentimentele pe care incearca sa si le reprime
- sa accepte, daca este necesar, ajutorul unui specialist pentru a-si putea intelege mai bine problemele
- sa-si puna intrebari legate de motivatia unui regim de slabire

     Ce se va schimba in viata mea daca slabesc? Voi fi mai fericita? Sa-ti disimulezi nevoia de afectiune sub dorinta de a fi mai slaba este o simpla amagire. Pe cat posibil, demersul facut cu scopul pierderii kilogramelor in plus trebuie sa fie o decizie individuala asumata si nu o constrangere impusa de presiuni exterioare, moda, norme sociale, estetice sau medicale. O actiune care vizeaza inlaturarea surplusului de greutate nu poate avea sorti de izbinda decat daca au fost explorate in detaliu motivele reale ale poftei exagerate de mancare.

     POFTA DE MANCARE NU ESTE RUSINOASA!

     Ce-ar fi daca nu ne-am mai impune sa slabim cu orice pret? Ce-ar fi daca ne-am iubi asa cum suntem, cu toate slabiciunile si defectele? Si, mai ales, ce-ar fi daca, pur si simplu, am accepta ca ne este foame si ne-am hrani cu placere? Toata aceasta energie cheltuita in lupta cu kilogramele este o energie utilizata impotriva propriei persoane. Incercand din rasputeri sa atingem perfectiunea, ne pierdem pe sine, odata cu respectul pe care ni-l datoram si cu increderea de care avem nevoie. Greutatea se poate stabiliza daca ne reechilibram comportamentul alimentar si inlaturam orice nota de agresivitate si constrangere din regimul de slabire. Alimentele permise trebuie mancate cu placere.

sursa: Les Nouvelles Esthetiques

taguri: slabire, regim, stres, hrana

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!