Varicele: cauze si tratamente

06 aprilie 2006 | Autor: Mihaela Preda

Varicele: cauze si tratamente

     Aproximativ 20% dintre barbati si 40% dintre femei sufera de afectiuni ale vaselor de singe, cunoscute sub numele de varice. Varicele apar cu precadere la picioare si constituie mai ales o problema estetica. dar si este si o sursa de disconfort. Cei afectati au dureri de picioare intense si nu pot sta mult timp in picioare (lucru nerecomandat, de altfel, nici celor care nu sufera de aceasta afectiune).

     Ce cauzeaza aparitia varicelor?

     Singele este pompat de la inima catre picioare prin artere. Dupa eliberarea oxigenului si a substantelor nutritive, singele trebuie sa revina spre inima, prin vene. Pentru aceasta trebuie sa infrunte gravitatia, iar muschii sunt cei care ajuta singele sa circule normal. Cu fiecare pas pe care il facem, muschii se contracta, iar singele este impins in sus, spre inima. In momentul in care stam mai mult timp in picioare, fara sa ne miscam, singele nu poate circula nici el, iar venele de suprafata, mult mai subtiri ca cele din interior, sunt supuse presiunii si cedeaza, astfel aparind varicele (vase de singe sparte). Deci de vina pentru spargerea vaselor sunt valvele, care se slabesc si nu mai pompeaza singele in sus, spre inima.

     Cum sa evitam aparitia varicelor?

     Slabirea valvelor poate fi si ereditara, dar poate aparea si in timpul sarcinii, daca viitoarea mamica se ingrasa prea mult. E bine sa evitati statul in picioare timp indelungat sau sa tineti picioarele unul peste altul, cind sunteti la birou. Si dieta este importanta, fiindca mincarea bogata in grasimi face ca in timp singele sa se ingroase si sa circule si mai greu. Faceti in fiecare seara cite o plimbare pe jos de 20-30 de minute, iar daca ati stat mult timp in picioare si va dor, cind ajungeti acasa puneti-va in pat cu picioarele ridicate (sprijinite de un perete eventual) si stati asa 10-15 minute. Faceti-va in fiecare seara un masaj usor, dinspre glezne spre coapse.

     Simptomele aparitiei varicelor

     Pentru a preveni aparitia varicelor trebuie sa stiti cind sa luati masuri. Daca:
     - simtiti un disconfort al picioarelor (picioare greoaie)
     - mincarimi repetate
     - transpiratia gleznelor si a incheieturii genunchiului
     - inflamarea picioarelor e semn ca trebuie sa va menajati si eventual sa mergeti la un control, daca durerea este severa.

     Pentru depistarea zonelor predispuse la varice medical va face o serie de teste si va poate da indicatii pentru a nu ajunge in situatia nedorita cind nu se mai poate preveni ci doar eventual trata.

     Tratamente

     Trebuie sa stiti ca tratarea varicelor nu impiedica aparitia altelor.
     Scleroterapie - indicata in cazul venelor foarte mici. Venele afectate sunt injectate cu o substanta care ataca peretii venei. Ca urmare, aceasta dezvolta un tesut cicatrizant care o inchide. In acest moment singele este preluat de o alta vena, iar vena tratata se vindeca in timp. Un efect secundar al acetui tip de tratament este decolorarea pielii, in locul respectiv.

     Chirugical – inlaturarea venelor superficiale afectate. Pentru a afla amanunte despre procedura e bine sa va adresati unui medic.

     Tratamentul laser – mai putin invaziv decit cel chirurigical si mai eficient, mai ales fiindca s-a constatat ca in acest caz riscul aparitiei de noi vene afectate este de 4%, in comparatie cu un risc de 70% in cazul scleroterapiei. In plus nu exista riscul ca zone apropiate de locul tratat sa fie afectate, iar procedura dureaza mai putin (intre 30 si 45 de minute).

sursa: beautycenter.ro

taguri: varice, vene, artere, tratament, laser

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!