Celulita: prevenire si ingrijiri

20 mai 2008

Celulita: prevenire si ingrijiri

     Femeile care si-au neglijat corpul sunt nevoite sa etaleze in vacanta mult detestata celulita; in aceasta perioada ele doresc cu orice pret sa scape de aspectul de coaja de portocala! Aceasta problema poate fi rezolvata, cu conditia sa aiba la dispozitie un adevarat „arsenal” de tehnici, masaj, aparatura, produse si tratamente anticelulitice. Acest dosar dezbate toate problemele legate de tesutul celulitic, adipos, adipocite, despre mecanismul de formare a celulitei, despre lipogeneza si lipoliza. Astfel, veti avea ocazia sa aflati informatii despre factorii care favorizeaza sau influenteaza agravarea acestei afectiuni.

     Desi afecteaza 90% dintre femei, celulita nu este considerata o maladie, ci o afectiune cu caracter sexual secundar. Celulita este in stransa legatura cu tesutul adipos, ca si obezitatea, insa ea se poate dezvolta si in absenta problemelor de greutate; in proportie de o treime din cazuri, femeile cu celulita sunt slabe. Fenomen legat de prezenta hormonilor feminini, celulita se localizeaza mai ales pe zonele ginoide (solduri, coapse, fese), unde se formeaza asa-numitul fenomen „culotte de cheval” ( celulita). In acele parti ale corpului unde este prezenta, pielea are un aspect de „perna”.

     Din punct de vedere fiziologic celulita este rezultatul unei tulburari a tesutului adipos al hipodermului, datorita acumularilor de grasime din adipocite. Chiar daca tesutul adipos are un rol esential in reglarea metabolismului celular, celulita constituie pentru femei o preocupare majora din punct de vedere estetic.

     Legatura dintre tesutul adipos si celulita

     Tesutul adipos are trei functii principale:
- protectie (fizica si mecanica) si izolare termica, localizandu-se sub piele
- stocarea si eliberarea caloriilor necesare organismului
- excretarea substantelor cu actiune endocrina si paracrina
- exista doua tipuri de tesut adipos: tesutul adipos alb si brun.

     Tesutul adipos alb

     Este rezerva energetica cea mai importanta a organismului, constituind 10-15% din greutatea totala a unui adult de conformatie potrivita. Este distribuit pe tot corpul la doua niveluri:
- la nivel subcutanat (hipodermul), reprezentand rezerva energetica a organismului
- la nivelul regiunilor profunde, folosind ca tesut de protectie si sustinere a organelor; are si rol energetic.

     Distribuirea tesutului adipos variaza in functie de sex; aceasta diferenta se manifesta in timpul pubertatii sub influenta hormonilor sexuali.
1. La barbati: 15% din greutatea adultului
Testosteronul, hormonul masculin, provoaca localizarea tesutului adipos in partea superioara a corpului (gat, spate, piept si abdomen). 2. La femei: 25% din greutatea adultului
Estrogenii, hormonii feminini, determina localizarea tesutului adipos in jumatatea inferioara a corpului (glutei, solduri, fese). Tesutul adipos alb este un tesut bine vascularizat, format din: adipocite albe, pre-adipocite si precursori adipocitari. Adipocita prezenta in tesutul adipos alb asigura sinteza, stocarea si eliberarea lipidelor, principala sursa de energie a organismului.

     Tesutul adipos brun

     Tesutul adipos brun este implicat in procesul de termogeneza si termoreglare. Este intalnit in special la mamiferele care hiberneaza si la nou-nascuti, insa aproape deloc la adulti.

     Adipocita, celula secretoare si endocrina

     Fiziologie
Adipocitele sunt celule sferice care includ un vacuol lipidic voluminos. Sunt celule extensibile: dimensiunea lor poate fi multiplicata de la 20 pana la sute de ori mai mult. Ele se organizeaza in interiorul tesutului adipos in acumulari sau lobuli adiposi, separati de peretii tesutului conectiv (colagen, elastina), servind drept trecere spre vasele sangvine si nervi. Paniculul adipos este format dintr-un sistem de schimb cu exteriorul, foarte bogat in vase capilare si fibre nervoase. Adipocitele se dezvolta pornind de la celulele numite pre-adipocite sau adipocite latente. Pre-adipocitele sunt prezente in interiorul tesutului adipos si pot genera noi adipocite. Acest lucru se datoreaza anumitor factori: hormoni, nutrienti, factori de crestere, citochine. La suprafata exista numerosi receptori, precum:
- receptori sensibili la catecolamine
- receptori a care favorizeaza stocarea lipidelor (lipogeneza)
- receptori ß care permit stocarea lipidelor (lipoliza)
- receptori sensibili la insulina (IRS), care favorizeaza stocarea lipidelor.

     Adipocita este o celula secretoare endocrina

     Rol:
Participa la metabolismul colesterolului si a retinoizilor (vitamina A si derivati) Adipocita este o celula activa din punct de vedere metabolic, ocupand o pozitie centrala in controlul echilibrului energetic al organismului; de fapt, are rolul de a stoca sau de a elibera grasimile necesare organismului prin intermediul a doua mecanisme:
- lipogeneza sau sinteza lipidelor: este produsa din glucide si lipide alimentare; lipidele sunt stocate sub forma de trigliceride.
- lipoliza sau hidroliza trigliceridelor: cand organismul are nevoie de energie, adipocitele stimulate de catecolamine, elimina in sange acizi grasi neesterificati si glicerol, pornind de la hidroliza trigliceridelor de rezerva.
- adipocita este o celula secretoare endocrina. Definita mult timp ca rezerva energetica a organismului, celula adipoasa este considerata acum celula endocrina capabila de a secreta numeroase substante cu actiune hormonala si de a comunica cu mediul sau.
- adipocita secreta un hormon, leptina, care la nivelul hipotalamusului regleaza apetitul.
- adipocita secreta din citochine, in special factorul de necroza tumorala alfa (TNF-alfa, Tumour Necrozis Factor-alpha) si interleuchina-6 (IL-6), care limiteaza local accesul acizilor grasi.
- adipocita secreta inclusiv factori angiogenici, prostaglandine si estrogeni.

     Mecanismul de formare a celulitei Adipocita, celula metabolic activa, asigura controlul energetic al organismului, gratie celor doua procese metebolice antagoniste:
- Lipogeneza: sinteza si stocarea trigliceridelor, incepand cu glucidele si lipidele alimentare.
- Lipoliza: pune la dispozitie acizii grasi liberi.

     Lipogeneza: sinteza si stocarea trigliceridelor

     Glucoza
Glucoza este un substrat cu rol energetic major la nivelul adipocitei. Aceasta, prin intermediul glicolizei, permite celulei sintetizarea piruvatului, pentru a forma acizi grasi si glicerol-3-fosfat in vederea transformarii trigliceridelor. Molecula hidrofila, glucoza nu trece asa de usor prin stratul dublu lipidic al membranei plasmatice a adipocitei. Este transportata in interiorul celulei adipoase prin intermediul unui mecanism care determina interventia a doua tipuri de transportatori (proteine specifice) : Glut 1, transportator constitutiv activ ce asigura transportul bazal si Glut 4, transportator de activitate indus de insulina. Acesta din urma este localizat in veziculele intracelulare care sunt transferate sub actiunea insulinei catre membrana. Insulina sporeste astfel numarul transportatorilor Glut 4 la suprafata celulei. Prin studiul aprofundat al ritmurilor biologice ale adipocitei, s-a demonstrat ca fenomenul de stocare a zaharurilor se amplifica noaptea, atunci cand organismul, odihnindu-se, consuma mai putina energie.

     Acizii grasi sunt captati de trigliceride si de acizii grasi liberi care circula fiind adusi prin alimentatie, dar pot fi sintetizati in situ in adipocita de catre glucoza si de piruvat. La barbat, primul proces este predominant. Hidroliza trigliceridelor, provenind din ficat sau din intestin si transportate de lipoproteinele de joasa intensitate (VLDL, Very Low Density Lipoprotein) sau de chilimicroni, reprezinta principalul aport de acizi grasi estrogeni. Aceasta hidroliza este realizata de lipoprotein-lipaza (LPL), enzima cheie a stocarii lipidelor. Produsa si secretata de adipocita, aceasta se va fixa la nivelul capilarelor sangvine din tesutul adipos pentru a realiza hidroliza trigliceridelor prezente in circulatie. Activitatea sa este puternic influentata de insulina. Acizii grasi astfel eliberati din hidroliza, patrund in adipocita gratie sistemului de transport facilitat. Sunt asadar stocati sub forma de trigliceride de rezerva.

     Lipoliza sau aprovizionarea cu energie
Cand organismul are nevoie de energie, trigliceridele de rezerva sunt hidrolizate in acizi liberi prin actiunea unei enzime, lipaza hormono-sensibila (denumire invechita - trigliceride lipaza), iar apoi sunt eliberate in circulatia sangvina. Rezerva de acizi grasi din organism depinde, asadar, de echilibrul dintre lipoliza si lipogeneza. Aceasta reglare apare sub controlul anumitor molecule, printre care AMPc (AMP cilclic), care joaca un rol fundamental:
- inhiba sinteza lipoproteinei lipaze si se opune lipogenezei;
- activeaza lipaza hormono-sensibila si favorizeaza in consecinta lipoliza.

     Concentratia de AMPc este reglata in mod complex, pe de o parte depinde de activitatea enzimelor care asigura:
- producerea sa: sinteza de AMPc este realizata de ATP (adenozina difosfat) sub actiunea unei enzime specifice, adenilciclaza;
- distrugerea sa: prin intermediul fosfodiesterazei, enzima prezenta in interiorul adipocitei si care induce trecerea AMPc la 5’AMPc inactiv.

     Pe de alta parte, la nivelul membranei adipocitei se afla diferiti receptori:
- receptori A1 a caror stimulare are ca efect inhibarea adenilciclazei (la originea formarii AMPc);
- receptori a adrenergici a caror stimulare determina formarea adenilciclazei;
- receptori ß adrenergici a caror stimulare are ca efect inhibarea adenilciclazei;
- receptorii IRS sensibili la insulina, a caror stimulare determina distrugerea AMPc prin intermediul fosfodiesterazei;
- acest fenomen de lipoliza are loc mai ales dimineata, sub influenta cantitatilor de cortizol si de catecolamine (noradrenalina si adrenalina).

     Dezechilibrul dintre cele doua procese metabolice
Cand lipogeneza este superioara lipolizei, se genereaza un dezechilibru care impiedica stocarea grasimilor.

     La nivelul adipocitelor, se poate observa:
- cresterea in volum a adipocitelor sau hipertrofie: adipocitele, constranse sa stocheze in mod masiv grasimile, cresc rapid in volum. Este vorba de hipertrofia adipocitelor una dintre caracteristicile stocarii in exces a grasimilor.
- cresterea numarului adipocitelor: adipocitele mature, chiar daca sunt foarte extensibile, sfarsesc prin a ajunge la un prag de saturatie; acestea nu pot inmagazina grasimile aparute ulterior, de aceea, trimit semnale pre-adipocitelor. Acestea sunt celule tinere latente, prezente la nivelul tesutului adipos, care intra in actiune abia dupa ce primesc aceste semnale. Unele dintre ele se inmultesc, altele se diferentiaza.

     Celulita

     Este un fenomen hormono-dependent, ce afecteaza in general femeile. La barbati, celulita exista numai in cazuri patologice (dezechilibru hormonal, tratarea cancerului de prostata). Celulita este consecinta unui dezechilibru intre masa de rezerva a grasimilor la nivelul adipocitelor si consumul acestora la nivelul organelor efectoare, ceea ce antreneaza distrugerea tesutului conectiv din jur care devine rigid datorita fixarii glucozei pe fibrele de colagen. Tesutul de sustinere este deteriorat, lucru ce provoaca imbatranirea precoce a acestuia. La suprafata, acest lucru se traduce printr-o deformare a pielii, asa-numita „coaja de portocala”.

     Palparea pliului cutanat este dureroasa datorita compresiei terminatiilor nervoase. Acumularile de celule adipoase inchise In peretii tesutului conectiv comprima vasele sangvine si limfatice, provocand eliminarea toxinelor.
- Celulele inchise in tesutul conectiv blocheaza tesuturile. Vasele de sange inguste se dilata, peretii lor devin permeabili, provocand o stagnare a lichidelor in partea inferioara a corpului, care blocheaza tesuturile.
- Celulita este insotita de retentia apei la nivelul dermului si hipodermului responsabila de formarea edemelor.

     Factori ce favorizeaza aparitia celulitei

     Factori genetici
Exista o predispozitie genetica la celulita, dar care nu a fost pe deplin elucidata.

     Sexul
Celulita afecteaza 90 % dintre femei dupa o localizare denumita ginoida (glutei, coapse). De fapt, la femeie, formarea celulitei depinde de estrogeni. Se intalnesc rar barbati cu probleme de celulita.

     Factori hormonali
Estrogenii, hormoni feminini prin excelenta, de origine ovariana, stimuleaza producerea lipoproteinei lipaze femurale. Acesta enzima este implicata in producerea grasimii localizate pe coapse si glutei. Iata de ce, prea multi estrogeni provoaca celulita.

     Varsta
Un exces de estrogeni se verifica:
- La pubertate: ovarele, imature inca, produc aleatoriu si, uneori, in mod excesiv acesti hormoni.
- In timpul sarcinii: ovarele, in primele trei luni si placenta, secreta mari cantitati de estrogeni.
Asa-numita grasime de rezerva, prealabila alaptatului, este stocata la nivelul coapsei.
- La premenopauza: se observa o producere anarhica de estrogeni. Se poate intampla in cazul unei pilule bogate in estrogeni.

     Alimentatia
Un dezechilibru alimentar (prea multe grasimi sau prea mult zahar) favorizeaza acumularile de rezerva la nivelul adipocitelor.

     Sedentarismul
Lipsa de activitate fizica exercita o diminuare a consumului energetic, flaciditatea musculaturii, favorizand instalarea celulitei.

     Anumite medicamente
Corticoizi cu adminisrtare orala, neuroleptici, progesteronul si anumite medicamente pentru menopauza pot induce o crestere In greutate si accentuarea fenomenului de celulita.

     Factori psihologici
Anxietatea, depresia si stresul pot provoca stocarea apei si a grasimilor.

     Probleme de circulatie sangvina
O circulatie sangvina deficitara exercita un slab drenaj al toxinelor, favorizand asfel instalarea celulitei.

     Factori ce agraveaza celulita
Este bine cunoscut faptul ca abuzul de substante energizante (cafea, tutun si alcool,) asociat cu un stil de viata necorespunzator (insomnie, alimentatie incorecta), agraveaza celulita.

     Orice produs de slabit
Produsele de slabit propuse in prezent se prezinta sub forma de gel hidroalcoolic, gel-crema sau lapte. Varianta gel permite o patrundere rapida fara a lasa o pelicula grasa dupa aplicare. Obiectivele unui produs de slabit sunt: reducerea cantitatilor in exces de celulita si adipozitate localizata, limitarea formarii acestora si ameliorarea aspectului pielii. Din acest motiv, este necesara selectarea multor activi cu actiune la diferite niveluri ale celulitei.

     Activi ce limiteaza lipogeneza
Exemplu: plorizidina. Extract din ramuri fragede de mar, ploridizina actioneaza asupra mecanismelor de stocare a grasimilor si a lichidelor:
- inhibarea patrunderii glucozei in adipocite;
- diminuarea cantitatii hidro-lipidice intracelulare;
- reducerea expresiei citoplasmatice a transportatorilor de glucoza (Glut 4);
- stoparea diferentierii si multiplicarii adipocitare.

     Activi ce favorizeaza hidrolipoliza
Exemplu: cafeina. Cafeina are un efect lipolitic ce se traduce prin diferite mecanisme, in mod sinergic:
- inhiba actiunea fosfodiesterazei, apoi limiteaza distrugerea AMP ciclic al carui rol este activarea trigliceridelor lipaze, responsabile de eliberarea, prin intermediul adipocitei a acizilor grasi pornind de la trigliceridele de rezerva;
- creste cantitatea de AMP ciclic;
- blocheaza receptorii A1, lasand liber curs activitatii adenilciclazei si favorizand astfel transformarea ATP celular in AMP ciclic care activeaza lipaza hormono-sensibila. Prelungind durata de viata a AMP ciclic, cafeina permite optimizarea lipolizei.

     Activi ce actioneaza asupra microcirculatiei, asupra tonifierii peretilor vaselor sangvine
Exemplu: pilosella (vulturica). Planta din familia Composee, pilosella este utilizata sub forma de extract hidroalcoolic, pentru actiunea sa drenanta, care favorizeaza eliminarea apei si a toxinelor.

     Activi ce favorizeaza restructurarea tesutului conectiv
Exemplu: esperidina metil calcone. Este un produs de semi-sinteza; esperidina metil calcone este un vasoprotector cu proprietati antiradicali si antiglicare. Acest efect permite protejarea fibrelor de colagen de efectele zaharului, evitand formarea unei retele rigide a tesutului conectiv.

sursa: Les Nouvelles Esthetiques

taguri: celulita, tesut adipos

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!