Cum va relaxati?

25 aprilie 2007

Cum va relaxati?

     În fiecare zi facem aproximativ 20.000 de pasi, iar 2/3 din viata ni le petrecem tinându-ne picioarele „încatusate”<!--topnews--> în încaltari, uneori inconfortabile. Aceste membre care ne asigura miscarea corpului prin cele 107 de ligamente, 32 de articulatii, 19 muschi si 26 de oase ale lor, merita întreaga noastra consideratie. Si totusi, bietele noastre picioare sunt supuse adesea unor grele încercari...

     Picioarele reprezinta zone reflexe în care se concentreaza numeroase terminatii nervoase. Sanatatea lor conditioneaza confortul întregului corp. În talpile picioarelor exista câte 500 de vase de sânge si tot atâtia nervi, iar cele 36 de puncte reflexe prezente la nivelul acestora corespund fiecarui organ. Asadar, nu este deloc uimitor faptul ca un simplu masaj al picioarelor poate procura atâtea beneficii!

     Reflexologia

     Reflexologia este o disciplina ce considera corpul în ansamblul sau, punând în evidenta legatura dintre toate organele, indiferent de distanta existenta între zona sensibila si partea de corp vizata. Mijloc privilegiat prin care se regaseste si mentine echilibrul organismului, aceasta „terapie zonala” a fost valorificata în anul 1926, de americanul William Fitzgerald, otorinolaringolog.

     Desi reflexologia ca „stiinta” a fost descoperita abia în secolul al XX-lea, ea a fost pusa în practica sub forma masajului picioarelor înca din vremea vechilor civilizatii care atenuau, în felul acesta, diverse dureri. Reflexologia poate fi aplicata si la nivelul mâinilor si al fetei, aceste zone prezentând, de asemenea, numeroase terminatii nervoase.

     DE CE ÎMBATRÂNIM?

     Eterna întrebare care ne framânta pe toti si-ar putea gasi un raspuns amuzant, dar si foarte interesant. Teoria lui J. Campisi din Berkeley, expusa cu ocazia celui de-al 20-lea Congres de Dermatologie, ofera drept posibila cauza a trecerii treptate catre batrânete, rolul paradoxal al sistemului nostru de protectie!

     Cu secole în urma, oamenii traiau în medie 30 de ani. Viata era atât de scurta mai ales din cauza animalelor de prada, a bolilor si a subalimentatiei. Îmbatrânirea, în special cea cutanata, nu facea parte dintre preocuparile stramosilor nostri. În timpul acestor 30 de ani de viata necesari reproducerii speciei, mecanismele de protectie ale organismului uman împiedicau aparitia formelor de cancer. Tumorile maligne sunt cauzate de o mutatie la nivelul ADN-ului celulei. Acest gen de mutatii celulare pot surveni la orice vârsta, dar mai rar în perioada tineretii, frecventa lor crescând în mod evident dupa 50 de ani.

     Exista doua mecanisme importante care protejeaza organismul de aparitia cancerului:

     - apoptoza: mutatia ADN-ului celulei provoaca moartea acesteia. Celula este deci distrusa, si nu mai survine cancerul.

     - senescenta celulara: mutatia antreneaza stoparea multiplicarii celulei. Celula ramâne „viabila”, dar functionarea ei se încetineste. Absenta proliferarii celulare împiedica dezvoltarea unui cancer.

     Pe parcursul anilor însa, numarul celulelor îmbatrânite creste. Studiile recente au demonstrat faptul ca prezenta unui numar important de celule „batrâne” favorizeaza aparitia cancerului, stingherind probabil procesele normale de refacere. Astfel, se ajunge la aceasta situatie paradoxala: sistemul natural de protectie, eficace de-a lungul anilor, ar putea deveni responsabil de cresterea frecventei cancerelor prin acumularea de celule îmbatrânite. Se naste, asadar, în mod firesc, urmatoarea întrebare: oare îmbatrânim din cauza faptului ca suntem prea bine protejati?

     ROLUL ACTIVILOR - PHYCOCORALUL

     Phycocoralul (de la cuvântul grec „phyco” care înseamna alga), este un filtru vegetal realizat dintr-o mica alga - Carollina officinalis - , o veritabila comoara pentru cosmetica marina. Acest „arbust” submarin, rezistent la variatiile termice, poseda reale proprietati fotoprotectoare.

     Phycocoralul are o actiune inhibitoare asupra radiatiilor UV (UVA si UVB), si infrarosii (IR) ce provoaca alterari ale epidermei si ale functiilor dermo-epidermice. Studiile realizate in vitro au demonstrat rolul de protectie deosebit al phycocoralului asupra:

     - cheratinocitelor (celulele epidermei)

     - celulelor lui Langerhans (acestea fac parte din sistemul imunitar, având rolul de a apara organismul împotriva agresiunilor exterioare)

     - lipidelor membranelor.

     Extractele de alge completeaza în mod ideal tratamentele solare, îmbogatindu-le prin aportul de saruri minerale si oligoelemente. Cu phycocoralul, pielea este protejata în mod natural iar bronzul este îngrijit si asigurat pe toata perioada verii.

sursa: Les Nouvelles Esthetiques

taguri: relaxare, odihna, muschi, miscare

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!