Obiceiurile copilariei iti influenteaza greutatea

26 septembrie 2007 | Autor: Anne Marie Marinescu

Obiceiurile copilariei iti influenteaza greutatea

     Tendinta de ingrasare poate fi dictata de gene, dupa cum bine stii. Deci daca parintii tai sunt supraponderali va trebui sa lupti si tu cu kilogramele, inca din tinerete. Daca insa iei in greutate la anumite perioade de timp si doar 2-3 kg, atunci trebuie sa ai grija la semnalele corpului tau, pentru a evita asta.

     Multe gene isi aduc aportul la cresterea sau scaderea apetitului. Oamenii care in general nu au probleme cu greutatea inseamna ca stiu sa capteze semnalele trimise de corpul lor, in ceea ce priveste alimentele pe care le consuma. Obiceiurile alimentare ale fiecaruia se dezvolta pe parcursul copilariei si adolescentei si sunt puternic influentate de ceea ce parintii ne ofera la masa. Pe masura ce crestem, facem propriile noastre alegeri, dar alimentele care ne-au placut in primii ani de viata vor ramane printre preferate, pe tot parcursul vietii.

     Recunoasterea preferintelor nesanatoase si inlocuirea lor cu alimente sanatoase este primul pas in controlarea greutatii. Daca in copilarie obisnuiai sa mananci des prajituri facute de bunica, iti va fi destul de greu ca persoana matura sa renunti la dulciuri. Daca iti placea sa te uiti la desene animate cand mancai, vei simti si acum o placere deosebita sa gusti ceva in timp ce te uiti la un film sau cand lucrezi la calculator. Daca te rezumi la cate un fruct sau o leguma, te poti bucura in continuare de placerea asta. Daca iei langa tine un castron cu cartofi prajiti sau vreun meniu de la fast food, s-ar putea sa tii degeaba dieta zilele urmatoare.

     Cei care aleg alimente bogate in grasimi si calorii, chiar daca mananca putin si des – cum se zice ca e bine – se vor ingrasa mai mult decat cei care isi umplu farfuriile cu salata de legume, fructe si chiar paine. Daca esti stresat/a si ti se face foame des nu te lasa coplesit de aceasta senzatie. Emotiile ne fac sa simtim nevoia unei compensari. Unii compenseaza prin alcool, altii prin dulciuri sau mancaruri delicioase. La fel de vulnerabili la mancare ne fac si oboseala, tristetea sau plictiseala. Incearca sa afli ce anume te face sa simti nevoia sa mananci.

     Scrie-ti intr-un jurnal situatiile in urma carora ai ajuns sa consumi mai mult decat simteai nevoia. Scrie si ce aliment anume preferi sa mananci in acele momente. Evita exact acel aliment, dupa aceea. Obisnuieste-te sa mananci pentru a-ti potoli foamea, nu pentru a te satura si in nici un caz pentru a te simti bine.

sursa: beautycenter.ro

taguri: greutate, alimentatie, copilarie, mancare

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!