Dieta saraca in grasimi sau saraca in carbohidrati?

21 martie 2007 | Autor: Dr. Larisa Ionita

Dieta saraca in grasimi sau saraca in carbohidrati?

     Daca politica, religia si sportul creeaza propriile rivalitati, nimic nu creaza atata animozitate ca diferitele filozofii in privinta dietelor. De exemplu, o parte dintre dieticieni recomanda dietele sarace in grasimi, in timp ce altii le recomanda pe cele sarace in carbohidrati. Dietele sarace in grasimi, promovate public mai ales de Dean Ornish si Nathan Pritkin, se bazeaza pe evitarea grasimilor si consumarea de alimente bogate in carbohidrati. Dietele sarace in carbohidrati, promovate cel mai recent de Robert Atkins (recent decedat, dar am primit asigurari ca nu din motive cardiace), accentueaza evitarea carbohidratilor si consumarea de grasimi si proteine.

     Membrii fiecarui grup cred ca detin adevarul absolut in privinta clei mai bune diete pentru pierderea in greutate, cu beneficii asupra sanatatii. Fiecare grup publica articole si carti in sprijinul afirmatiilor lor, sustinute de studii stiintifice, cele mai multe dintre ele sunand foarte convingator. Ce vedem noi sunt doua grupuri de medici de renume care sustin cu pasiune doua puncte de vedere diametral opuse in privinta unui subiect la fel de fundamental pentru sanatate ca si dieta optima. Asa stand lucrurile, ce ar trebui sa faca oamenii de rand care vor doar sa se mentina sanatosi si eventual, sa piarda in greutate?

     Gasirea unui raspuns la aceasta intrebare devine din ce in ce mai urgenta, mai ales dupa publicarea de catre Asociatia Medicala Americana a unei serii de 3 articole, prin care se arata ca femeile tratate timp de 8 ani cu dieta clasica saraca in grasimi nu au obtinut nici un fel de beneficii in activitatea cardiaca. Acest studiu i-a pus in incurcatura pe sustinatorii dietelor sarace in grasimi, incercand sa explice aceste rezultate. Oricum ai privi lucrurile, se pare ca dieta saraca in grasimi nu isi atinge principalul obiectiv. Pe de alta parte, doar gandul la dieta Atkins, in care poti sa mananci linistit slanina cu maioneza ca aperitiv (inainte de felul principal – cotlete invelite in costita) este suficient sa it idea dureri de inima!

     Scopul acestui articol este sa treaca in revista, pe cat de obiectiv posibil, informatiile care sustin aceste puncte de vedere aparent opuse pentru o dieta benefica pentru sanatate, si sa arate ca aceste diete nu sunt atat de diferite una de cealalta pe cat pare. De fapt, exista o serie de principii care duc la sanatatea inimii si la pierderea in greutate, cu care ambele grupuri sunt de acord.

     Dieta saraca in grasimi

     Dietele sarace in grasimi sunt la moda, si sunt sustinute si de Asociatia Americana de Cardiologie, precum si alte asociatii medicale de renume. Principiile dietei sunt logice si prin urmare, usor de urmat. Nivele ridicate ale colesterolului si trigliceridelor sunt associate clar cu riscul de boli cardiace. Grasimile alimentare – mai ales grasimile saturate si acizii grasi – cresc nivelul acestor lipide “rele” in sange. Mai mult, alimentele bogate in grasimi au mult mai multe calorii decat aceeasi cantitate de alimente fara grasimi, si prin urmare favorizeaza obezitatea, alt risc major pentru inima.

     Prin urmare, este logic ca limitarea cantitatii de grasimi (si calorii) din dieta ar trebui sa ajute la controlul greutatii si al nivelului de lipide din sange si exista o multime de studii care demonstreaza acest lucru. Exista dovezi ca pacientii care au urmat diete sarace in grasimi foarte stricte au reusit o imbunatarire a conditiei cardiace.

     Dieta saraca in carbohidrati

     Daca dietele sarace in grasimi sunt atat de eficiente, se intreaba Dr. Atkins si alti adepti ai dietelor sarace in carbohidrati, atunci de ce, dupa 30 de ani de promovare a dietelor sarace in grasimi si dupa ce industria alimentara a produs versiuni sarace in grasimi a oricarui aliment, sunt americanii asa de grasi?

     Acest lucru se intampla pentru ca:
a. carbohidratii cauzeaza obezitate
b. carbohidratii stimuleaza senzatia de foame, fapt care le face pe saracele victime ale conspiratiei dietelor fara grasimi sa manance si mai multi carbohidrati.

     Mecanismul functioneaza astfel: cand mancam carbohidrati (mai ales cei care sunt rapid absorbiti, carbohidrati simpli, cum ar fi zaharul, cartofii, pastele, painea, orezul, si toate produsele la care se foloseste faina – stiti despre ce vorbesc, toate alimentele cu gust bun), este stimulata secretia de insulina. Insulina duce la absorbtia rapida a glucozei (produs al digerarii carbohidratilor) in tesuturi pentru a fi folosita.

     Orice cantitate de glucoza in exces (si marea majoritate a carbohidratilor pe care ii mancam nu este necesara pentru consum imediat, si constituie prin urmare “extra-calorii”) este rapid transformata si stocata ca – da da!!! – grasime.

     Mai mult, cand nivelul glucozei scade, nivelul insulinei se reduce si nimic nu da o senzatie de foame mai rapid decat o masa bogata in carbohidrati, urmata de cresterea brusca si scaderea la fel de rapida a nivelului insulinei. Deci, la 2-4 ore dupa o masa de acest fel, avem nevoie disperata de mai multi carbohidrati. Ciclul se repeta, din nou si din nou, mancam carbohidrati, stocam grasimi, ni se face foame, mancam mai multi carbohidrati. In timp ce urmam cu strictete o dieta saraca in grasimi, ne ingrasam, si prin urmare nivelul colesterolului in sange creste.

     Acesta este tiparul dupa care se intampla evenimentele. Prin urmare, bazele stiintifice ale dietelor sarace in calorii par sa fie cel putin la fel de credibile ca si cele ale dietelor sarace in grasimi. Daca evitam carbohidratii, evitam cresterea nivelului insulinei (hormonul care stimuleaza producerea si stocarea de grasimi in corpul nostru), deci nu vom mai stoca grasimile, ne vom transorma in arzatori de grasimi. Metabolismul nostru se transforma, si vom folosi depozitele de grasime accumulate si nu glucoza ingerata – grasimea “se topeste” la propriu.

     Un efect secundar placut al dietelor sarace in carbohidrati este ca putem masura aceasta transformare in metabolismul nostru, adica putem spune daca ardem grasimile sau le stocam. Acest lucru se intampla pentru ca atunci cand ardem grasimi pentru energie, exista anumiti produsi reziduali care sunt eliberati in sange si apoi eliminati prin urina. Nivelul lor se poate testa cu testere speciale care se gasesc in farmacii.

     Mult mai putine studii stiintifice au fost facute pentru dietele fara carbohidrati, mai ales din cauza prejudecatilor din cercurile medicale impotriva acestor diete. In ultimii ani, s-au efectuat diverse studii clinice care au incercat sa demonstreze cat de eficiente si sigure sunt dietele fara carbohidrati. Rezultatele preliminare ale acestor studii au fost pozitive, demonstrandu-se nu doar ca aceste diete sunt eficiente pentru pierderea in greutate, ci si ca imbunatatesc nivelul colesterolului si trigliceridelor.

12>

sursa: Body Temple

taguri: dieta, slabire, Atkins, Pritikin, Ornish, carbohidrati, grasimi, calorii, slabire, regim

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!