Esti ceea ce mananci

14 octombrie 2003 | Autor: Mihaela Preda

Esti ceea ce mananci

         Uneori ne ingrasam fara motiv, alteori avem ameteli sau stari proaste. Desi cei mai multi sunt tentati sa le puna pe seama stresului, aceste reactii ale organismului tin defapt de modul in care ne alimentam. Nutritia a devenit in prezent o adevarata stiinta, in conditiile in care fast food-urile gem de clienti la orice ora a zilei. 

         Friptura, hamburgeri, cartofi prajiti, prajituri. Cui nu ii plac? Si de ce am renunta la ele? Nimeni nu artrebui sa renunte sa manance ceva ce ii place, cat timp o face cu masura. A manca insa numai astfel de preparate inseamna a-ti intoxica organismul, iar acesta riposteaza.

         Proportia alimentelor consumate este cea mai importanta, in orice dieta sau regim. Orice organism are nevoie de: proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale si grasimi.

         Excesul sau absenta uneia dintre aceastea provoaca un dezechilibru care se manifesta la fiecare in alt fel.
         - carbohidratii sunt principala sursa de energie, de aceea multi dintre noi daca mananca ceva dulce se simt dintr-odata saturati si mult mai plini de energie. Aceasta este o capcana, fiindca poti ajunge sa crezi ca o singura ciocolata mancata dimineata sau la pranz iti va fi de ajuns si astfel eventual si slabesti. Gresit! Carbohidratii nu suplinesc celelalte nevoi ale organismului. E de preferat consumarea de cartofi, cereale si legume, fiindca intrunesc atat carbohidrati cat si elemente nutritive.
         - grasimile ( lapte, branza, carne, oua) consumate zilnic nu trebuie sa depaseasca jumatate din totalul caloriilor, fiind greu de asimilat de catre organism.
         - legumele au calorii negative (ajuta la arderea caloriilor pozitive, deci previn ingrasarea), contin 90% apa si proteine, un minimum de hidrocarbonati, dar sunt foarte bogate in vitamine si minerale. De aceea nutritionistii recomanda la fiecare masa salata din verdeturi si legume. Nici legumele nu trebuie consumate insa in cantitati mari, fiindca obosesc intestinele.
         - fructele sunt deasemeni necesare organismului. Este de preferat sa se manance cate un fruct cu 2 ore inainte de masa, dar sa se evite amestecul. Se pot consuma mai multe fructe, dar din aceeasi clasa: portocale si mandarine, mere si pere, caise si piersici, capsuni si zmeura.

         E adevarat ca si stresul si anxietatea pot duce la tulburari ale organismului. Alimentarea dezordonata, excesiva, sau dimpotriva, insuficienta, poate cauza cresterea in greutate. Mai ales femeile, atunci cand sunt deprimate, dau iama in dulciuri, fiindca acestea au, intr-adevar, efect antidepresiv. Insa consumul ridicat duce la dezechilibrarea balantei. Ce-i de facut?
         - sfecla rosie – extraordinara pentru pesroanele abatute, lipsite de entuziasm. Are capacitatea de a reda energia si forta vitala
         - spanacul – recomandat celor lipsiti de afectiune si de incredere
         - cartofii – reduc stresul
         - bananele – fiind bogate in potasiu, amelioreaza forta musculara, in cazul celor slabiti fizic.

         Cu alte cuvinte, oricat de deprimat sau de stresat ai fi, nu manca mai mult de o ciocolata pe zi. Daca tot mai simti nevoia, alege un preparat cu rosii, spanac sau cartofi si in general nu exagera cu un anumit aliment. Asta se va vedea cu siguranta fie pe tenul tau, fie in starea generala, fie chiar in greutatea corporala.

sursa: beautycenter.ro

taguri: dieta, alimente, alimentatie

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!