Cine spune "multumesc" invinge insomnia

21 august 2007

Cine spune "multumesc" invinge insomnia

     Mii de persoane testate

     Exprimarea cu voce tare a propriei recunostinte da nastere unei serii de reactii psihologice in lant. Efectul imediat este o senzatie de calmare si liniste sufleteasca care, treptat, stimuleaza chiar entuziasmul si deschiderea fata de ceilalti. Pe parcursul studiului meu, realizat in Departamentul Psihologic al Universitatii din California, am verificat daca toti cei care obisnuiesc sa multumeasca adesea au de castigat si in plan fiziologic. Am lucrat pe un esantion format din femei si barbati adulti, impartiti in trei grupuri. Primul grup a primit sarcina de a tine un jurnal in care sa-si scrie propriile trairi, in timp ce persoanele din al doilea grup trebuia sa astearna pe hartie ceea ce ii enerva cel mai mult. In fine, cel de-al treilea grup a trebuit sa-si aminteasca anumite situatii in care au fost ajutati si sa-si exprime recunostinta fata de acele persoane. Prin acest test am urmarit sa vad cati se simt bine si am masurat anumiti parametrii fizici. Persoanele din cel de-al treilea grup s-au dovedit a fi cu 25% mai fericiti, decat ceilalti, care au reiesit drept persoane care-si reprima umorul, plictisite, bolnavicioase. In plus, celor fericiti le-a sporit atentia si au dormit cu o ora sau doua in plus pe noapte fata de ceilalti. Cu toate acestea, pentru multe persoane pronuntarea cuvantului magic sau a-si cere scuze e foarte dificil, daca nu chiar tabu. Exista indivizi care au suferit imediat o puternica dezamagire afectiva si care raman inchisi in ei. Mai mult, evita riscul de a mai spune multumesc si de a mai cere ajutorul altora. Recunostinta este o trasatura personala. Ingratul nu doreste sa se simta dator nimanui si, din aceasta cauza, nu este in masura sa faca nici macar un gest politicos.

     Zambete impotriva stresului

     Eu si echipa de certetatori cu care am lucrat am vazut ce face diferenta si chiar care este viziunea asupra lumii. Persoanele care luau in considerare ceea ce faceam si luau drept o oportunitate studiul, s-au lansat la sfarsit in noi experiente. Recunostinta functioneaza apoi ca un paravan in fata stresului si a angoasei. Obisnuiti-va sa zambiti si sa reduceti doza de invidie, ura si resentimentele.

     Sa invatam sa fim recunoscatori!

     Este posibil sa invatam sa fim recunoscatori? Da. Faceti-va un obiectiv din a spune multumesc in fiecare zi.

     Iata solutia!

     Tineti un jurnal in care sa scrieti situatiile in care ati spus «multumesc». Traduceti-le si ganditi-le intr-un limbaj concret, cat mai aproape de realitate. Aminteste-ti clipele negre si situatiile dureroase din trecut: atunci ai avut forta de a supravietui. Trebuie sa-ti arati recunostinta fata de acele sentimente. Identifica gandurile neplacute, care iti afecteaza umorul si te impiedica sa atingi starea de bine. Fii atent la limbaj, evita sa folosesti cuvinte negative atunci cand iti descrii viata, trairile. La fiecare tentativa de lamentare, spune un multumesc. Scrie-i o scrisoare cuiva care te-a ajutat, chiar daca iti este jena si te face sa te simti mai putin independent si sigur pe tine acest gest. Obisnuieste-te sa fii recunoscator. Depaseste tiparele cu care te-ai obisnuit, intra in joc si incearca noi experiente pe care sa le privesti drept oportunitati.

     Robert Emmons, psiholog

     Este din 1996 profesor de psihologie la Universitatea California Davis. Specializat in psihologia personalitatii si psihologie clinica, desfasoara activitati de cercetare asupra raportului dintre starea de bine fizica si cea psihica, mentala. A scris studii despre recunostinta si in revista Time.

sursa: Les Nouvelles Esthetiques

taguri: insomnie

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!