Caderea parului: cand sa te alarmezi?

02 decembrie 2010 | Autor: Simona Prisacariu

Caderea parului: cand sa te alarmezi?

Este foarte greu sa nu intri in panica atunci cand vezi ca-ti pierzi podoaba capilara, mai ales ca exista o multime de cauze si este foarte greu sa identifici sursa problemei si tratamentul adecvat. Ce trebuie sa stii este ca parul are un ciclu al sau, si o data identificat este mult mai usor sa-ti dai seama daca pierderea parului are o cauza medicala sau daca este vorba de regenerare. De exemplu, eu stiu ca o data la doi ani, timp de doua luni imi cade parul mai mult decat de obicei. Prima data am intrat in panica, am crezut ca o sa raman fara par, am dat vina pe stres, am folosit o multime de tratamente insa fara succes. Cand ciclul s-a incheiat, parul meu a inceput sa se regenereze, iar eu m-am calmat si am rasuflat usurata. Totusi, fiindca exista o multime de cauze este bine sa-ti cunosti corpul si propriul ciclu de regenerare pentru a actiona atunci cand ceva nu este in regula.

Fiindca nu este bine sa intri in panica din cauza catorva fire pierdute, trebui sa stii ca in medie este normal sa pierdem zilnic aproximativ 50-100 de fire de par, iar acest numar este influentat desigur si de varsta, etnie, ereditate etc. Pierderea parului este un semn firesc al inaintarii in varsta, insa poate aparea si din cauza unor dereglari hormonale sau in anumite etape ale vietii (sarcina, menopauza etc.).  Alti factori care influenteaza cresterea sau pierderea parului sunt: stresul, schimbarea obiceiurilor alimentare, dietele drastice, excesul de vitamine si minerale (vitamina A sau seleniu) sau carentele (fier, proteine sau zinc).

In cartea "Semnele trupului", autoarele Joan Liebmann-Smith si Jacqueline Nardi Egan aloca un intreg capitol parului. Cele mai frecvente afectiuni definite in lucrare sunt:

1.alopecia areata – se manifesta sub forma unor portiuni intregi lipsite de par care apar pe scalp. Este vorba de o afectiune in care celulele albe ataca foliculii de par blocand cresterea firului.
2.alopecia universalis – reprezinta caderea parului de pe tot corpul.
3.alopecia traumatica – apare atunci cand sunt folosite tratamente in exces (permanent, vopsit, decapaj), cand este periat prea des sau prea intens sau cand parul este purtat in cozi mult prea stranse pentru timp indelungat (coada de cal sau impletita) care slabesc in timp firul de par.
4.alopecia cicatriciala – apare atunci cand foliculii distrusi sunt inlocuiti cu tesut cicatricial, si din nefericire, in acest caz, parul nu se mai regenereaza. Aceasta afectiune apare in urma unui traumatism fizic (arsura, rana etc.)
5.alopecia androgenetica – este o afectiune genetica cauzata de excesul de hormoni androgeni si se intalneste mai frecvent la barbati.


Caderea  parului nu trebuie neglijata, asa ca daca problema persista mai mult timp cel mai bine este sa va adresati unui medic dermatolog, care poate diagnostica si trata bolile pielii si ale parului, si unui medic endocrinolog care poate evalua tulburarile hormonale, care sunt, in  mare, vinovate de caderea parului. Nu trebuie sa neglijati tratamentele capilare insa nici nu este bine sa va puneti speranta in masti si tratamente, fiindca daca problema este una medicala nu exista niciun tratament extern care sa faca minuni. Iar o data primit diagnosticul, medicul va poate recomanda atat un tratament medicamentos cat si unul cosmetic, iar imbinarea acestor tratamente de cele mai multe ori este una benefica.
 

sursa: beautycenter.ro

taguri: par, alopecie, tratamente, stres, vitamine

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!