Uleiul mineral, mit si realitate

03 noiembrie 2010 | Autor: Simona Prisacariu

Uleiul mineral, mit si realitate

Exista o intreaga nebunie acum cu ingredientele daunatoare din produsele cosmetice. Unele acuzatii sunt bazate pe studii  si fapte reale in timp ce altele sunt doar niste zvonuri si uneori foarte bune strategii de marketing abordate de producatorii de cosmetice ecologice. Daca as lua drept adevarate toate declaratiile despre ingredientele daunatoare ar trebuie efectiv sa ma inchid intr-o bula de sticla, sa nu mai respir aer contaminat, sa nu mai consum alimente, sa nu mai folosesc produse cosmetice si multe altele. Evident, nu pot face asta, asa ca am ales sa ma documentez temeinic  si sa spulber cateva mituri despre uleiul mineral. Conform SCC (Society of Cosmetic Chemists) uleiul mineral este unul din cele mai eficiente ingrediente atunci cand vine vorba de ingrijirea pielii, hidrateaza in profunzime si este utilizat in industria cosmetica de mai bine de 100 de ani. Iata cateva mituri despre uleiul mineral:

- Uleiul mineral este un ingredient cancerigen: este adevarat ca unele ingrediente derivate din petrol contin compusi cancerigeni dar uleiul mineral folosit  in industria cosmetica si farmaceutica este extrem de rafinat, fiind intr-o stare pura. Nu exista insa niciun studiu care sa demonstreze ca uleiul mineral favorizeaza apariatia  cancerului si au fost destule studii intreprinse.

- Uleiul mineral usuca pielea si  provoaca imbatranirea prematura a pielii: de fapt uleiul mineral creeaza o bariera intre piele si factorii externi astfel ca impiedica evaporarea apei iar pielea se mentine hidratata si elastica.

- Uleiul mineral favorizeaza eliminarea mineralelor si a vitaminelor: este adevarat ca majoritatea vitaminelor sunt pe baza de ulei si de aici credinta ca folosind acest ingredient favorizezi  pierderea vitaminelor de la nivelul  pielii, insa din nou, studiile au aratat ca asa ceva nu este posibil.

- Uleiul mineral impiedica asmilarea colagenului la nivelul pielii: asa cum am spus si in alt articol, moleculele de colagen din produsele cosmetice sunt mult prea mari pentru a fi asimilate de piele, asadar uleiul mineral nu joaca niciun rol in acest proces. De aceea este recomandat sa folosim produse care stimuleaza productia proprie de colagen si nu produse ce contin colagen, din moment ce aceste molecule nu pot fi asimilate de piele.

- Uleiul mineral cauzeaza acnee: acneea este o afectiune dificila si de cele mai multe ori este greu sa faci o lista cu ingredientele care o agraveaza. Studiile au aratat ca este posibil ca acest ingredient sa nu fie potrivit celor care sufera de acnee insa rezultatele nu au  fost relevante. Majoritatea celor care au folosit insa ulei mineral nu au intampinat niciun fel de probleme.

Acestea fiind spuse, mai adaug si faptul ca uleiul mineral este un ingredient natural, direct de la Mama Natura, trecut printr-un simplu proces de rafinare. Insa oricum faptul ca un ingredient este natural nu garanteaza eficienta lui. Sunt o multime de substante naturale daunatoare, la fel cum sunt si o multime de produse sintetice daunatoare sau benefice. Important este sa ne documentam si sa  putem face diferenta. Desigur, fiecare este liber sa aleaga produsele pe care le foloseste.

Eu am facut si un mic test, de fapt nu e mic, a  durat cam 3 luni . In fiecare luna, timp de o saptamana am folosit un ulei dupa baie. In prima luna am folosit ulei de masline, in a doua luna am folosit ulei de bebelusi cu aloe vera (ulei mineral) si in luna a treia am folosit ulei din samburi de struguri presat la rece. Si mie imi place sa folosesc produse cat mai bune si sa ma feresc de ingrediente nocive, de aceea de multe ori ma axez pe produse naturale mai ales daca obtin si rezultate foarte bune. Totusi, trebuie sa recunosc ca cel mai mult mi-a placut uleiul mineral fiindca mi-a hidratat cel mai bine pielea.  Va spun sincer ca eu nu evit produsele care contin ulei mineral tocmai fiindca este unul din cele mai bune ingrediente de hidratare iar eu am pielea uscata si sunt dependenta de produse hidratante.  Cu toate acestea citesc mereu lista de ingrediente si caut tot timpul informatii despre efectele lor fiindca o piele frumoasa inseamna in primul rand o piele sanatoasa.
 

sursa: beautycenter.ro

taguri: ulei mineral, ten, hidratare, natural, piele

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!