O epiderma sanatoasa garanteaza o piele frumoasa

22 decembrie 2007

O epiderma sanatoasa garanteaza o piele frumoasa

     Tendintele in ingrijirea pielii sunt trecatoare, aproape ca orice moda, dar exista o tendinta care a rezistat de-a lungul timpului in industria pielii: “a penetra”. Nanotehnologia si sistemele de transport high-tech sunt noile inovatii stiintifice care sustin ca transporta ingredientele profund in piele. Unele produse ce afiseaza aceste noi molecule reprezinta optiuni interesante de tratament pentru esteticiene dar pot, de asemenea, sa actioneze prea agresiv fara a oferi protectie sau sprijin pentru straturile superioare ale pielii.

     Cum va puteti lupta impotriva imbatrânirii, daca propria epiderma nu va protejeaza? Ca o casa: daca acoperisul nu este bine construit si protejat, atunci totul din interior va functiona in conditii de stres. Pentru ca rezultatele tratamentelor de ingrijire a pielii sa fie cu adevarat eficiente trebuie sa vorbim mai intâi de epiderma. Se stie acum ca prin crearea unui mediu ideal pe suprafata pielii, putem ajuta pielea sa infloreasca de sanatate. Ingrijirea atenta a epidermei, cea mai vizibila parte a pielii, va va ajuta sa obtineti acea piele sanatoasa, tânara si stralucitoare pe care o doriti.

     Timp de multi ani epiderma a fost copilul neglijat al dermatologiei. Totusi, cresterea cazurilor de cancer, in special de melanocarcinom, a atras din nou atentia dermatologilor si a cercetarii asupra celor mai subtiri straturi de celule care alcatuiesc epiderma. Este bariera esentiala intre organele interne si lumea exterioara, in special impotriva agresiunilor multiple si violente ale mediului cu care ne confruntam zilnic. Profesionistii in ingrijirea pielii au inceput sa fie constienti de faptul ca epiderma nu este numai un ecran de celule moarte, dar si o structura extrem de dinamica cu rol in apararea intregului corp. Esteticienele va pot ajuta sa aveti o piele sanatoasa daca veti avea grija de epiderma si veti accentua importanta protejarii si sustinerii acesteia.

     Anatomia pielii

     Pielea dvs este prima linie de aparare a corpului impotriva agesiunilor externe. Va protejeaza de organismele infectioase si de stresul mediului inconjurator si ajuta corpul sa isi mentina temperatura optima. Pielea unui adult cântareste aprox. 4 kg si are o suprafata de aproape 1,850 m2, fiind cel mai mare organ al corpului.

     Pielea are trei straturi importante: epiderma, derma si un strat gras subcutanat, numit hipoderma. Keratinocitele, produse la nivelul stratului inferior al epidermei, sunt principalele celule epidermale. Intr-o perioada de timp care variaza de la o persoana la alta, keratinocitele migreaza spre stratul exterior al epidermei odata ce nucleul lor moare, devenind celulele vizibile care ne acopera corpul.

     Grosimea epidermei variaza: este cea mai subtire pe pleoape, 0.5 mm si cea mai groasa pe palme si talpi, aprox. 1.5 mm.
     Epiderma, in a carei structura se evidentiaza 4 straturi principale – stratul bazal (stratum germinativum), stratul spinos (stratum spinosum), stratul granular (stratum granulosum) si stratul cornos (stratum corneum), de jos in sus – nu are rezerve sanguine, ci isi ia nutrientii si hrana din derma.

     Stratul inferior al epidermei, stratul bazal, este alcatuit din celule in forma de coloane. In acest strat celulele se divid, iar celulele noi create sunt impinse in straturile de sus. In timp ce celulele se misca spre straturile superioare, ele se aplatizeaza si se umplu cu proteine, iar nucleul moare. Stratul superior al epidermei, stratul cornos, este alcatuit din celule plate, moarte care se schimba periodic, fie natural sau cu ajutorul nostru. Rolul stratului superior al epidermei este de a proteja, de a mentine hidratarea si nutrientii si de a combate factorii externi, precum radiatiile UV. Epiderma contine celule specializate numite melanocite care sunt responsabile de producerea melaninei si celule Langerhan care ajuta sistemul imunitar si de aparare a corpului.

     PH-ul potrivit

     Nu va feriti de tonic. Formulele potrivite nu cojesc pielea - in schimb o hidrateaza, o exfoliaza, echilibreaza PH-ul si aduc pielea la un PH acid ideal!

     Primul element care trebuie ingrijit atunci când ne ocupam de epiderma este echilibrul PH-ului. Prin mentinerea unui PH echilibrat se creeaza mediul ideal pe suprafata astfel incât pielea sa infloreasca. PH-ul ideal pentru piele este un pic acid la un nivel intre 4,6 si 6,2 pe scara PH (7 este neutru). Stim ca bacteriile prolifereaza in medii alcaline si ca aciditatea poate ajuta la tinerea sub control a anumitor enzime de pe suprafata pielii. Pentru persoanele al caror ten are tendinta acneica, mentinerea unui PH acid le va ajuta sa tina bacteriile la distanta, reducând astfel posibilitatea unor recidive.

12>

sursa: Les Nouvelles Esthetiques

taguri: piele, estetica, epiderma

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!