Cosmeticele organice

10 octombrie 2007 | Autor: Consuela Gheorghe

Cosmeticele organice

     Ce este cultura organica?

     Cultura organica reprezinta o parte a agriculturii<!--topnews--> care evita folosirea ingrasamintelor sintetice, a pesticidelor si a aditivilor de crestere a plantelor.

     Cultura organica, de asemenea, evita utilizarea organismelor modificate genetic (OMG) - plante sau animale al caror material genetic a fost alterat prin folosirea ingineriei genetice.

     Cultura organica se bazeaza pe reziduurile recoltelor, ingrasaminte naturale de origine animala si cultivarea mecanizata, pentru a mentine productivitatea solului si pentru a furniza plantelor substante nutritive.

     Controlul parazitilor organici implica efectele cumulative ale mai multor tehnici: includerea, permiterea pâna la un anumit nivel acceptabil a efectelor parazitilor, incurajarea sau chiar introducerea organismelor benefice (controlul biologic al parazitilor), selectia si rotatia atenta a recoltelor si controalele tehnice asupra dispozitivelor de mecanizare.
     Aceste tehnici protejeaza mediul inconjurator, previn poluarea si contribuie gradual la sanatatea noastra.

     Conform Organizatiei Internationale a Culturilor Organice OICO : “Rolul agriculturii organice in cultura, procesare, distributie sau consum este acela de a sustine si spori sanatatea ecosistemelor si organismelor, de la cel mai mic pâna la fiintele umane.”

     Astazi, cultura organica este reglementata prin standarde. Exista doua tipuri de standarde: cele voluntare si cele legislative. In 1970, asociatiile private au creat standarde care permiteau producatorilor sa se se autocertifice. In 1980 guvernele au inceput sa emita ghiduri cu privire la productia organica.

     Astfel au fost schitate studii cu scopul de a determina productivitatea agriculturii organice (productia/unitate de teren) in raport cu agricultura conventionala. Oricum, rezultatele acestor studii au fost inconsistente.
     Cultura organica câstiga acum popularitate si este acceptata de populatia din intreaga lume. Cresterea preocuparii consumatorilor privind sanatatea, bunastarea si mediul inconjurator reprezinta cu adevarat o miscare internationala.

     Ceea ce a inceput de la alimentele organice se extinde la multe alte domenii, cum ar fi imbracamintea, mobilierul si produsele de ingrijire personala.

     Referitor la cosmeticele naturale si organice, scopul este acela de crestere si expansiune.
     Produsele organice sunt privite ca fiind mai sanatoase si mai putin contaminate. De asemenea, folosirea produselor organice permite oamenilor sa isi imbunatateasca sanatatea.
     Dificultatea consumatorilor de a distinge produsele cu adevarat naturale a dus la necesitatea crearii standardelor.

     In prezent, nu exista nici o legislatie care sa limiteze companiile in a folosi cuvântul “organic” pe produse care au un procent mic de ingrediente organice. Brand-urile care vor sa câstige increderea consumatorilor lucreaza cu organizatiile de certificare.

     ECOCERT este cel mai cunoscut organism de certificare din Europa pentru produsele organice, activând in peste 80 de tari din intreaga lume. Standardele Ecocert au fost concepute impreuna cu experti in cultura organica si un comitet tehnic profesionist.
Standardul Ecocert a fost inregistrat de guvernul francez in 2002 ca fiind standardul oficial in cosmetica organica din Franta.

12>

sursa: Les Nouvelles Esthetiques

taguri: cosmetice, organice

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!