Lanolina

12 august 2004

Lanolina este recomandata mamelor ce alapteaza pentru aplicare in cazul sfarcurilor dureroase

Lanolina (in limba latina lano inseamna lana si oleum ulei) este o substanta semisolida de culoare galbena, gras-ceroasa, secretata de glandele sebacee din pielea oilor si prezenta pe firele de lana fiind cunoscuta si sub numele de "grasimea lanei". Ea protejeaza oile de intemperii mai ales pe timp de iarna si ploaie, actionind ca si imbracaminte impermeabila pentru animale.
Lanolina este extrasa dupa prelucrarea lanii si este folosita in industria cosmetica in prepararea unei game largi de produse pentru ingrijirea pielii dar si in industria farmaceutica. Anumite rase de oi produc foarte multa lanolina care se obtine storcind lana obtinuta dupa tunderea lor in compresor.
Lanolina este foarte usor absorbita in piele iar studiile arata ca fractiunile de lanolina bogate in ceramide au actiune emolienta, reducand pierderea transepidermala a apei mai ales in situatii de vatamare chimica a stratului corneum al pielii. Aplicarea cremelor cu lanolina pastreaza pielea moale si hidratata insa utilizarea ei in tratarea ridurilor nu da rezultate satisfacatoare.
Deoarece obtinerea ei este foarte usoara si ieftina, lanolina inlocuieste cu succces, datorita si proprietatilor similare, ceramidele obtinute pe cale sintetica si alte extracte naturale in compozitia produselor cosmetice.
Lanolina poate provoca alergii persoanelor cu pielea sensibila si uneori, desi produsele ce contin lanolina sunt relativ non-toxice, utilizarea lor in exces (prin aplicarea de creme pentru ingrijirea ochilor, a unor lotiuni si creme pentru piele sau a medicamentelor contra urticariei) pot aparea intoxicatii cu simptome caracteristice (complicatii gastrointestinale, stari de voma, diaree, urticarii).

taguri: lanolina

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!