Igiena orala

15 aprilie 2011

Igiena orala

Nu stiu de ce simt mereu nevoia sa scriu articole pentru care trebuie sa ma documentez (ca deh, I have information, dar trebuie sa ma asigur ca este corecta si completa) si cu care pierd cateva ore bune. Insa cred ca sunt niste subiecte care necesita popularizare. Azi avem igiena orala (care astepta in draft de aproximativ 3 luni).

Desigur, nu o sa intalnesti vreodata persoana care sa-ti spuna ca nu se spala pe dinti. Cu toate astea, oho, sunt desule (si asta se vede, degeaba deschid gurita si arunca minciunica cum ca se spala pe dinti, dintii nespalati se observa!) si, mai grav, sunt destule persoane care cred cu tarie ca au o igiena orala buna cand de fapt nu este asa.

Pana acum vreo 2 sau 3 ani eram convinsa ca am o igiena orala foarte buna. Ma spalam pe dinti de 2 ori pe zi (dimineata si seara) cam 1 minut si mai foloseam, odata la 100 de ani, ata dentara si apa de gura (ca na, astea nu-s obligatorii dar e bine sa le folosesti). Pana cand am ajuns la dentist cu gingiile varza si retractii gingivale (pe care zau, nu vi le doresc). Mi s-a zis ca am inceput de parodontoza, moment in care am simtit ca lesin pe scaun. Dar pentru ca sunt Toma Necredinciosul si atunci cand primesc un diagnostic mai extrem prefer sa mai cer parerea a 2-3 medici, am aterizat pe un alt scaun stomatologic. Doctorita respectiva mi-a explicat cum ca problemele mele cu gingiile sunt datorate in mare problemelor cu ocluzia si m-a trimis la ortodont. Urmarea o stiti, m-am pricopsit cu aparat dentar.

In primul rand, niste notiuni care trebuie stiute. Exista asa o chestie numita placa. Nu, nu e vorba de placile pe care le poarta batranii care nu mai au dinti, alea sunt proteze. E vorba de placa care se formeaza in mod natural pe dinti si este formata din bacterii care incearca sa se ancoreze de suprafata neteda a dintilor si este sub forma unui film incolor (or so says wikipedia). Este destul de usor de indepartat…in primele 48 de ore. Dupa 48 de ore incepe sa se intareasca. Dupa circa 10 zile… tadaaam: meet rock hard depuneri pe care nu le mai indepartezi nici cu slujbe decat la dentist. Placa mai contribuie si la dezvoltarea cariilor si a problemelor gingivale.

Bun! Am stabilit deci ca placa = bad. Acum sa purcedem (I’ve always loved this word, tot timpul ma face sa rad si sa ma gandesc la porci – yeah, I’m stupid like that) la cateva chestii pe care trebuie sa le facem pentru o igiena dentara buna.

1. FOLOSITI ATA DENTARA! Serios! Nu e optional cum ar crede unii ci e un pas foarte important in ceea ce priveste sanatatea gingiilor pentru ca ajunge in locurile in care periuta nu ajunge. Si cum nu e de ajuns sa o folositi ci e nevoie sa o folositi corect, aveti mai jos un filmulet demonstrativ excelent:

 E foarte probabil ca gingiile voastre sa sangereze daca nu folositi ata dentara cu regularitate. De asemenea, e foarte posibil sa simtiti un miros neplacut. Ambele dispar odata cu folosirea regulata a atei dentare. Un inlocuitor excelent (insa mult mai scump) al acesteia este dusul bucal (review in plan). Ah, inca o chestie: ata dentara se foloseste inainte de periaj.

 2. Periajul dintilor dupa masa, macar dimineata si seara, cate 2 minute, folosind o tehnica de periaj corecta si o periuta buna. Stiu ca multi medici sunt de parere ca periuta nu are importanta. Well, I beg to differ. Am in plan un review pentru dusul bucal si periuta de dinti pe care o folosesc, o sa va povestesc atunci mai multe.

3. Apa de gura poate fi un pas optional sau obligatoriu, in functie de sanatatea voastra dentara (unii medici o recomanda tot timpul, altii deloc). Daca aveti halena, daca nu va spalati cum trebuie pe dinti (treceti limba pe interiorul si pe exteriorul acestora; daca simtiti suprafete mai rugoase, cel mai probabil periajul nu este in totalitate eficient) sau aveti probleme gingivale, by all means, use mouthwash. Daca insa considerati ca faceti o treaba excelenta cu periuta si ata, puteti sari peste pasul asta. Eu o folosesc tot timpul pentru ca imi place senzatia fresh :)

4. Mergeti la dentist macar odata la 6 luni. Da, chiar daca nu va doare nimic. Cel mai usor este sa previi, nu sa tratezi. Daca e cazul de detartraj/periaj profesional/whatever, do it! Sunt zone in care nu putem indeparta placa in totalitate acasa  iar o vizita la dentist le poate rezolva.

5. If you want to take it one step further, mai exista cateva chestii pe care le puteti face. Evitati consumul de zaharuri, carbohidrati si sticky foods (caramel, miere, peanut butter) sau macar clatiti gura cu apa (zgomotos, sa se duca particulele de mancare blocate) daca nu va puteti spala pe dinti imediat dupa.

Astia ar fi cei mai importanti pasi in prevenirea problemelor dentare. Stiti foarte bine ca nu sunt medic stomatolog si nu am nici un studiu de specialitate facut asa ca toate informatiile prezentate sunt rezultatul experientei personale.

sursa: Epurica

taguri: igiena orala, ata dentara

Salvează la favoriteComenteazăTrimite pe Yahoo Messenger

Comentarii

Fii prima care îşi spune părerea despre acest subiect!